CHP’li Karaca: Deprem sonrası okullarda 1 öğün ücretsiz yemek daha acil hale geldi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca depremde çocukların haklarından mahrum kaldığını belirterek; 'Depremle birlikte bir öğün ücretsiz yemek tüm okullarda acilen başlatılmalı' dedi.

Maraş merkezli depremlerden en çok etkilenen gruplar arasında çocukların yer aldığına işaret eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, çocukların en temel haklarından yoksun kaldığına dikkat çekti. Afet bölgesinde eğitim imkanlarından yoksun kalan tüm çocukların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini dile getiren Karaca, çocukların durumunu Meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

‘TEMEL İHTİYAÇLARDAN YOKSUNLAR’

Deprem sonrasında başka illere yerleşen ve okullara kayıtları yapılabilen çocukların barınma, sağlık, beslenme ve eğitime erişim engellerinin ivedilikle giderilmesini isteyen Karaca “Çocukların deprem sonrasında gittikleri illerde kayıt oldukları okullarda da yoksunlukları sürüyor. Bakanlığın bütüncül çocuk politikası gözetmemesi diğer bütün haklarının yanı sıra, beslenme hakkının da ihlaline yol açabilmektedir. Öğrencileri okullarda beslenme ve temel ihtiyaçlardan yoksun bırakmaktadır” dedi.

‘TÜM OKULLARDA ÜCRETSİZ YEMEK VERİLMELİ’

Deprem öncesinde ülke genelinde kadınların ve toplumun geniş kesimlerinin tüm okullarda tüm öğrencilere ücretsiz en az bir öğün beslenme sağlanması taleplerinin Bakanlık tarafından dikkate alınmadığını hatırlatan Karaca “Bakan Mahmut Özer, 2022-2023 eğitim öğretim döneminin ikinci yarı yılının başlayacağı 6 Şubat tarihi itibarıyla 5 milyon öğrenci için kademeli olarak hayata geçirecekleri ücretsiz yemek uygulamasına ilişkin hazırlıkları tamamladıklarını duyurmuştur. Bakanlık tarafından duyurulan, sadece okul öncesi eğitim öğrencileri için günlük ücretsiz yemek uygulaması yetersizdir. Yıkıcı depremle birlikte bir öğün yemeğin tüm okullarda acilen tüm öğrenciler için başlatılması, depremzede çocukların yaşadığı ve yaşamakta olduğu eşitsizlik, erişim engelleri ve uğradıkları ayrımcılığı da sonlandırması açısından acilen hayata geçirilmeyi zorunlu kılmaktadır” dedi.

Karaca, iktidarlarında çocuklar için yapacaklarını da sıraladı: “Eğitim parasız olacak çocuklarımıza eşit olanaklar sunacağız. Öğrencilerin kitap, kırtasiye, çanta, kıyafet ve hatta servis ihtiyaçları ücretsiz karşılanacak. Okullarda öğrencilerin su ve öğle yemekleri ücretsiz olarak MEB tarafından karşılanacak. Yetiştirme yurdundan ayrılmak zorunda kalanlara kamuda istihdam olanağı sağlayacağız.”

‘OKULLARDA PSİKOLOG GÖREVLENDİRİLDİ Mİ?’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: “Depremin yaşandığı ve etkilediği illerde hayatını kaybeden öğrenci sayısı nedir? Bakanlık tarafından gittikleri illerde okul kaydı yapılan öğrenciler için defter, kalem, kitap, kaynak, kırtasiye, forma vb. temini ücretsiz sağlanmakta mıdır? Okullarda bir öğün ücretsiz beslenme programının tüm ilkokul/ortaokul/lise kademelerinde tüm öğrencileri kapsayacak şekilde başlatılması planlanmakta mıdır? Okullarda travma sonrası yöntemleri eğitimi olan klinik psikolog görevlendirmelerinin aciliyeti göz önünde bulundurularak atama planlaması var mıdır?”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Eğitimin her kademesinde #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYem...

Ciddiyetle yanıt vermeyen, bu konudaki talepleri dikkate almayan Milli Eğitim Bakanlığı’na dava açıy...

MEB'den okullarda ücretsiz yemek için maddi durum...

MEB, taşımalı eğitim yapılan ve öğrenci mevcudu 200’ün üzerinde olan okullarda, okul müdürlüklerinin...

HDP Sözcüsü Ebru Günay Bakana sordu: #1ÖğünÜcretsi...

Halkların Demokratik Partisi Sözcüsü Ebru Günay, Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Yemek Desteği ve Temiz İç...