KHK
‘675 benim kimliğim uzantısı gibi, hani işte doc. uzantısı olur ya. Ben artık Fatoş Talia Alan 675’im’ diye anlatıyor Fatoş, KHK numarası eklenirken eksilen hayatının hikayesini.
Mesleğinin başındayken bir gece yarısı KHK’sı ile çok sevdiği öğrencilerinden ayrı kalmış bir kadın. Mücadele etmekten başka şansı olmadığını biliyor ve mesleğine, çocuklarına kavuşacağı günü bekliyor
20 yıllık öğretmen Feride. Aklının ucundan bile ihraç olma ihtimali geçmezken, 5 yıldır çok sevdiği mesleğinden uzak. 15 yıllık arkadaşları bile ona sırt dönerken o ailesine ve sendikasına sarılmış.
‘Ben sadece Resmî Gazete’de ismimi gördüm. Bizim elimize bir kâğıt verip, şu gerekçeyle atıldın denmedi. Haberlerde 6-7 tane terör örgütü ismi bir sürü insanı terörle iltisaklı gösteriyorlar.’
7 buçuk yıllık hemşireyken ihraç edilen Eylem Salar, bugün Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Urfa Şubesi Eş Başkanı. İhraç edilmek bugün onu mücadelesine çok daha bağlı hale getirmiş.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’le hiçbir gerekçe olmaksızın mesleklerinden olan, mesleklerine geri dönmeyi bekleyen kadınların ayakta kalma hikayelerini paylaşıyoruz…
Ekim 2016’da ihraç edilen SES Malatya Şube Eş Başkanı Bülent Uçar, üç buçuk ay sonra kalp krizinden hayatını kaybetti, iki yıl sonra göreve iade edildi. Şimdi mücadelesini eşi ve kızları sürdürüyor.
Ekim 2016’da ihraç edilen SES Malatya Şube Eş Başkanı Bülent Uçar, üç buçuk ay sonra kalp krizinden hayatını kaybetti, iki yıl sonra göreve iade edildi. Şimdi mücadelesini eşi ve kızları sürdürüyor.
KHK ile haksız yere çok öğretmenlikten ihraç edilen kadınlardan biri Müslüme. ‘Ne iş yapayım’ derken önce kendini köfteci olarak bulmuş. Şimdi ise boyalarıyla ahşaplara hayat veriyor.
İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) için OHAL kapsamında ihraç edilenlerle görüşen kendileri de KHK ile ihraç edilen akademisyenler alt üst olmuş hayatlara dikkat çekti.
Bu yazıyı okuyup benim durumumda olan kız kardeşlerime diyorum ki, korkma, ne olursun cesur ol. Susma. İçinde biriktir cesaretini ve kır zincirlerini. Yalnız değiliz, biz kadınlar birlikte çok güçlü.
Tekirdağ’da 1 yıl 9 ay önce 7 Şubat 2017’de 686 no’lu KHK ile işinden atılan kadın eğitimciler yaşadıkları süreci anlattı. Kadınların bu süreçte yaşadıklarını kendi anlatımlarıyla dinleyelim...
KHK ile görevinden ihraç edilen Öğretmen Özge Astan’ın yönettiği Tebeşir isimli belgesel film: ‘Bizi işimizden atıp, itibarsızlaştırmak isteyenlere biz varız dedik ve görünür olmak istedik’.
Sincan’da kadınlar, KHK ile ihraç edilen arkadaşlarıyla dayanışma için kolları sıvadı, tezgahın başına geçti.
Son yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde kadro hakkından yararlanamayan joker işçiler için yeni bir hak yok.
2 yıl süren OHAL sona eriyor ama yeni düzenlemelerle OHAL kalıcı hale getirilmek isteniyor. ‘Geçici OHAL’ döneminin bilançosu yeni sistemin kadınlara faturasını böyle özetliyor.
KESK, ihraç edilen kadınların 2 yıldır yaşadıklarını ortaya çıkarabilmek için 232 KESK üyesi kadınla görüşmeler yaptı. Anket, sürecin hukuksuzluğunu bir kez daha ortaya koydu.
15 yaşındaki kızımı karşıma alarak ‘Biz herkesin eşit, özgür olduğu, barış ve demokrasi içinde yaşadığı bir ülke istiyoruz. Yanlış bir şey yapmadık o nedenle işlerimize geri döneceğiz’ dedim.
‘Bize düşen toplumda oluşan refleksi olumlu yönde yönlendirerek bir toplumsal muhalefet oluşturup, barış, huzur ve demokrasi ortamının inşası için mücadele etmektir.’
KHK ile ihraç edilen kadınlardan biri Müslüme. ‘Ne iş yapayım’ derken kendini köfteci olarak bulmuş. Titizlikle yaptığı öğretmenliğin yanına koyduğu köfteciliği de titizlikle yapıyor.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.