GÜNÜN KİTABI: Bir kadın grevi, Serbest Bölge’de Kadın Olmak
Novamed’li kadınların bir yılı aşkın süren hak arama mücadelesi kitap oldu. Çalışma koşullarına karşı 83 kadının başlattığı direnişi, Feryal Saygılıgil kaleme aldı.

Novamed’li kadınların direnişi kitap oldu. Düşük ücret verilmesi, hamileliğin takvime bağlanarak sıraya konulması, tuvalete gitmenin önce yasaklanması, sonra dakikalara bağlanması, kadınların aybaşı dönemlerinin sorun olması gibi nedenlerle 83 kadının başlattığı direniş, 448 gün sürmüş ve üç yıllık toplu iş sözleşmesi imzalanarak sonlanmıştı.

Türkiye hem diyaliz bakımının sağlandığı hem de diyaliz ürünlerinin üretilip pazarlandığı dünyadaki birkaç ülkeden biri. Kronik böbrek yetmezliği olan bireyler için dünyanın önde gelen ürün ve hizmet sağlayıcılarından olan, Avrupa’da on iki tesisi, 45 ülkede yapılanması bulunan FMC, Türkiye’de 1996’dan beri faaliyet gösteriyor. Almanya merkezli Fresenius Medical Care (FMC) ülkemizde verdiği hizmet kadar kadın işçilerinin bir yılı aşkın sürdürdüğü grev sayesinde de tanınıyor.

FMC’ye bağlı olarak 2000 yılından beri Antalya Serbest Bölgesi’nde faaliyetini sürdüren Novamed’te, Petrol-İş Sendikası’na üye 83 kadın işçi, maruz kaldıkları saldırıları bertaraf etmek, sendikalaşma haklarını savunmak için 26 Eylül 2006’da greve çıktı. Bir yılı aşkın süren grev kadınların direniş ve örgütlenme deneyimlerini, hak arama mücadelelerini gelecek kuşaklara aktarmak açısından oldukça önemli bir grevdi. Sosyolog Feryal Saygılıgil bu direnişi, “BİR KADIN GREVİ Serbest Bölge’de Kadın Olmak” ismiyle kitaplaştırdı. Güldünya Yayınları’ndan çıkan kitap ağustos ayında raflarda olacak.


FERYAL SAYGILIGİL KİMDİR?
İlk olarak 2010 yılında, İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları’ndan Kâinatta Bir Nokta isimli kitabı kaleme alan Saygılıgil, Güliz Sağlam’la birlikte 2009’da Desa direnişindeki kadınları konu alan Kafesteki Kuş Gibiydik, 2010’da da Bölge ve Kadınlar Grevde isimli belgeselleri çekti. Beyhan Uygun Aytemiz’le beraber Gülebilir miyiz Dersin? Tezer Özlü Kitabı’nı yayına hazırladı. Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları (Dipnot, 2016) ve Kadınlar Hep Vardı (Dipnot, 2017) isimli derleme kitapları da bulunan Saygılıgil, aynı zamanda Duvar Dergisi’nin yayın kurulu üyesi.

KİTAP HAKKINDA
BİR KADIN GREVİ: Serbest Bölge’de Kadın Olmak
Güldünya Yayınları, 2018
Yazar: Feryal Saygılıgil
Yayına hazırlayan: Beril Eyüboğlu, Beyhan Demir
Kapak ve kitap tasarım: Minife Yıldızhan
Sayfa sayısı: 239

İlgili haberler
DEVRİMİN KADINLARINA BİR İADE-İ İTİBAR ÇALIŞMASI:...

Tarih boyu kadına yüklenen “annelik” rolünü reddeden, eril iktidarın sunduğu “kadınlık” hallerini el...

GÜNÜN BELLEĞİ: 24 Ekim 1975 - İzlanda’da ‘Bitmeyen...

Size ülkedeki kadınların neredeyse tamamının bir günlük de olsa greve çıkacağını söylesek ne gelir a...

GÜNÜN BELGESELİ: Güzellik Direnişte

‘Güzellik Direnişte’ adından da anlaşılacağı üzere direnişteki Flormar işçilerinin belgeseli. soL HD...