Okullarda bir öğün yemek Meclis gündeminde: Açlıktan bayılan çocukların olması utanç verici
CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan ilgili bakanlıklara beslenemeyen okul çağındaki çocukları sordu. Aydoğan Ekmek ve Gül’ün okullarda ücretsiz yemek kampanyasına da dikkat çekti.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan yeterli besine ulaşamayan okul çağındaki çocukların sayısının günümüz ekonomik koşullarında arttığını söyleyerek ilgili Bakanlıklara sorular yöneltti. Aydoğan, Ekmek ve Gül’ün kampanyasına da vurgu yaparak “Sosyal devlet gereği okullarda 1 öğün sağlıklı ve ücretsiz yemek verilmeli” dedi.

CHP’li Aydoğan geçen sene her 4 öğrenciden 1’inin okula aç gittiğini ve tüm gün o açlıkla eğitim almaya çalıştığını hatırlatarak şunları söyledi: “CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo bu konuda yaptığı çalışmalar bize bu konuda oluşan korkunç tabloyu net biçimde gösteriyor. Devletin bu konuda yapması gerekenleri bir bir anlatıyor. Ben de bu durumu TBMM gündemine taşıyıp sonuç almak adına adımlar atmaya gayret ediyorum. Sayın Genel Başkanımızın da sık sık vurguladığı gibi yatağına aç giren çocukların olmadığı bir ülke umuduyla yol yürüyoruz. Okullarda açlıktan bayılan çocukların olması utançtan başka nedir?

ÇOCUKLARIN BİRİNCİL HAKLARINI KENDİLERİNE TESLİM EDEMEYEN BİR YÖNETİM NE KADAR MEŞRU OLABİLİR?

Sağlık Bakanlığının 2019-2023 Çocukluk Çağı Obezı̇tesı̇nı̇n Önlenmesı̇ İle İlgı̇lı̇ Eylem Planı’nda bu konuya yer verdiğini, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Belediyeler ortaklığında 2020 yılında sağlıklı büyümenin sağlanabilmesi için “Doğu ve Güneydoğuda okul yemeği programının pilot/öncelikli uygulamasının yapılması, okul yemeği programının ülke genelinde yaygınlaştırılması” başlığıyla bir hedef belirlendiğini hatırlatan Aydoğan, “Bu programın neden hayata geçemediğini ilgili bakanlıklara tek tek sordum. Herkes elini taşın altına koysun. İktidar bu sorunu çözsün biz de destekleyelim, alkışlayalım. Bu işin siyaseti olmaz. Çocukların birincil haklarını kendilerine teslim edemeyen bir yönetim ne kadar meşru olabilir? İnsan hakları Evrensel Bildirgesi’nin 25. maddesi “Herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır” der. Eğitim hakkı Anayasa’mızın 42. maddesinde vurgulanmıştır. Beslenme ihtiyacını gideremeyen biri eğitim hakkından da sağlıklı bir biçimde yararlanamayacaktır. Bu çerçeveden bakınca çok köklenecek bir soruna acilen çözüm bulunması gerekliliği net biçimde görülüyor. İlgili Bakanlıklara sorduğum soruları ve TBMM’de araştırma komisyonu kurulması taleplerimi TBMM Başkanlığına sundum. Konunun takipçisi olacağım” dedi.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Hacer Foggo: Hiçbir çocuk okulda ve evde yemek düş...

Çocuğunu okula gönderecek veliler pek çok sorunla birlikte çocuğunun beslenme çantasını nasıl doldur...

HDP’li Gergerlioğlu: Okullarda çocuklara sabah kah...

Mecliste yaptığı basın toplantısında konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, ‘Okullarda çocuk...

Sera Kadıgil'den okulda bir öğün ücretsiz yemek iç...

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve Milletvekili Sera Kadıgil, okullarda bir öğün ücretsiz yemek v...