Diyanetin depremzede çocuk fetvası istismarın önünü açıyor
Diyanet'in 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?' sorusuna 'Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli yok' yanıtını Av. Hatice Kaynak, 'Cinsel istismarın önü açılıyor' diye değerlendirdi.

Diyanet Başkanlığı sık sık gündeme gelen skandal açıklamalarına bir yenisini ekledi. Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre Maraş merkezli gerçekleşen ve bölgede yaşayan milyonlarca insanı etkileyen depremlerde binlerce çocuk yakınlarını kaybetmişken Diyanet İşleri Başkanlığı, “Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?” sorusuna sitesinde verdiği yanıtta “Evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli doğmadığı gibi, evlatlığın kendi öz anne babasının yerine, evlat edinenlerin nesebine kaydedilmesi de caiz değildir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Hatice Kaynak açıklamayı “kötü niyetli” diye nitelerken “Evlenme engeli doğmaz, demek bu çocukları tehlikeye atmak ve cinsel istismarın önünü açmak demektir” dedi.

‘EVLİLİK’ YASAK VE CEZASI VAR!

Diyanet İşleri Başkanlığı fetva sitesinde “Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?” sorusuna 12 Şubat 2022 tarihinde “Dinimizde kimsesiz çocukların bakım ve gözetilmesi tavsiye edilmiş olmakla birlikte hukukî birtakım sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesi kabul edilmiş değildir. Buna göre, evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli doğmadığı gibi, evlatlığın kendi öz anne babasının yerine, evlat edinenlerin nesebine kaydedilmesi de caiz değildir. Ayrıca evlatlık olarak büyütülen çocukla, evlat edinenler arasında birbirlerine mirasçı olma hakkı da söz konusu değildir. Ancak evlat edinenler hayatta iken diledikleri kadar malı evlatlık olarak büyüttükleri çocuğa hibe edebilecekleri gibi, mallarının üçte birini vasiyet yoluyla da ona bırakabilirler” yanıtını verdi.

Açıklamada geçen “Bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli doğmaz” ifadeleri tepki topladı. TBB Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Hatice Kaynak “Türk Hukuku’na göre evlat edinme sadece Medeni Kanun'a göre yapılır. Çocukla nesep bağı kurma yoludur ve kanun yoluyla kurulur. Kendi çocuğunuz gibi olur, nüfusa kaydı öz çocuğunuz gibi yapılır” dedi. Yanıttaki “evlilik engeli doğmayacağı” ifadelerinin Medeni Hukuk’ta hiçbir yeri olmadığını söyleyen Kaynak “Medeni Kanun’da evlenme yasağı da vardır, evlat edinenin evlat edinilen çocuğa karşı işlediği suçlar da ebeveyni işlemiş olarak değerlendirilir ve ona göre cezalandırılır” ifadelerini kullandı.

Ebeveynin çocuğa karşı işlediği cinsel istismar suçunda cezası yarı oranında artırılıyor, çocuğa karşı cinsel taciz suçunda ise ebeveyn cezanın bir buçuk katını alır.

‘MEDENİ KANUN’U TANIMIYORUM DEMEKTİR’

Açıklamanın cinsel saldırı suçlarının önünü açtığını söyleyen Kaynak “Evlat edinip daha sonra evlenmeyi düşünen kötü niyetli insanların da önünü açar. ‘Büyüteyim daha sonra da evleneyim’ anlamına gelir, ya da ‘15 yaşındaki bir çocuğu evlat edineyim daha sonra da evleneyim’ anlamına gelir” dedi.

Bu ifadelerin “Medeni Kanun’u tanımıyoruz” demek olduğunu belirten Kaynak “Bu açıklamanın kötü niyetle yapıldığını, bu çocukların hukuki bir biçimde evlat edinilmesine engel olunmak için yapıldığını düşünüyorum. Bu ülkede medeni hukukun geçerli olduğu, 16-17 yaşından önce evlenmenin mümkün olmadığını ve bunun hukuken yasak olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor” dedi.

İlgili haberler
Halkın vergilerinden aslan payını alan Diyanet kad...

Diyanet TV’de yayınlanan programa katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Zeki Sayar ka...

Diyanet’in 4-6 yaş Kuran Kursları 'okul öncesi bir...

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen 11 Ağustos’ta katıldığı bir televizyon programında 4...

Depremin 11. gününden notlar | Hâlâ çözülemeyen so...

Depreme maruz kalan ancak depremin ilk gününden bu yana dayanışma ağlarında görev alan, özellikle de...