TBMM'de 23 Nisan oturumu: Çocuklara en büyük hediyemiz gelecek için mücadelemiz olacak
TBMM'de 23 Nisan özel oturumunda, AKP ve MHP’den yeni anayasa çağrıları gelirken, partiler adına milletvekilleri kürsüde söz aldı.

TBMM’nin açılışının 104. Yıldönümü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda TBMM özel oturumla toplandı. Partiler adına milletvekilleri kürsüde söz aldı. Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Antep Milletvekili Sevda Karaca, konuşmasında çocukların yaşadığı hak ihlallerine değindi.

Konuşmasına "Meclis duvarındaki 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir' yazısının size bakan yüzünde 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Sermayenindir' yazıyor. Meclisi yerli yabancı tekellerin, büyük sermayenin darphanesi yaptınız. Sarayın KHK’larını basıp, onaylayan matbaası haline getirdiniz” diyerek başlayan Karaca, AKP iktidarında ‘Ulusal Egemenlik’ iddiasından halkın payına düşen tek şeyin, sermayenin artan sömürüsü, ve yaşamın her alanına egemen olan zorbalık olduğunu vurguladı.

Karaca sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuk işçilik yaşı 5’e düştü, AKP’li yıllarda en az 925 çocuk işçi hayatını kaybetti. Yalnızca bu yıl, MESEM’lerde sermayeye peşkeş çekilirken ölen çocuk sayısı 10'u geçti. Sermayenin, sarayın ve tarikatların eğitim komiseri ise çocukları en güvensiz koşullara mahkûm etmek için yeni protokoller peşinde. 4’ünde rahleye, 14’ünde tornaya oturttuğunuz yerli ve mülteci çocuklara kurulan ölüm düzeneğinin hesabını vermeden bayram kutlayamazsınız. 20 yıldır, çocuk yaşta evliliği, istismarı teşvik eden, kız çocuklarını eğitimden uzaklaştıran, yoksullaştıran politikalarınız yüzünden 2 milyonu aşkın 'çocuk anne' var bugün ülkede. Siz, 6 yaşındaki kız çocuğunun tarikat oluruyla evlendirildiği ülkenin iktidarısınız. Bayram falan kutlayamazsınız.”

'ALINMAYAN VERGİLERİN BEŞTE BİRİ YETER'

Patronlardan silinen vergilerin beşte biriyle okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilebileceğini hatırlatan Karaca "Okullarda aç çocuklar birbirine ‘Sandviçinden ısırabilir miyim?​’ diye sorarken, şatafatlı ıstakoz sofralarında doyuyor, çocuklardan çaldığınızı patronlara aktarıyorsunuz. Bu ülkede ücretini karşılayamadığı için bebeğine menenjit, rotavirüs aşısı yaptıramayan aileler var. SMA’lı çocukların ailelerini dilenci haline getirdiniz, sizin iktidarınız çaresiz ailelere el açtırma iktidarıdır. Siz Kürt çocukları panzerler altında bile bile öldürülürken, anadilinde konuştuğu için utandırılır, cezalandırılırken, bu suçları işleyen devlet görevlilerine payeler veren bir iktidarsınız. Siz çocuk bayramı falan kutlayamazsınız. Siz Filistinli çocuklar katliama uğrarken, İsrail’e ‘eyvallah’ deyip, savaş tüccarlığına kılıf uydurmaya çalışan suç ortaklarısınız. Filistinli çocukların günahı boynunuzdayken bayram falan kutlayamazsınız.” diye vurguladı.

'GELECEKTEN YOKSUN ÇOCUKLAR YARATTINIZ'

İktidarın eğitimden, sağlıktan, gıdadan, oyundan, sanattan, neşeden, gelecekten yoksun çocuklar yarattğına dikkat çeken Karaca, “Çocuklar hayatta kalma savaşı verirken, bu cehennem azabına karşı en basit tedbirleri bile almayan bir hükümetin 23 Nisan kutlamaları bir günah çıkarma töreninden öteye geçemez. Çocuklarımızı açlık, yoksulluk, eğitimsizlik, kölelik ve geleceksizlikle damgalayan bu düzende, çocuklara en büyük hediyemiz gelecek için mücadelemiz olacak” dedi.

AKP'Lİ AKBAŞOĞLU RAHATSIZ OLDU

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Sevda Karaca'nın konuşmasının ardından ayağa kalkarak "Hezeyanlardan müteşşekül bu konuşmayı tümüyle reddetiğimizi belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İki çocuğu cinsel istismara maruz bırakan 'cinci h...

İki çocuğa taciz ve cinsel istismara maruz bırakmaktan tutuklanan 'cinci hoca' lakaplı Cüneyt Vural...

Esnek çalışma örneği: HT Solar'da işten çıkarılan...

İşten atmalar "üretim azaldı" denerek sürerken, işçilerin iş yükü ve işten atılma korkusu artıyor....

Ekmeğimizi kazanırken de varız, direnirken de var...

Megap'ta direnişte olan Berfin: Nasıl çalıştıysam, hakkımı da öyle ararım