Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) tarafından 8 Mart’ta “müjde” olarak lanse edilen, Ceza Yasası ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda kimi değişiklikler yapılmasını öngören yasa tasarısı ile ilgili yapılan açıklamada “Yasalara uygun davranmayanlar, yasaları uygulamayanlar, uymayacakları ve uygulamayacakları yeni yasalar yapmaktan vazgeçmelidir” denildi.
SORUN YASALARDA DEĞİL, YASALARIN UYGULANMAMASINDADIR
Kadınlara karşı şiddetle mücadelede en önemli uluslararası hukuki dayanaklardan biri olan İstanbul Sözleşmesi’nden tam 1 yıl önce hukuka aykırı bir şekilde Cumhurbaşkanı kararıyla çıkılmışken ve Danıştayda bu kararların hukuka aykırılığına dair yargılama devam ederken; kadınların nafaka başta olmak üzere Medeni Yasa’daki hakları tehdit altında iken Meclise sunulan yasa teklifinin kadına karşı şiddetin önlenmesine bir etkisi olamayacağı vurgulanan açıklamada; “Türkiye’de esas sorun yasalarda değil, yasaların uygulanmamasındadır. Yine Türkiye’de sorun cezaların yetersizliği değil, infaz sistemine ilişkin düzenlemelerin ve ceza hukukunda indirime neden olan diğer düzenlemelerin uygulanması sonrasında cezaların neredeyse infaz edilmez hale gelmesidir. Bu nedenle cezaların caydırıcı etkisi ortadan kalkmakta; bu durum cinsiyetçi yargı pratikleriyle birleşince kadınlara karşı şiddet cezasız kalmaktadır” denildi
“İktidar bir şey yapmak istiyorsa, imzanın çekilmesi kararı üzerinden bir yılın geçtiği İstanbul Sözleşmesi’ni hayata geçirerek ilk adımı atabilir” denilen açıklamada kadınlara karşı şiddeti ortadan kaldırmak için yeterli personelden özel bütçe düzenlemelerine kadar, bütüncül bir kadın politikasına ihtiyaç olduğu vurgulandı. Kadına karşı şiddet konusunda her semtte kadın danışma merkezleri, ilçelerde sığınaklar, cinsel şiddet kriz merkezleri ve etkin çalışan bir alo şiddet hattından oluşan ülke çapında sağlam kurumsal mekanizma oluşturulmasına ihtiyaç olduğunun altı çizilen açıklamada şöyle denildi; “Göz boyamaya yönelik yasal değişikliklerle yamalı bohça haline getirilen yasaların kadınlara bir faydası yok. İktidar kadınlara karşı şiddeti ortadan kaldırma iddiasındaysa öncelikle eşitlik ilkesini aşındırmaktan acilen vazgeçmeli, kadın erkek eşitliğini sağlayacak adımlar atmalı; bunun aksi yöndeki tüm tutumlarından vazgeçmelidir. Eşitsizlik, cinsiyete ve toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ortadan kalkmadan kadınlara karşı şiddet ortadan kaldırılamaz.”
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
EŞİK: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmedik, vazgeç...
İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesinin üzerinden 1 yıl geçti. Geçen bir yılda kadınların mücadele...
EŞİK'ten 8 Mart açıklaması: Biz kadınlar barış ist...
EŞİK, 8 Mart için yaptığı açıklamada 'Mücadelemizi, eşitlik, özgürlük ve laiklik ilkelerinden ödün v...
EŞİK: Medeni yasa tehlikede!
Madeni Kanun'un Yürürlüğe girmesinin 96. yılında EŞİK Platformu, kanuna ve laiklik ilkesine kadın ha...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.