Diyanet’in 4-6 yaş Kuran Kursları 'okul öncesi bir nevi kreş' haline nasıl getirildi?
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen 11 Ağustos’ta katıldığı bir televizyon programında 4-6 yaş Kuran kurslarını ’okul öncesi bir nevi kreş’ olarak nitelendirdi.

1924’te kurulan Diyanet İşleri Reisliğinin, 1950’den itibaren Diyanet İşleri Başkanlığının yetkileri kurulduğu günden bugüne genişledikçe genişledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, bütçesi neredeyse tüm bakanlıkların çokça üzerinde olan ve eğitim alanında etkisi gün geçtikçe büyütülen bir kurum. Okul öncesi yaş grubundaki çocukların katılması için açtıkları 4-6 yaş Kuran kurslarının sayısı ise MEB’in anaokulu sayısını katlamış durumda. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen 11 Ağustos’ta katıldığı bir televizyon programında 4-6 yaş Kuran kurslarını “okul öncesi bir nevi kreş” olarak nitelendirdi.

4-6 YAŞ KURAN KURSLARI NASIL ARTIŞA GEÇTİ?
Diyanet İşleri Başkanlığının özellikle 2010’dan sonra getirilen düzenlemeler ile eğitim alanı dahil olmak üzere pek çok alanda yetkisi arttı ve AKP tarafından hedeflenen yeni toplumsal rejimin bir aracı olarak kullanılmasının önü açıldı. 2011’de 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda değişiklik öngören Kanun Hükmünde Kararname ile Diyanet’in kuran kurslarına katılım için var olan, kış dönemi için 15, yaz dönemi için ise 12 olan yaş sınırı ortadan kaldırıldı. Bu yaş sınırının kaldırılması sonrasında Diyanet, özellikle 4-6 yaş grubu kuran kursu sayısını giderek artırdı, kamunun okulöncesi eğitim konusundaki yetersizliği ve özel kreşlerin pahalılığını da fırsat bilen Diyanet okulöncesi öğrenimde bu kurslarını bir alternatif haline getirmeye çalışıyor.
AİLELER KAMU İMKANLARINA ERİŞEMİYOR, DİYANET KURSLARI BÜYÜYOR

 ◾Diyanet’e ait Türkiye genelinde yatılı Kuran kursu sayısı 2 binlere ulaşmışken, gündüzlü Kuran kurslarıyla sayı 40 binlere ulaşmış durumda.

 ◾AA’ya göre 2021-2022 eğitim öğretim yılı kapsamında 4-6 yaş grubu Kuran kurslarına 168 bin 439 çocuk katıldı.

 ◾2021’de MEB’e bağlı toplam 2 bin 894 anaokulu bulunurken Diyanet’e ait kursların toplam sayısı beş yılda yüzde 91 artarak 5 bin 575’e çıktı.

 ◾Kamu kreşleri ve anaokullarının yetersizliğinin giderilmesi yerine Diyanet'in kursları ve çeşitli tarikat ve cemaatlerin sübyan mektepleri teşvik ediliyor

"Diyanet’in artan etkisi kadınların hayatını nasıl etkiliyor?" dosyamızı okumak için TIKLAYIN

Fotoğraf: Pixabay

İlgili haberler
Diyanet’in eğitim bütçesi, 124 üniversitenin ödene...

Diyanet İşleri Başkanlığının eğitim alanındaki yatırımları için ayrılan ödenek, ODTÜ ve Boğaziçi dah...

Serpil Sancar: ‘Diyanet Medeni Yasa alanına girdi’

Prof. Dr. Serpil Sancar Diyanet'in artan yetkisine, kadınların yaşamlarına din aracılığıyla nasıl mü...

24 saat açık, ücretsiz kreş haktır!

Sağlık emekçisi kadınlar 24 saat açık, ücretsiz kreş talep ediyor. Saatlerce nöbet tutan ve çocuklar...