Halkın vergilerinden aslan payını alan Diyanet kadın düşmanlığında sınır tanımıyor
Diyanet TV’de yayınlanan programa katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Zeki Sayar kadınların yalnız seyahat ettirmemesinden kürtaj yaptırmaması gerektiğine ifadelerde bulundu.

Kadınların giyim tarzına yönelik eleştirel yayınlarla gündeme gelen Diyanet TV’de şimdi de kadınların seyahat özgürlüğü hedef alındı. Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Zeki Sayar, “Yanında oğlu ya da kocası olmayan kadınların” yalnız başına 90 kilometreden uzağa seyahat etmesinin uygun olmadığını savundu. Aynı programda Sayar, kadınların annenin hayatı tehlikede olmadıkça kürtaj yaptırmaması gerektiğini söyledi.

Diyanet TV’de yayınlanan, “Diyanet’e Soralım” isimli programa katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Zeki Sayar, kadınlara yönelik skandal sözler sarf etti. Yine Diyanet TV’de katıldığı bir programda, “Tarikatların çok önemli hizmetler gördüğünü” savunan ve “Tarikatın başındaki kişilerin ilim, irfan sahibi olduğunu, İslam’ın genel ilkelerini müritlerine öğrettiğini” söyleyen Sayar, “Kadınlar yalnız yolculuk edebilir mi?” sorusuna çarpıcı bir yanıt verdi.

'KADINLAR YALNIZ YOLCULUK ETMEMELİ'

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Sayar, “Hanımefendilerin, eğer yanlarında oğlu, kocası gibi bir mahremi yoksa İslami ölçülere göre 90 kilometre ve daha fazla bir sefer mesafesine yalnız gitmeleri caiz, uygun değil” ifadeleri ile sürdürdü.

İmam Şafi’nin, “Yanlarında en az iki üç kadının yer aldığı bir grubun oluşması durumunda kadınların, hac veya umre gibi amaçlarla 90 kilometre üzerindeki bir mesafeyi gidip gelebilecekleri” şeklindeki görüşüne atıf yapan Sayar, şunları söyledi: “Diyanet de yıllardır hac ve umre programlarında bu görüşü uyguluyor. Bu görüşü genelleştirirsek günümüz şartlarında yolculuklar, cemaatler halinde yapılıyor. Ziyaret etmek veya farklı amaçlarla bu turlar içinde kendisini güvenli hissettiğinde, bayan arkadaşlarıyla bu turlara katılabilir. İmam Şafi’nin bu görüşü çerçevesinde gidip gelmesinde sakınca olmaz.”

KÜRTAJ KARŞITLIĞI

Zeki Sayar, aynı programda kadınların yasal hakkı olan kürtajı kendi sağlığını tehlikeye atmadıkça yaptırmaması gerektiğini söyledi. Sayar, down sendromlu olacağı belirlenen bebeği aldırmaya dair sorulan soruya doktorların doğacak bebeğin sağlığına ilişkin söyledikleri üzerinden kürtaj yapılmamasını, ancak annenin sağlığı mı bebeğin sağlığı mı ikileminin yaratıldığı durumlarda annenin sağlığının "tercih edilebileceğini" söyledi.

DİYANET'İN İMKANLARI
Kadınların çeşitli haklarını böylesi açıklamalar ile hedefe alan, kadınları hakları konusunda bilgilendirmek bir yana kullanmalarının önüne geçen Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2023 bütçesi 35 milyar 910 milyon 653 bin TL olarak belirlendi. Bu pay, 2024 yılında 43 milyar 329 milyon 985 bin liraya, 2025 yılında da 49 milyar 826 milyon 683 bin lira olarak planlandı. 2023 yılı için öngörülen bu bütçe, İçişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Çevre ve Şehircilik, Ticaret, Dışişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesini geride bırakmış oldu. Pek çok bakanlığın bütçesini geride bırakan Diyanet bugün Diyanet Aile ve İrşat Büroları aracılığıyla ve kendisine sağlanan daha pek çok imkan ile kadınların başvurularını yanıtlıyor, yaşamlarına dair yönlendiriyor.

Fotoğraf: Diyanet Tv Youtube kanalından ekran görüntüsü

İlgili haberler
Ne Var Ne Yok 20 Ekim | Antidepresan artışı, Diyan...

Ne Var Ne Yok Sevda Karaca'nın sunumuyla ekranda!

Serpil Sancar: ‘Diyanet Medeni Yasa alanına girdi’

Prof. Dr. Serpil Sancar Diyanet'in artan yetkisine, kadınların yaşamlarına din aracılığıyla nasıl mü...

DOSYA: Diyanet’in artan etkisi kadınların hayatını...

İktidarın Diyanet’e yüklediği işlevlerin sonuçlarını, bu süreci kadın örgütlerinin nasıl değerlendir...