İstifa eden öğretmen işsizlik ödeneğini yakar
Özelde çalışan öğretmen, sözleşmesi sona erip yenilenmediğinde prim koşulunu karşılıyorsa işsizlik ödeneği alabilir. Ancak istifa eden öğretmen ödenekten yararlanamaz.
Okurumuzun Sorusu:

Merhabalar, bu konuda bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim öncelikle. Birçok bilgiyi yazılarınız sayesinde edinmeme rağmen aklıma takılan bir kısım var. Özel bir kurumda sözleşmeli çalışan bir öğretmenim. Eylül ayında başladım, 6 Şubat tarihinde 16 haftalık analık iznine ayrılacağım. Yanlış bir hesap yapmadıysam mayıs 29’da işe dönmem lazım. İşverenimin bu konuda bir ısrarı yok. Rapor sonrası işten ayrılabilirim. Genelde sözleşme biterken kendimiz istifa ediyoruz kurumdan. Fakat bu sefer işsizlik ödeneği de almam gerekiyor. Rapor sonrası sözleşmemin bitmesine az bir süre kalıyor. Süre bitmeden işten çıkarılsam işverene bir cezası var mı? Bir de işsizlik ödeneği alabilmek için, bu işten çıkarmanın hangi kod üzerinden olması gerekir? Son 3 yıllık prim sağlanıyor bu arada. Teşekkürler.

Öncelikle okurumuzu şimdiden tebrik edelim.

Özel sektörde görev yapan öğretmenler, yasa gereği (asgari) 1 yıllık belirli süreli iş sözleşmeleri ile çalışıyor.

Belirli süreli iş sözleşmesi, süresi sonunda kendiliğinden sona erdiğinde ve yenilenmediğinde, son 3 yılda 600 gün prim ve son 4 ayda iş sözleşmesine tabi olma koşulları sağlanıyorsa işsizlik ödeneğine hak kazanmak mümkün. Dolayısıyla okurumuz analık izninden döndüğünde, sözleşmesinin kendiliğinden sona ereceği tarihe kadar çalışırsa, sözleşmesi sona erip yenilenmediği ve sigorta çıkışı -doğru kod üzerinden yani 5 numaralı koddan- yapıldığında işsizlik ödeneğine hak kazanabilir.

Okurumuz prim koşulunu sağladığını belirtmiş. Son 4 ayda iş sözleşmesine tabi olma koşulu da mevcut. Sonuç olarak, okurumuzun tek yapması gereken analık izni dönüşünde sözleşmesi bitene kadar çalışmaya devam etmek.

Eğer okurumuz analık izni dönüşünde, sözleşmesinin bitmesine çok kısa bir süre kalmış olsa da kendi işten ayrılırsa (yani istifa ederse) işsizlik ödeneğine hak kazanamaz. Öte yandan okurumuz, istifa etmesi halinde, sözleşmenin bitmesi ve işverenin sözleşmeyi yenilemeyi teklif etmemesi halinde hak kazanabileceği kıdem tazminatından da yoksun kalır.

Gelelim işveren tarafından işten çıkarmaya. İşveren belirli süreli bir iş sözleşmesini, süresi dolmadan önce ancak İş Yasası’nın 25. maddesi kapsamındaki bir nedenle sona erdirebilir. Ancak İş Yasası’nın 25. maddesinin 1, 3 ve 4. fıkralarına (SGK çıkış kodlarında 1. fıkranın karşılığı 28 numaralı kod, 3 ve 4. fıkraların karşılığı ise 27 numaralı kod) dayanılarak yapılan fesihlerde işçi işsizlik ödeneğine hak kazanırken, İş Yasası’nın 25. maddesinin 2. fıkrasına (SGK çıkış kodlarında 42’den 50’ye kadar olan kodlar) dayanılarak yapılan fesihlerde işçi işsizlik ödeneğine hak kazanamaz. Dolayısıyla işveren tarafından işten çıkarma halinde çıkış koduna dikkat edilmesi gerekiyor.


İlgili haberler
Kadın öğretmenlerin de evlilik nedeniyle fesih hak...

Özelde çalışan kadın öğretmenler de evlilik nedeniyle fesih haklarını kullanarak ve kıdem tazminatla...

Öğretmenlerin kıdem tazminatına çökmeye çalışanlar...

Özel okul patronları, öğretmenlerden istifa dilekçesi alarak öğretmenlerin kıdem tazminatı hakkını g...

Ücretli öğretmenlerin analık ödeneği hakkı gasp ed...

Yaz tatili döneminde sigorta çıkışı yapılan ücretli öğretmenler, analık izni bu döneme denk geldiği...