Yenimahalle’de kadınlar buluştu: ‘Zorluklar elimizi kolumuzu bağlayamaz’
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününe doğru kadınlar mahallelerinde yan yana gelişlerini sürdürüyor! Bir buluşma da Ankara Yenimahalle’den….

Yenimahalle’nin Batıkent semtindeki Petrol İş Sitesi’nde bir araya gelen Ekmek ve Gül okuru kadınlar olarak zamları ve 25 Kasım’a giderken kadına yönelik şiddeti konuştuk. Avukat İlke Işık, Psikolog Aylin Akçay’ın katılımıyla gerçekleşen etkinlikte Işık, kadına yönelik şiddetin normalleştirilmesine sistemin ve özellikle 20 yıldır iktidarda bulunan AKP’nin politikalarının neden olduğunu belirterek söze başladı. Hiçbir zaman çocukların ülkede bu kadar güvensiz olmadığının altını çizen Işık, “Çocuklar bu kadar şiddete, tacize, istismara açık olmamışlardı. Yaşadığımız yoksulluk da bununla ilgili, şiddet de bununla ilgili, çocuklarımızın yaşadığı güvensizlik ortamı da. Ama bu kadar zor bir hayatın bizim elimizi kolumuzu bağlaması mümkün değil. Her birimiz bir şekilde bir çıkış arıyor. Destek, dayanışma arıyor” dedi.

‘ARTIK YAŞADIKLARIMIZI NASIL ÇÖZECEĞİMİZİ KONUŞUYORUZ’

Kadınların yaşadığı şiddeti birbirleriyle paylaşamadığı zamanları geride bıraktıklarını ifade eden Akçay ise sebebini şöyle açıkladı: “Çünkü şiddetin kendisi çok normal olarak karşılanıyordu o zamanlar. Kendi içimizde bile. Katlanmayı tercih ettiğimizi anlatıyorduk. Şimdi bunu konuşmak yerine yaşadıklarımızı nasıl çözeriz, nasıl dayanışma yolları ararız, bunu konuşur durumdayız artık. O yüzden iyi bir noktadayız. Dayanışmanın ne etkisi olur, diye sorduğumuzda öncelikle biz birbirimizin yaşamına dokunabiliyoruz. Birbirimizden haberdar olmak, dayanışma ağı oluşturmak aslında devlet ve devletin kurumlarının yapması gerekenler konusunda ya da yapmadıklarına karşı bütün olmamızı sağlıyor. Çok fazla kazanımlarımız var. Uygulansa çok iyi yasalarımız da var ama bunların oluşması, uygulatılması da yine kadınların mücadelesiyle kazanıldı. Şimdi bunlara saldırıyorlar. İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmeleri de mevcut yasalarda düzenlemeler yapmaları da… Bu bir güç meselesi. Bizim var olanı hem iyileştirmek hem de uygulanması için bütünlük açısından da yapacağımız her birliktelik o yüzden çok kıymetli” dedi.

‘PEYNİR, ET FİYATINA GELDİ’

Kadınların söyleyecek sözü çok. Birisi “Kasabın yolunu unuttuk” derken bir diğeri “Ne kasabı peynir et fiyatına geçti” diyor. Aslında yaptığımız sohbet, bütün memlekette yapılan sohbetlerden farklı değil. Elektrik faturalarının yüksekliği, market zamları, doğalgazı bütün gün yakmanın lüks oluşu, marketlerde kilitli mamalar, asgari ücret derken sohbet uzayıp gidiyor.

Peki ne yapmalı? Kadınlar ağız birliği etmiş gibi “Birlik beraberlikle hareket edersek çare olur, yan yana durarak sorunlarımızı aşarız” diyorlar ve 15 gün sonrası için hep beraber kısır yeme sözü vererek ayrılıyoruz.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Asgari yaşamlara mahkûm edilmek istemiyoruz!

25 Kasım’a kadar yapacağımız her iş, kadınlarla yaptığımız her buluşma, konuşacağımız her konu bu uz...

Asgari ücretliye IBAN gönderen devletten ne bekley...

Çocukken fabrikada, atölyede ailesinin geçimini sağlamaya çalışmalarıyla başlayan geçim dertleri evl...

İMES’te kadın işçiysen işyerinde, durakta, yemek y...

Kadınlar işyerlerinde de her an tacizle burun burunalar. İMES’te farklı bloklardaki farklı işyerleri...