Hindistan'da kadınlar sokakta!
Hindistan'da kadın doktorun hastanede cinsel saldırıya maruz bırakılıp öldürülmesi üzerine eylem düzenledi. Hekimler süresiz grev kararı aldı.

Hindistan'ın Batı Bengal eyaletinde bir stajyer doktorun geçen hafta hastanede tecavüze uğrayarak öldürülmesini, çoğunluğu kadın binlerce kişi ülke genelinde protesto etti.

Hint basınındaki haberlere göre, Batı Bengal eyaletinin çeşitli kentlerinde ve Kalküta şehrinde binlerce kişi, sosyal medyadaki çağrıların ardından bir araya geldi. Çoğunluğu kadın olan kitle, “Geceyi geri al” adını verdikleri protestolarda ellerinde meşale ve pankartlarla yürüyüş yaparak “Adalet istiyoruz” şeklinde slogan attı.

SÜRESİZ GREV KARARI

Kalküta'nın 100 noktasında gösteriler düzenlenirken Yeni Delhi, Haydarabad, Mumbai ve Pune gibi şehirlerde de olay protesto edildi.

Kalküta şehrindeki cinayetin yaşandığı RG Kar Tıp Koleji'nin çevresinde toplanan kitleye polis göz yaşartıcı gaz ile saldırdı. Çıkan olaylarda 9 kişi gözaltına alındı.

Hindistan'ın çeşitli şehirlerinden çok sayıda doktor, meslektaşlarının tecavüze uğrayıp öldürülmesi sebebiyle süresiz grev kararı aldı. Hindistan Tabipler Birliğinin Genç Doktorlar Ağından Dhruv Chauhan, "Press Trust of India" haber ajansına yaptığı açıklamada, "Ülke çapındaki doktorlar, güvenliğimiz için bir yasa çıkarmanın neden bu kadar zor olduğunu sorguluyor." dedi. Chauhan, "Grev, tüm talepler resmi olarak karşılanana kadar devam edecek." bilgisini verdi.

NE OLMUŞTU?

Kalküta'daki RG Kar Tıp Kolejinde çalışan kadın doktor, 8 Ağustos'ta 36 saatlik bir vardiyanın ardından çalışanlara ayrılan dinlenme odası olmadığı için seminerlerin yapıldığı bir odada uyumuştu. Ertesi sabah meslektaşları, kadının cansız bedenini yarı çıplak ve vücudunun çeşitli yerlerinde ağır yara izleriyle bulmuştu. Hastanede gönüllü çalışan Sanjoy Roy isimli bir görevli konuyla ilgili olarak gözaltına alınmıştı. 

Fotoğraf: Elif Görgü/ Evrensel

İlgili haberler
Hindistan'da sendika, kadın işçilere sıcak hava si...

Hindistan'da ev eksenli çalışan konfeksiyon ve gemi söküm işçisi kadınların örgütlendiği SEWA, kadın...

Hindistan'da Foxconn evli kadınları işe almıyor

Apple'ın tedarikçisi Foxconn'un evli kadınları işe almamasına tepki gösterildi. Hindistan Marksist P...

Hindistan'da Kadınlar, toplu cinsel saldırı şüphel...

Hindistan'ın Manipur eyaletinde, iki kadının cinsel saldırıya uğradığı görüntülerin ortaya çıkmasını...