Zaviye Mahallesi muhtar adayı Hacer Ekici: 'Kadın emeğini ön plana alacağım'
Hacer 40 yaşında. Lise mezunu. İki çocuğu var. Eski fabrika işçisi. 20 yıla yakın çalışmış. Muhtar adayı olmaya nasıl karar verdiğini soruyorum, 'Deprem sonrası karar verdim açıkçası' diyor.

Deprem sonrası yerel seçimin start verildiği Malatya’da, mahalle muhtarları da çalışmalarını hızlı bir tempoyla sürdürmeye devam ediyor. Seçime bir ay kala, Malatya’nın merkezde bulunan en kalabalık ve deprem sonrası yıkımın fazla olduğu mahallelerden biri olan Zaviye Mahallesi muhtar adayı Hacer Ekici ile bir araya geliyoruz. Hacer 40 yaşında. Lise mezunu. İki çocuğu var. Oğlu 18, kızı ise 13 yaşında. Eski fabrika işçisi. 20 yıla yakın çalışmış. Muhtar adayı olmaya nasıl karar verdiğini soruyorum. Hacer ise, "Deprem sonrası karar verdim açıkçası. Deprem sürecinde insanların ve kendimin nasıl mağduriyetler yaşadığını gördüm. Örneğin Çevre ve Şehircilik Bakanlığından evlerimizi kontrole gelecekler hasar tespiti için, muhtarlığı arıyoruz tespit yapacak ekibin gelmesi için ama bulamıyoruz. Muhtarın bize söylediği ise, 'Ben anlamam böyle şeylerden, kendiniz ilgilenin' oluyor. Oysa ki bu işlem, muhtarlık bünyesinde yapılan bir şey. Bakanlıkla iletişim kurması gereken, muhtarımız” diye yanıtlıyor.

'TEMİZ SUYA BİLE ERİŞEMEDİK'

Deprem sonrası 7-8 ay kadar suların çamurlu aktığını söyleyen Hacer, bunun da çözülmediğini ifade ediyor ve "Belediyeler muhtarlıkların talebi ile mahallelere temiz içme suyu depoları koyuyorlardı. Bizim mahallemiz Malatya’nın en büyük ve kalabalık mahallelerinden biri olmasına rağmen muhtarlık binasının önüne sadece bir ton suyun bulunduğu su deposu kuruldu. Muhtardan su talep ettik, kendisi anlamadığını söyleyerek temiz içme suyu getirmedi. MASKİ’ yi (Malatya Su Kanalizasyon İşleri) aradığımızda ise MASKİ,  muhtar talep ettiğinde su getirebileceklerini söyledi. Anlayacağınız temiz suya bile aylarca erişemedik” diyor.

'SEN KADINSIN NE İŞİN VAR MUHTARLIKLA? DİYENLER OLDU'

Adaylık sürecinde yaşadıklarını soruyorum. Kendisini en çok üzen şey yapamayacağını söyleyenlermiş. Hacer şöyle anlatıyor süreci: "Muhtar azası bana 'Sen kadınsın, ne işin var senin muhtarlıkla? Otur evinde' demişti. Bu beni daha da hırslandırdı. Ben yıllarca çalıştım. Fabrikada da çalıştım. Emeğimin karşılığını alamadığım, fazla mesai yaptırıldığım, maaşımı alamadığım, sigortamın yatırılmadığı da oldu. Ama hep hakkımı aramaya çalıştım. Sesimi çıkardım, boyun eğmedim. Bir kadın eğer isterse her şeyi başarır ve mücadelesini sürdürür. Biz kadınları çok hafife alıyorlar. Biz kadınlar da bir erkeğin yapabileceği her işi yapabiliriz. Neden muhtarlık yapamayalım? Güçlüyüz."

'GÜVENLİK SORUNUNU ÇÖZECEĞİM'

Seçilirse yapacağı çalışmaları soruyorum, “Mahallemizde ciddi bir güvenlik sorunu var, özellikle de sokaklarımız ve parklarımızda. Uyuşturucu kullanımı artmış durumda. Parklarımız ve sokaklarımızın bakımları, parklarımızda gençlerimizin zaman geçirebileceği yerler yapılırsa bizler de daha rahat ederiz” diyor.

'KADINLARIN ÇALIŞABİLECEĞİ ALANLAR OLUŞTURACAĞIM'

Kadınların çalışması için alanlar yaratacağını söyleyen Hacer, “Mahallemizde birçok kadın evinde kurutmalık, reçel gibi şeyler yapıp satmaya çalışıyorlar. Bir pazar açmayı düşünüyorum kadınlar için. Evlerinde yaptıkları ürünleri, aracı olmadan satabilecekleri bir pazar olacak. Aynı zamanda mahallemizde üniversite okuyan ve üniversite sınavına hazırlanan gençlerimiz var. Onlar için fon oluşturup burs vermeyi düşünüyorum. Ve bu fonu şeffaf bir şekilde oluşturacağım" diyor.

'KADINLAR BENİ DESTEKLİYOR'

Sahada özellikle kadınlardan destek aldığını söyleyen Hacer, "Özellikle kadınlar beni çok destekliyorlar. Çünkü kadınlar evin içini nasıl güzelleştiriyorsak, muhtarlığı da öyle güzelleştirebileceğimizi biliyorlar. Bizler deprem sonrası birçok sorunla karşı karşıya kaldık. Derdimizi anlatacak birini bulamadık. Ama ben herkesin sesi olacağım” diyor.

Fotoğraf: Berfin Güler/ Ekmek ve Gül

İlgili haberler
DOSYA| Yerel seçimlere doğru kadınlar

Kadınlar nasıl bir yerel yönetim istiyorlar, talepleri ne, kadın adaylar neler vadediyor? Yerel seçi...

GÜNÜN ÖNERİSİ: KEİG’den yerel yönetimlere öneriler...

KEİG, ‘belediyelerde toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımının kurumsallaştırılması’ ve ‘kadınların s...

Yerel yönetimlerde eşitlikçi politikalar hayati!

Dr. Esra Ergüzeloğlu, yerel yönetimlerde kadın temsiliyetinin önemine işaret ederken, kadın sorunlar...