Diyanet'in aile kitabı: Nişanlıların görüntülü konuşması 'caiz' değil
Diyanet’in dağıttığı aile kitabında iki nişanlının görüntülü görüşmesi veya mesajlaşması caiz değildir denilirken, kadının kayınpederinin elini öpmesinin haram olduğu belirtildi.

Daha önce de gerici söylem ve uygulamaları olan Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), ücretsiz dağıttığı aile kitabında iki nişanlı çiftin cep telefonuyla görüntülü konuşması ya da uzun süre mesajlaşmasına ‘caiz’ değildir dendi. Evlilik aşamasında olan çiftlerden, erkek tarafının babasının elinin öpülmesi “haram” gerekçesiyle yasak olduğu belirtildi. Kitapta evlilik süreci ve boşanmaya ilişkin de birçok detay yer aldı.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Rıfat Kırcı'nın hazırladığı haberde, DİB yayınlarından çıkan Aile ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular isimli kitapta; evlilik öncesi, evlilik süreci, çocuk ve ebeveyn ilişkileri, kadınlara özel durumlar gibi birçok başlık yer aldı.

KADINLARIN YAŞAMINA YÖNELİK SINIRLAMA

Kitapta, “Nişanlıların cep telefonu veya internet üzerinden görüntülü veya görüntüsüz olarak mesajlaşmalarının sınırı ve hükmü nedir” şeklindeki soruya şu yanıt verildi: “Nikâh akdi yapılmadan önce nişanlılar adeta iki yabancı gibi olduklarından mahremiyet sınırlarına riayet etmelidirler. Cep telefonu veya internet üzerinden mahremiyet sınırlarını ve ahlaki ölçüleri ihlal edecek şekilde görüşmeleri veya yazışmaları ise caiz değildir.”

“Nişanlanan bir kızın, müstakbel kayınpeder ve kayınlarının ellerini öpmesi helal midir?” şeklindeki soruya ise “Nişanlılar mahremiyet bakımından birbirlerine yabancı hükmündedirler. Bu durumda müstakbel kayınpeder, evlenmesi ebediyen haram kılınan erkelerden olmadığı için kadının onun elini öpmesi caiz değildir.” cevabı verildi.

Kadınların ev içerisinde nasıl giyinmesi gerektiğine ilişkin de açıklamalarda bulunulan kitapta “Kadının oğlu, babası, dedesi, kardeşi, amcası, dayısı, kayınpederi ve damadı gibi kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremleri yanında saçı, başı, boynu, gerdanı, dirsekten aşağı kolları, ayakları ve bacaklarının diz kapağından aşağı kısmı dışında kalan yerleri örtmesi gerekir. Kadın mahremi olmayan erkeklerin yanında ise el, yüz ve ayaklar dışında bütün bedenini örtmelidir” dendi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
DİH’ten çocukların korunması için suç duyurusu: Ai...

Demokrasi için Hukukçulardan kadın avukatlar, Diyanet'in cinsel istismarın önünü açan yanıtına ve de...

Diyanetin depremzede çocuk fetvası istismarın önün...

Diyanet'in 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?' sorusuna 'Evlat edinenle evlatlık arasında e...

Serpil Sancar: ‘Diyanet Medeni Yasa alanına girdi’

Prof. Dr. Serpil Sancar Diyanet'in artan yetkisine, kadınların yaşamlarına din aracılığıyla nasıl mü...