'Okullarda bir öğün ücretsiz yemek' kampanyası: Liseliler işçilik yaparak doyuyor
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin ‘Okulda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı’ kampanyası devam ediyor. İmza standında uğrayan liseliler de sorunlarını anlattı.

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği “Okulda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı” şiarıyla başlattığı kampanya kapsamında İzmit Yürüyüş Yolu üzerinde imza standı açtı.

Dernek Başkanı Selda Arslan yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını belirterek, “Gıda fiyatlarındaki artış sofralarımıza, çocuklarımızın harçlıklarına kadar yansıdı. Çocuklarımızın beslenme çantalarına hiçbir şey koyamaz; okul harçlığı bile veremez hale geldik. Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek hakkımızın devlet tarafından karşılanmasını talep ediyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve yerel yönetimlerin bu talebi karşılayacak bütçesi olduğunu biliyoruz. Başta Kocaeli’deki eğitim sendikaları, demokratik kitle örgütleri olmak üzere tüm velilerimizi ve öğrencilerimizi kampanyamızı desteklemeye davet ediyoruz. Dernek olarak kampanyamızı yaz boyunca sürdüreceğiz. 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında çocuklarımızın hakkı olan ücretsiz sağlıklı beslenme hakkını alarak eğitim hayatına başlamaları için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.


Standı ziyaret ederek destek sunan Kocaeli Emek Partisi İl Başkanı Arzu Erkan, “İşçi ve emekçilerin zamlar nedeniyle alım güçlerinin düştüğü, yoksulluğun alabildiğine yaygınlaştığı bir tabloda kuşkusuz ki en mağdur durumda olanlar çocuklar. Biz de faaliyet sürdürdüğümüz fabrika ve mahallelerde çocuklarına harçlık veremeyen, beslenme çantası hazırlayamayan emekçilerle karşılaşıyoruz. Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı kampanyasını destekliyoruz. Aynı zamanda bu kampanyanın fabrikalarda, mahallelerde yaygınlaştıracağız. Biliyoruz ki bu hakkı elde etmenin yolu da birlikte mücadeleden geçiyor” dedi.

‘CEPLERİMİZ BOŞ, ÜNİVERSİTEYE GİDECEĞİM ÇALIŞMAM GEREKECEK’

Standa uğrayan bir lise öğrencisi hafta sonları part time çalıştığını belirterek; “Öğrenciler hem okumaya hem beslenmeye çalışıyor, bunu görüp de bir şey yapmayanlar ya halden anlamıyorlar ya da zevk alıyorlar. Ben hafta sonu part time çalışıyorum, o nedenle harçlık almıyorum ama aldığım zaman da 20 lira veriyorlar 5 lirasını kent karta atıyorum 15 lirayla günü geçirmeye çalışıyorum” dedi.

Bir başka öğrenci ise “Aldığım harçlık 2 günde bitiyor. Eskiden döner yerdim, şimdi marketten bir cips alıyorum. Birkaç tane börek alıyorum 30 lirayı geçiyor. Artık anne babamdan para istemeye de utanıyorum. Durum cidden çok zorlaşmaya başladı, böyle devam ederse ileride hiçbir şey alamayacağız. Ceplerimiz boş, üniversiteye gideceğim, şehir dışında okusam okuyamayacağım; çalışmam gerekecek. Bence bu kampanya gerçekleşmeli, umarım hayata geçer. Ailelerin yükü hafifleyecek, olması lazım” dedi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinden k...

Kocaeli Kadın Dayanışma Derneği öğrencilerin okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkının dev...

Beslenme çantasındaki yoksulluk: Bazen aç kalkıyor...

Artan gıda fiyatları ve yoksulluk çocukları vurdu. Öğlen arası sefer tasıyla okuldaki çocuklarına ye...

Bir kuru ekmekle okula gidiyorlar

Türkiye’de artan enflasyon ve zamlar çocukları da vuruyor. Esenyalı’da kadınlar, çocuklarını bir kur...