Kreşin olmaması haklı fesih hakkını doğurabilir
150’den fazla kadın işçi çalıştıran işyerlerinde kreşin olmaması, kadın işçi için haklı fesih yapıp, işten tazminatını alarak ayrılma hakkını doğurabilir.
Okurumuzun Sorusu:

Netten araştırdım. Karşıma siz çıktınız. Ben işten çıkmak zorundayım ama haklarımı alabilir miyim? Doğum yaptım, bebeğime bakacak kimsem yok. Yıllık izinlerimi kullanıyorum şu anda o da 24’ünde bitiyor. Tekstilde çalışıyorum 2011’den bu yana. 2019 Kasım ayında doğum yaptım. Kayınvalidem bakacaktı ama kayınpederim felç geçirdiği için kötürüm kaldı yürüyemiyor. Haliyle bebeğime ben bakmak zorundayım. Ama işyerim tazminatımı vermeyi kabul etmiyor. 10 yıllık sigortam var. Primim 3.400 hiçbir hak talep edemiyorum.

Okurumuzun 10 yıllık sigortası, 3.400 gün de primi var. Ancak sigorta girişi 1999 sonrası olduğu için okurumuzun 10 yıl sigorta-3.600 gün prim üzerinden tazminatlı işten çıkış hakkı yok.

Okurumuz bebeğine bakacak kimse olmadığı için işten ayrılmak zorunda. Peki tazminatını alarak ayrılması nasıl mümkün olabilir?

Eğer okurumuz bir haklı fesih gerekçesi varsa, İş Yasası’nın 24. maddesinin 2. fıkrası uyarınca haklı fesih hakkını kullanıp, tazminatı ve diğer haklarını da talep ederek işten ayrılabilir.

Örneğin okurumuzun çalıştığı fabrikada 150’den fazla kadın işçi olduğu halde kreş yoksa, bu bir haklı fesih nedenidir. Detaylı bilgiler bu yanıtımızda mevcut: https://ekmekvegul.net/haklarimiz-var/kres-yoksa-hakli-fesih-hakki-var

Diyelim ki kadın işçi sayısı 150’den az. Bu durumda başka haklı fesih gerekçeleri olup olmadığına bakmak gerekiyor. Örneğin fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi, sigorta priminin düşük gösterilmesi, ücretin sürekli geç ve eksik ödenmesi, yıllık izin hakkının kullandırılmaması gibi hak ihlalleri söz konusu ise de haklı fesih yapmak mümkün olabilir. Detaylı bilgiler bu yanıtımızda mevcut: https://www.ekmekvegul.net/haklarimiz-var/hakli-fesihte-gerekce-cok-onemli

Sonuç olarak okurumuz haklı fesih olanağının olup olmadığını bir avukattan da destek alarak netleştirmeli ve eğer haklı fesih gerekçesi varsa, haklı fesih yapmalıdır.

Yeri gelmişken bir kez daha söyleyelim. Okurumuzun örneğinde de görüldüğü üzere kreş ve çocuk bakım olanaklarının olmaması kadınları çalışma yaşamından ayrılmaya zorluyor. Kadın istihdamının korunması ve desteklenmesi için bu konuda iyileştirilme yapılması, 150 kadın işçi şartında değişikliğe gidilmesi, kadın işçiler için erişilebilir kreş olanaklarının sağlanması şart!


İlgili haberler
400 TL kreş yardımı yok, 53 TL vergi indirimi var!

İŞ-KUR Genel Müdür Vekili, “Çalışan anneye 400 TL kreş yardımı” dedi ama torba yasada böyle bir hak...

Kreş yoksa haklı fesih hakkı var

İşverenin kreş kurma yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinde kadın işçi haklı fesih hakkını kullana...

Çalışan anneye 1.015 TL kreş yardımı koca bir yala...

Çalışan anneye 1.015 TL kreş yardımı yapılacağı yönündeki haberlerin hepsi yalan! Anneye yapılacak b...