EŞİK: Sanatçılara yönelik ayrımcılık, taciz ve baskılara son verin!
EŞİK sanatçılara yönelik ayrımcılığa, tacize, baskılara ve konserlerinin iptal edilmesine karşı açıklama yaptı.

Son iki haftada AnadoluFest’in yanı sıra Aynur Doğan, Metin-Kemal Kahraman, Matthaios Tsahouridis, Apolas Lermi, Mem Ararat, Niyazi Koyuncu, Melek Mosso, Ceza ve Ediz Hafızoğlu’nun konserleri çeşitli gerekçelerle yasaklandı veya iptal edildi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK, sanatçıların konserlerinin yasaklanmasına ve iptal edilmesine karşı açıklama yaptı. “Sanatçılara ve özelde kadın sanatçılara yönelik ayrımcılık, taciz ve baskılara son verin” diyen Platform açıklamasında, “EŞİK olarak sanatçılarımıza ve sanatlarını icra etme özgürlüklerine sahip çıkıyoruz. Eşitlik, özgürlük ve güven içinde yaşama hakkımızı, çalışma hakkımızı, kıyafet ve seyahat özgürlüğümüzü savunuyoruz” dedi.

EŞİK açıklaması şöyle:

“Sanatçılara yönelik taciz ve saldırılar, bizlerin eşit ve özgür yurttaşlar olarak yaşama hakkımızı, istediğimiz müziği dinleme ve dilediğimiz etkinliğe katılma hakkımızı da elimizden almayı hedefliyor. Şarkı sözlerini bahane ederek Sezen Aksu’yu eleştiren zihniyet, yakın zamanda kıyafetleri üzerinden kamuoyu önünde Hande Yener, Aleyna Tilki ve Gülşen’i de taciz etmiş, sadece kadın olduğu için Ece Seçkin’in Düzce’de vereceği konseri iptal etmişti.

Aynur Doğan’ın Derince ve Bursa konserlerinin iptali ardından, şimdi de Melek Mosso’nun Isparta Gül Festivali’ndeki konser programından çıkarıldığı haberi basına yansıdı. Bu kadın sanatçılara yönelik taciz ve baskılara ek olarak, pek çok sanatçının konserleri iptal edilmiş, Eskişehir’deki Anadolu Fest gibi etkinlikler valilik kararıyla hepten engellenmişti.

Etkinlikleri düzenleyen belediyelere “halkın inanç ve gelenekleriyle uyuşmayan” sanatçıların konser ve etkinlik programlarında yer almaması yönünde taciz ve baskı uygulayan birtakım marjinal grupların tercihlerini bütün bir halka empoze etme çabasına alet olan kurum ve yetkililere sesleniyoruz:

Sistematik bir hal alan bu çağ dışı kısıtlama ve yasakları kabul etmiyoruz. Bu ülkede sanatçıların özellikle de kadın sanatçıların mesleklerini diledikleri gibi icra etmelerine engel olmanıza izin vermeyeceğiz!

EŞİK olarak sanatçılarımıza ve sanatlarını icra etme özgürlüklerine sahip çıkıyoruz. Eşitlik, özgürlük ve güven içinde yaşama hakkımızı, çalışma hakkımızı, kıyafet ve seyahat özgürlüğümüzü savunuyoruz.”

İlgili haberler
EŞİK: Cinsiyete dayalı şiddet ve ayrımcılığa son v...

Eşitlik İçin Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü öncesi yaptığı yazılı a...

EŞİK: Yasaları uygulamayanlar yeni yasalar yapmakt...

AKP tarafından Meclise sunulan yasa düzenlemesine dair açıklama yapan EŞİK: Yasaları uygulamayanlar,...

EŞİK: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmedik, vazgeç...

İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesinin üzerinden 1 yıl geçti. Geçen bir yılda kadınların mücadele...