Çocuklar için bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek davasında istinaf başvurusu
Okullarda "1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı" diyerek MEB'e açtığımız davanın reddedilmesinin ardından Bölge Adliye Mahkemesine istinaf başvurusu yapıldı.

Ekmek ve Gül olarak çağrısını yaptığımız “Okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı!” kampanyası kapsamında Tuzluçayır Kadınları Derneği ile Milli Eğitim Bakanlığına dava açmıştık. Ankara 3. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda davanın reddine karar verilmişti. Kararın ardından 23 Nisan'da çocukların ücretsiz beslenme hakkının sağlanması için karara itiraz ederek Bölge Adliye Mahkemesine istinaf başvurusu yapıldı. İstinaf başvurusu ve sürece dair Avukat Elif Yetigin Ekmek ve Gül'e konuştu:

23 Nisan’ın okullarda, sokakta, evde çocukların günü olarak kutlandığı bugün çocuk işçiliğinden çocuk yoksulluğuna, açlığına, okuldan uzaklaşmasına birçok sorun da bu kutlamaların gölgesinde kalacak gibi değil. Okuldan eve aç gelen çocukların, açlıktan okul sıralarında ağlayan çocukların sesini duymayan iktidar, bakanlık, yargı bugünü bayram havasında kutlamaya, koltuklarını bir günlüğüne çocuklara bırakmaya , bu ülkede çocukların olduğunu hatırlamış gibi yapmaya devam ediyor. Ancak ne yazık ki mış gibi yapanlar çocukların en temel sorunu olan beslenme sorununu çözmek yerine kaynakları ÇEDES gibi laikliğe aykırı, eğitimi dinselleştirmenin farklı yöntemi olan projelere, tarikat ve cemaatlere aktarmaktan kendilerini alamıyor. Çocukların okuldaki beslenme sorunu tek başına iktidarın, bakanlığın takdirine bırakılarak çözülecek bir sorun değildir. Bu sorunun çözümü çocukların hakkı olduğunu kabul ederek çözülmesi gerekli zorunluluktur. Ankara 3. İdare Mahkemesi’nde açtığımız okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek talepli davamız yerel mahkeme tarafından bakanlığın kaynak sıkıntısı, bakanlığın takdir yetkisi denilerek reddedilmişti. Bugün de 23 Nisan günü bu hukuka aykırı kararın kaldırılması ve çocukların hakkı olan ücretsiz beslenme hakkının sağlanması için karara itiraz ederek Bölge Adliye Mahkemesine istinaf etmiş bulunmaktayız. Çocukların mutlu, karnının doyduğu, sağlıklı beslendiği, okuldan eve aç gelmediği 23 Nisan’ların kutlanması umuduyla.


Fotoğraf: Ekmek ve Gül


İlgili haberler
1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek davasında mahkeme,...

Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için açılan davada karar verildi.

Ankara'da kadınlar okullarda bir öğün ücretsiz, sa...

MEB'e karşı, okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek hakkı için açılan davanın ilk duruşması bug...

Sadece beslenme hakkı değil, çocukların esenliği i...

'Bence karar vericilerin yapması gerekenler çok net, raporlar da ortada. Bizim yapmamız gereken ise...