GÜNÜN KİTABI: Bizim Evin Halleri
Ayın sonunu getirmekte zorlanan, düşük gelirli emekçi bir aileyi nasıl bilirsiniz?

Sevilen yazar Will Gmehling, Bizim Evin Halleri’nde okuru emekçi bir ailenini dünyasına buyur ediyor. Arkadaşı Bert’i bir ödev için ziyaret eden şu tuhaf isimli, yeni öğrenciyle beraber kendimizi sütün sürekli taştığı, kakaonun kulpu kırık kupalardan içildiği, öğlen acıkanın kendine ekmek arası hazırladığı küçük bir dairede buluyoruz. Ve tıpkı Dominikus gibi oradan bir daha ayrılmak istemiyoruz.

Akşam yemeği sofrasında herkesin anlatacağı bir şeyi olduğu, sonrasında tek bir yorganın altına sığışılıp kitap okunduğu, nane çayıyla keyif yapıldığı Zack ailesi öylesine samimi ve enerji dolu ki…

Bambaşka bir sosyal ortamdan gelen Dominikus’un kendini aralarında rahat hissetmesi için hiç de çocuk kitaplarında dezavantajlı kesimlere gösterildiğine alışık olduğumuz duyarlılıklara ihtiyacı kalmıyor. Aksine yazar öyküsünü, yapay ya da zorlama tadı veren her türlü klişeden uzak tutarak, samimiyetinden ve sahiciliğinden bir an dahi şüphe duymadığımız karakterler üzerinden inşa ediyor. Bu da bu esprili, sade kitabı ferah bir şekilde farklı ve genç okura şiddetle tavsiye edilmeye değer kılıyor.

YAZAR WİLL GMEHLİNG

1957 doğumlu Alman yazar Bremen ve Köln’de yaşıyor. Sanatsal üretimine ressam olarak başlayan Gmehling, 1998’de ilk çocuk kitabı yayınladıktan sonra bütünüyle çocuk ve gençlik edebiyatına yöneldi. Birçok dile çevrilen eserlerinde ekonomik ve sosyal olarak dezavantajlı kesimleri konu eden yazar, sıkça katıldığı okul ve okuma etkinlikleriyle de bu kesimlerle buluşmaya özel bir önem veriyor.

ÇİZER JENS RASSMUS

1967’de doğdu, Almanya’nın Hamburg ve İskoçya’nın Dundee kentinde görsel sanatlar eğitimi aldı. 2014’ten beri Kiel’deMuthesius Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda ders veren çizer, resimlediği çocuk kitaplarıyla üç kez Avusturya Çocuk ve Gençlik Kitap Ödülü’ne, iki kez de ZEIT gazetesinin ve Bremen Radyosu’nun LUCHS ödülüne layık görüldü.

ARKA KAPAK YAZISI
Başka türlüsü olamazdı. Sınıfın yenisi tabii ki Bert’in yanına düşecekti. Sonuçta ondan başka masasında yalnız oturan yok. Ama Bert’in, sınıfta hemen gülüşmelere neden olan eski moda ismi dışında, her şeyiyle yeni izlenimi veren yeni sıra arkadaşı gibi parlak ayakkabıları, parlak notları ve ona şahane öğle yemekleri hazırlayan bir hizmetlisi de yok. Bert, bulaşıkçılık yapan babası, temizliğe giden annesi ve üç kardeşiyle birlikte “bildiğin kaos” ortamında yaşıyor. En azından annesi, bazen ödenmeyen faturalar yüzünden elektriklerin kesildiği, bazen alacaklıların kapıya dayandığı, herkesin birbirinin lafını kestiği, kahkahaların eksik olmadığı evin haline sıkça böyle diyor. Ama anne-babası uzun bir iş seyahatine çıkınca şu parlak çocuk yine de zengin ve sıkıcı aile dostlarının yanında kalmaktansa Bert’e misafir olmayı seçiyor. Çünkü bazen “bildiğin kaos” insana düzenden, temizlikten ve koca bir sessizlikten çok daha çekici gelebiliyor…

Bizim Evin Halleri etkinliği için TIKLAYIN.

Kitaba göz atmak için TIKLAYIN.

İlgili haberler
GÜNÜN KİTABI: Gezegen Willi

Down sendromlu bir çocuğun annesi olan yazar Birte Müller, Gezegen Willi’de başka bir dünyadan geldi...

GÜNÜN KİTABI: Ne Anlatsak? / Eğitimciler İçin Masa...

“Ne Anlatsak? Eğitimciler İçin Masal Rehberi / 5-6 Yaş”, eğitimciler ve çocuklarla verimli zaman geç...

GÜNÜN KİTABI: Aramızdaki Ağaç

Sema Kaygusuz’un düzyazılarını bir araya getirdiği, 21 yazıdan oluşan kitabı Aramızdaki Ağaç Metis K...