Adana ve Diyarbakır'da kadınlar Mahsa Amini'yi anmak için buluştu
Mahsa Amini’nin katledilişinin ikinci yılında bir araya gelen kadınlar, Adana ve Diyarbakır'da yürüyüş düzenledi.

22 yaşındaki Kürt kadın Jîna Mahsa Amini'nin İran'da 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alınmasının ikinci yıldönümünde Diyarbakır ve Adana'da yürüyüş düzenlendi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da Dicle Amed Kadın Platformu ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı Bileşenleri öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, Mahsa Jina Amini’nin İran rejim güçleri tarafından katledilmesinin ikinci yıldönümü dolayısıyla Diyarbakır Adliyesinden Dağ Kapı Meydanı'na yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe kentte bulunan birçok kurum emek ve demokrasi güçleri temsilcileri ve çok sayıda kadın katıldı.

KADINLAR POLİS BARİKATINI AŞTI

Polisler, Diyarbakır Adliyesi önünde yürüyüşe geçen kadınları engelledi. Barikatlarıyla yolu kapatıp yürüyüşe izin vermedi. Engellemeler sürerken kadınlar, "Kadınlara değil, katillere barikat", “Jin, jiyan, azadî”, “Rojhilat’ta direnen kadınlara bin selam” sloganlarıyla barikatları aşmaya çalıştı. Uzun süren bekleyişin ardından barikat açıldı ve çok sayıda kadın Dağ Kapı Meydan’ına yürüyüşe geçti. Çevrede bulunanlar ise kadınlara araba kornaları, ıslıklar ve alkışlarla destek verdi.


Alkış, zılgıt ve sloganlarla Dağ Kapı Meydanı’na varan kadınlar, burada açıklama yaptı. Ortak açıklamayı DAKAP Sözcüsü Filiz Kaydu yaptı. Kürt kadınlar başta olmak üzere toplumun “Jin, jiyan, azadî” şiarıyla İran’ın gerici rejimine karşı direniş sesini yükselttiğine dikkat çeken Kaydu, Amini’nin dünyanın dört bir yanına yayılan protestolarda bir sembol olduğunu ve “Jin, jiyan, azadî’ sloganının evrensel niteliğinin genişletildiğini vurguladı.

'NARİN'İN KATİLLERİNİN VE KATİLLERİ KORUYANLARIN PEŞİNDEYİZ'

Diyarbakır'da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran'ın davasının takipçisi olacaklarını belirten Kaydu, "Narin’in katledilişinin etkin soruşturulmaması, ailenin ve bulunduğu köyün devletle ve onun aparatı karanlık güçlerle ilişki ağı tüm kadınlar için mücadele sebebidir. Ülkenin her yerini mobeselerle donatan bu iktidar istihbaratı ile övünürken, Narin günlerce bulunamamıştır. Şüphelilere adeta haber gönderir gibi dosyadaki evraklar basına sızdırılmış, suçtan kurtulmaları için bütün hukuk kuralları çiğnenmiştir. Ancak toplumun, kadınların ısrarlı baskısı ile sümenaltı edilemeyen bu dava sonucunda, Narin'in cansız bedenine ulaşılmış olsa da ölümü aydınlatılmamıştır. Köyde bulunan mermiler, ailenin ilişkileri, köyün bahsedilen stratejik konumu kuşkuları arttırmaktadır. Bu ülkede kaybedilmenin ne demek olduğunu bilen Kürtler, hâlâ kayıplarını ararken, çocukların kaybedilmek istenmesi aynı karanlığın hortlatılmak istenmesidir. Buna izin vermeyeceğiz. Narin'in katillerinin, katilleri koruyanların peşindeyiz" dedi.

Diyarbakır'da cinsel istismara uğrayan 2 yaşındaki Sıla bebeğin davasının da takipçisi olacaklarını dile getiren Kaydu, "Iğdır’da tecavüze uğrayan çocuğun sanıklarını tahliye eden yargının peşindeyiz. 23 Haziran’da öldürülen ve faili hâlâ yakalanmayan Hilal Kar’ın, dün Amed’de katledilen Sudenaz’ın faillerinin peşindeyiz" diye konuştu.

Katledilen tüm kadınların hesabını sormak için adaleti sağlamak için sokaklarda olduklarını belirten Kaydu, “Kutsadıkları aileyi güçlendirmek için kadınları ölüm ve şiddet kıskacında tutanlara, iktidarlarını korumak için din kisvesi altında kadın bedenini, yaşamını derdest edenlere, militarizmle savaş politikasıyla kadınları katledenlere ve bunların kirli ittifaklarına dur demek için sokaklardayız. Buradan sesleniyoruz; gerici rejimleriniz karşısında kadın mücadelesi büyümeye devam ediyor. Kadın devrimimiz İran’dan Amed’e kadar yayılıyor. Jin, jiyan, azadî sesleri tek avazdan yükseliyor. Kadınlar kazanacak, siz kaybedeceksiniz. Kadınlar kazanacak, özgürlük kazanacak” dedi.

Fotoğraflar: Dilan Temiz/ Evrensel

ADANA

Adana Kadın Platformu Mahsa Amini için bir basın açıklaması düzenledi. İnönü Parkı'nda bir araya gelen kadınlar kadına yönelik şiddet ve baskıcı rejimleri protesto etti.

Amini’nin katledilmesinin ardından “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları ile yayılan protesto gösterilerini bastırmak için başvurulan idam yönteminin hedefi haline gelen kadın hakları savunucuları Pexşan Ezîzî ve Şerife Muhammedi'nin fotoğraflarını da taşıyan kadınlar “Jin Jiyan Azadi” sloganları ile mücadeleden vazgeçmediklerini vurguladı.


'KADINLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELE DEVAM EDİYOR'

Basın açıklamasını okuyan Sıla Güler, Amini’nin anısının kadın mücadelesinde yaşatılacağını vurgulayarak kadına yönelik şiddetin sadece İran’da değil, Türkiye ve dünyanın dört bir yanında baskıcı rejimlerin bir aracı haline geldiğini ifade etti. Güler, "Ülkeler, iktidar yetkilileri, katiller değişse de gerici erkek devlet şiddeti, her an kadınlara fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddet uyguluyor, öldürüyor. Jîna’yı katleden faşist rejim bugün İran’da kadın gazetecileri, insan hakları savunucularını idamla yargılayarak kadınlara saldırmaya devam ediyor. Kürt gazetecei Pêxşan Ezîzî ve birçok kadın bu saldırıların hedefi olmuştur" dedi.

İran'da Molla rejimi, Türkiye’de ise Kayyım rejimi olarak kadınların iradesinin yok sayıldığını vurgulayan Güler, Polonya'da kürtaj yasakları, Ortadoğu’da ise IŞİD barbarlığının aynı kadın düşmanı zihniyetin farklı yansımaları olduğunu dile getirdi. Güler, “Kadınların bedenlerini, yaşamlarını ve emeklerini tahakküm altına almaya çalışıyorsunuz, ama nafile! Kadınlar bu karanlık zihniyetinize geçit vermeyecek," dedi.

'MUHAFAZAKAR AİLE POLİTİKALARINA KARŞIYIZ'

Türkiye’de derinleşen muhafazakar ve gerici politikaların kadınları aileye hapsetmeye çalıştığını belirten Güler, "Büyük Aile Mitingi’nden gördüğümüz gibi, onların derdi kadınların ve çocukların hakları değil; nefreti yaymak ve LGBT+’ları hedef göstermek" dedi. Muhafazakar aile politikalarının, erkek şiddetini meşrulaştırmaya çalıştığını ifade eden Güler, kadınları ikinci plana iten yasaların karşısında durmaya devam edeceklerini söyledi.

'ENTERNASYONAL KADIN DAYANIŞMASINI BÜYÜTECEĞİZ'

İranlı kadınlarla kurdukları kız kardeşlik köprüsünün büyümeye devam edeceklerinin altını çizen Güler, "Kadınların ve çocukların yaşam haklarını savunmak, adalet ve özgürlük için enternasyonal kadın mücadelemizi büyüteceğiz. Mahsa Amini ve yaşam hakları ellerinden alınan tüm kadınların anısını yaşatacak, unutturmayacağız!" dedi.

Fotoğraf: Evrensel
Kapak fotoğrafı: Evrensel


İlgili haberler
Mahsa Jina Amini anısına ve dünyada tüm kadınların...

İran'da ahlak polisi tarafından geçtiğimiz sene öldürülen Mahsa Amini'nin ölüm yıl dönümü için İran,...

Mahsa Amini eylemlerinde tutuklanan İranlı genç id...

İran’da Mahsa Amini eylemlerinde Rabat Karim ilinde tutuklanan 23 yaşında Mohammad Ghobadlou mahkeme...

Mahsa Amini’ye Saharov ödülü, aileye sınır dışı ya...

İran rejimi Mahsa Jina Amini’nin ailesini Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü almak üzere İmam Humeyni U...