BİRTEK-SEN: Okullarda bir öğün sağlıklı, ücretsiz yemek hayata geçirilsin
BİRTEK-SEN okullarda bir öğün yemek verilmesi için çağrı yaptı: Ekmek ve Gül’ün kampanyasının derhal hayata geçirilmesini istiyoruz.

Antep’te BİRTEK-SEN okullarda öğrencilere bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Cengiz Topel Mahallesi’nde bulunun Hatice Karslıgil İlkokulu önünde gerçekleşen açıklamaya katılan işçiler taleplerini dile getirdi. Açıklamaya EMEP ile HDP’nin yöneticileri ve ÇHD Genel Merkez Yöneticisi Ergin Sözen de katılarak destek verdi.

ÇOCUKLARDAN BİRİ ELİNDEKİ SİMİDİ GÖSTERDİ: ‘BENİM ÖĞLEN YEMEĞİM’

Açıklama sırasında polisin yoğun engelleme çabalarına rağmen çocukların katılımı dikkat çekti. Polisler, çocukları ne kadar uzaklaştırılmaya çalışsa da başarılı olamadı. Çocuklar “E bizim yemeğimizle ilgili konuşuyor” deyip sonuna kadar açıklamayı dinledi. Bu esnada çocuklardan biri elindeki yarım simidi gösterip, “benim öğlen yemeğim” dedi.

‘ÇOCUKLAR YA AÇ YA DA YARI AÇ EGİTİM GÖRÜYOR’

Açıklamayı okuyan BİRTEK-SEN Genel Sekreteri Mikail Kılıçalp, “Bütün Antepli emekçileri, şehrimizdeki sendikaları, siyasi partileri ve bütün demokratik kitle örgütlerini çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmaya bir öğün yemek hakkımızı talep etmeye ve bu talep için bir araya gelmeye, mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. İşçi çocuklarının okula aç gittiğini söyleyen Kılıçalp, “Türk-İş’in 2022 Eylül ayı için açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı verilerine göre bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 9 bin 470 TL’ye ulaştı. Açlık sınırı 7 bin 245 TL’ye çıkarken 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise 23 bin 600 TL olarak açıklandı. Elektrik, su, kömür, ev kirası, ulaşım, temel gıda maddeleri hız kesmeden zamlanmaya devam ediyor” dedi. Diğer yandan da işsizliğin arttığına vurgu yapan Kılıçalp, “Sadece Antep’te son 3 ayda 20 binden fazla işçi işten çıkarıldı. Çalışmaya devam eden işçiler ise açlık sınırının da altında ücretlerle çalışmaya mahkûm ediliyor. Yani işsizlik, açlık, yoksulluk derinleşiyor” dedi.

‘ÇOCUKLAR YA AÇ YA DA YARI AÇ EGİTİM GÖRÜYOR’

Okulların açılmasıyla birlikte işçi ve emekçiler açısından sorunların da arttığına değinen Kılıçalp, “Kırtasiye ve giyim masrafları cep yakmaya devam ediyor. Okullardan fotokopi, spor, temizlik, güvenlik adı altında velilerden paralar toplanıyor. Artan masraflar, çocuklarımızın beslenmesinden kısmak zorunda bırakıyor. Gıda ürünlerine yapılan zamlar, kantin fiyatlarındaki artışlar yüzünden çocuklarımız okulda ya yarı aç ya da aç bir şekilde eğitim görmek zorunda kalıyor. Ekmek ve Gül Dergisi’nin açıkladığı verilere göre geçtiğimiz yıl her dört çocuktan biri okula aç gitti. Ve bu durum bu sene daha da katmerlenerek sürüyor” dedi.


ÇOCUKLARIN GELECEĞİNE SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

Kılıçalp, çocukların beslenme sorununun çözümü için kaynak olduğunu ancak hükümetin patronların vergi borcunu sildiğini, yandaş şirketlere kaynak aktardığını söyledi. Kılıçalp son olarak, “Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin başlatmış olduğu “Okullarda 1 Öğün Sağlıklı, Ücretsiz Yemek Haktır” kampanyası Türkiye genelinde emekçilerin talebi haline gelmiş durumda. Antep’ten bugün bizler de bu kampanyayı sahipleniyor ve bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiriyoruz. Hükümet, Milli Eğitim Bakanlığı, yerel yönetimler bu talebe kulak tıkamaktan vazgeçin! Bütün Antepli emekçileri, şehrimizdeki sendikaları, siyasi partileri ve bütün demokratik kitle örgütlerini çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmaya bir öğün yemek hakkımızı talep etmeye ve bu talep için bir araya gelmeye, mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.


MALİYETİ ASGARİ ÜCRETLİLER NASIL KARŞILAYACAK?

Açıklamada Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün verilerine de değinen Kılıçalp, “6-12 yaş grubundaki bir çocuğun dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için günlük 3 ana öğün ve 2 ara öğünden oluşan çeşitlendirilmiş menülerin maliyeti ortalama 1540 TL olarak açıklandı. Artık inandırıcılığını tamamen kaybetmiş olan TÜİK’e göre bile yıllık gıda enflasyonunun yüzde 90,25’e ulaşması karşısında 5500 TL asgari ücretle geçim sağlamaya çalışan milyonlarca işçi bu maliyeti nasıl karşılayacak? Bakanlık ve hükümet işte bu sorunun yanıtını vermiyor” ifadelerini kullandı.

Fotoğraflar: Mesut Baylav/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Gülsuyu’ndan veliler: Beslenme koymakta zorlanıyor...

Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Derneği ‘Okullarda bir öğün ücretsiz yemek haktır’ kampanyası kapsam...

Çocukların beslenmesi için Meclis araştırma komisy...

HDP'li Gülüstan Kılıç Koçyiğit, okullarda en az bir öğünün ücretsiz bir biçimde verilmesi gerektiğin...

Sağlık Bakanlığı beslenme önerisi yaptı: Öneri güz...

Sağlık Bakanlığının gelişim çağındaki çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için önerdiği menü ol...