6 ayda 205 kadın cinayeti!
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre, 2024 yılının ilk 6 ayında erkekler tarafından 205 kadın öldürüldü, 117 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2024 yılının ilk yarısındaki kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümü verilerini Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdikleri basın toplantısında duyurdu. Verilere göre 2024 yılının ilk 6 ayında erkekler tarafından 205 kadın öldürüldü, 117 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim "İstanbul Sözleşmesinden imza çekilmesinden bu yana geçen her yılın ilk 6 ayına baktığımızda kadın cinayetlerinin arttığını görüyoruz. Bu yılın Haziran ayında ise 41 kadın cinayeti, 25 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Bir ay içerisinde öldürülen kadın sayısının bu kadar çok olduğu başka bir ay olmadı" dedi.

Ataselim'in duyurduğu veriler şöyle:

 ◾2024 yılının ilk 6 ayı içerisinde öldürülen kadınların yüzde 42’sinin evli olduğu erkek tarafından öldürüldüğünü görüyoruz.

 ◾Kadınlar en çok ateşli silahlar ile öldürülüyorlar. Oran yüzde 59’a ulaşmış durumda.

 ◾2024’ün ilk 6 ayı içerisinde kadınlar yine en çok evlerinde öldürüldü.

 ◾Artık kadınların çocuklarıyla birlikte öldürüldüğü gerçeğiyle karşılaşıyoruz. Bu yılın ilk yarısında 14 kız çocuğu öldürüldü. Öldürülen 14 kız çocuğunun 9’u anneleriyle birlikte öldürüldü.

6284 etkin uygulanırsa kadınların hayatta kalabileceğini, sığınaklara yerleştirilebileceklerini, şiddet faillerine elektronik kelepçe takılabileceğini belirten Ataselim, "Fakat bu 6 ay içerisinde karakolların 'elektronik kelepçemiz yok' diyerek şiddet faillerini takip edemeyeceklerini söyledikleri durumlarla karşılaştık. Son zamanlarda zorlama hapis kararlarının keyfi olarak verilmediği, kamu personellerinin görevini yerine getirmediği durumlarla karşılaşıyoruz" dedi.

Fotoğraf: KCDP

İlgili haberler
Güvenli kentler için aydınlık sokaklar yetmez

Doç. Dr. Nilgün Çolpan Erkan ile kadınların kamusal alanda yaşadığı kaygıların temelini ve kadınlar...

Onlarca şikayete yaptırım yok | Şiddet faili erkek...

Leyla Akay, onlarca kez şiddet uygulayan ve boşanma aşamasında kendisini darbederek arabadan atan Si...

Bir kadın cinayetinin anatomisi | ‘Ölüm fermanı’ c...

Hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı, boşandığı erkek tarafından öldürülen Sevilay Karlı’nın ısrar...