BELEDİYE İŞÇİSİ KADINLAR: 4/D’liler 4+4’le nasıl yaşasın? Toplu sözleşme şart!
2017 yılı aralık ayında çıkarılan KHK ile taşerondan kadroya geçirilen Belediye işçileri o günden bugüne toplu sözleşme haklarından mahrum.

Ekonomik kriz ve beraberinde yaşanan pandemi koşulları nefes aldırmazken, kısıtlamalar nedeniyle işsiz sayılmayan milyonlarca insanın 1170 liralık bir ödenekle yaşaması bekleniyor. Tüm bunlar olurken sermaye çevrelerine ise ‘istihdam’ adı altında milyarlarca liralık destekler açıklanıyor. Emekçiler için ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gerekirse acı reçete uygularız” sözüyle gündeme getirdiği acı reçete uygulanıyor. Belediye çalışanı kadınlarla, acı reçete ve bu ay belirlenecek olan asgari ücreti konuştuk.

Esra, 2017 yılında taşerondan kadroya geçirildiğini ve o günden bugüne toplu sözleşme hakkının elinden alındığını anlatıyor. “Aynı kurumda yaklaşık 11 yıldır çalışıyorum. Asgari ücretin çok az üstünde bir ücret alıyorken, pandemi döneminde esnek çalışmaya geçmemiz sonucunda kısa çalışma ödeneği adı altında asgari ücret civarında bir ücret almaya başladım” diyen Esra, asgari ücretin 3 bin 500 liradan daha az olmaması gerektiğini söylüyor, ona göre bu bile yeterli değil. “Ki bu rakam da hiçbir şekilde refah düzeyi yüksek bir hayat yaşamaya imkân vermeyecektir.”

KADIN İŞÇİLER TOPLU SÖZLEŞME İSTİYOR

Saniye ise “Hükümet sermayeye yeni reformlar vadederken halka acı reçete ön görüyor. Acı reçete bize halka ağır yaşam koşulları getiriyor” derken asgari ücretin en az 5 bin lira TL olması gerektiği görüşünde. Saniye, “Çünkü dört kişilik bir aileye bu bile yetmez. Okul masrafı, mutfak masrafı, faturalar çok yüksek. Yurt dışında doğal gaz fiyatı düşerken bizim ülkede kat kat artıyor. Bizim kadroya geçişimiz KHK ile olduğu için asgari ücret zammını alamıyoruz. Yüzde dört zamma mahkûm edildik. Maaşlarımız düşük ve toplu sözleşmemiz olmadığı için pek umutlu değilim çünkü tatmin edici bir yüzdelik verilmiyor” diyor.

“Acı reçetenin bize vergi olarak, işsizlik olarak geri döneceğini düşünüyorum” diyen Duygu da asgari ücretin yetersiz olduğunu ifade ederek dört kişilik bir ailenin geçinebilmesi için en az 5 bin lira olması gerektiğini söylüyor. “Diğer belediyelerde KHK ile geçiş yapan işçiler protokolle de olsa toplu sözleşmelerini imzaladılar. Bizde ise sürecin uzaması için ellerinden geleni yaptılar” diye de ekliyor Bakırköy Belediyesi işçilerinin sorununu.
Aynur’a göre asgari ücretin en az 4 bin lira olması gerek; “KHK ile geçtiğimiz için bizim maaşlarımızda hiç artış olmuyor, 4+4’lük artışın dışına çıkamıyoruz. Toplu sözleşmemiz olsun şartlarımız, maaşımız yükselsin istiyoruz. Herkes insani koşullarda yaşayacak bir maaş alsın. İş güvencemiz olsun” sözleriyle 4/D’li işçilerin ortak talebinin altını çiziyor.

İlgili haberler
‘İşçilerin dahil olmadığı bir toplu sözleşme değil...

‘Sözde sendikaların hayallerimizle nasıl oynadığını, esas gücün biz olduğumuzu ve toplu iş görüşmele...

İşe iadesi devam eden taşeron işçiler dava yoluna...

İşe iade davası devam eden işçilerin kadro geçişi için yaptığı başvuruların reddedilmemesi gerekir....

Sendikalar işçilerin yanında olmalı

‘Ben bir kadın işçi olarak birlikte mücadeleye, sınıfın kendi çıkarlarına, emeğimize ve çocuklarımız...