Kıdem tazminatında yeni yılı beklemekte yarar var
Evlilik nedeniyle işten ayrılmayı düşünen ve asgari ücret civarında ücret alan işçi, yeni yıla girildikten sonra işten ayrılırsa kıdem tazminatını yeni asgari ücretten alabilir.
Okurumuzun Sorusu:

Merhabalar. Ben evleneli 7 ay oldu. Evlendikten sonra bir yıl içinde çıkma hakkımız da var bunu da biliyorum. Tazminatlar fon hesabına devlete geçecek diyorlar ya bu konu hakkında bilgi almak istiyorum. Ben Aralık ayının sonunda ihbar süremi başlatmayı, 2 ay sonra da Şubat gibi çıkarım diye düşünüyorum. Tazminat devlete geçmiş olursa yılbaşı itibariyle bu beni etkiler mi? Bir de tazminatta en son alınan brüt maaşa bakılıyor ya bu son maaş ihbar süresindeki son maaş mı yoksa ihbar süresinin başladığı aydaki maaş mı?

İktidarın kıdem tazminatını fona devretmek gibi bir niyeti var. Ancak bugün itibariyle Meclise intikal etmiş bir yasa taslağı yok. Önümüzdeki birkaç ay içinde bir taslağın Meclise gelip yasalaşıp, Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmesi çok ama çok düşük bir ihtimal.

Dolayısıyla birkaç ay içinde işten ayrılmayı düşünen okurumuzun endişe etmesini gerektiren bir durum yok. Ancak hem okurumuzun hem de Türkiye’deki tüm işçilerin kıdem tazminatı hakkının fona devredilmesine karşı her daim tetikte olmasında; kıdem tazminatı hakkına sahip çıkmasında yarar var!

Detaylar için: 

Gelelim okurumuzun diğer sorularına.

Kadın işçi resmi evlilik tarihini takip eden 1 yıl içinde kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir. Kadın işçi ister bu hakkını evlilikten hemen sonra kullanır, isterse 11 ay sonra.

Evlilik nedeniyle fesihte işçinin ihbar süresi kadar önce haber verme, ihbar süresi kadar çalışma zorunluluğu yoktur. Mevcut Yargıtay içtihadı bu yöndedir.

Detaylar için bu yanıtımıza bakılabilir: 

Dolayısıyla okurumuzun ihbar süresi kadar önce haber vermesine gerek yok. Okurumuz işten ayrılmayı düşündüğü tarihte işyerine dilekçesini verip işten ayrılabilir ve kıdem tazminatını talep edebilir.

Kıdem tazminatı son, giydirilmiş, brüt ücret üzerinden ödenir. İhbar süresi söz konusu olduğunda da, kıdem tazminatı ihbar süresinin başladığı tarihteki ücretten değil, işçinin iş sözleşmesinin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden ödenir.

Okurumuz 2020 yılı başında işten ayrıldığı takdirde, okurumuzun kıdem tazminatı işten ayrıldığı tarihteki ücreti neyse, o ücret üzerinden ödenmek zorundadır.

Okurumuz asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üzerinde ücret alıyorsa; okurumuzun işten ayrılmak için 2020’yi beklemesi ayrıca önemlidir. Çünkü okurumuzun kıdem tazminatı yeni asgari ücret üzerinden hesaplanacaktır.

Altını çizelim. 2020 yılı Ocak ayında evlilik, emeklilik veya başka bir nedenle iş sözleşmesi sona eren işçinin kıdem tazminatı hesabının 2020 Ocak ayı ücretine göre yapılması zorunludur.
İşçinin iş sözleşmesinin sona erdiği (işten ayrıldığı) tarihte henüz 2020 Ocak ayı ücretini almamış olması bu kuralı değiştirmez. Yani iş sözleşmesi 2020 yılı Ocak ayının 3’ünde ya da 29’unda sona ermiş olsa da, hesap yeni ücret üzerinden yapılmak zorundadır. Detaylar için: 

Son bir not. Ücret düzeyi yüksek olan; giydirilmiş, brüt ücreti kıdem tazminatı tavanı civarında olan işçilerin de yeni yılı beklemesinde yarar var. Çünkü yeni yılda kıdem tazminatı tavanı da yükselecek ve bu durumda olan işçilerin daha yüksek kıdem tazminatı alabilmesi mümkün olacak.

İlgili haberler
Kıdem tazminatı en çok bize lazım!

Bir mücadele ağı kurmak ve en önde de işine, geleceğine sahip çıkmak isteyen kadın işçilerin durması...

Kıdem tazminatı kadın işçiler için neden vazgeçilm...

Genel İş Sendikası İzmir 7 No'lu Şube Sekreteri Özgür Genç kıdem tazminatının işçi kadınlar için öne...

Emekliliğe ayrılan işçi kıdem tazminatı alabilir

Kıdem tazminatı hakkını düzenleyen 1475 sayılı Kanuna göre, emekli olmak için gereken koşulları sağl...