
2 yıldır İzmir’de yaşayan Suriye uyruklu kadın, yeni doğum yaptığı hastanede polis tarafından Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldü. Avukatlar, bebeğin hayati tehlikesi bulunmasına rağmen itirazlarının reddedildiğini belirterek Şanlıurfa’ya gönderildiği söylenen kadın ve 4 dört çocuktan haber alamadıklarını ifade etti.
YeniGün'den Nurcan Etik'in haberine göre Suriye’deki Türkiye tarafından kurulan bir sağlık kuruluşunda hakkında “vatansız kişi” olarak sağlık formu düzenlenen ve kendisine kimlik belgesi yerine geçecek bir belge verilen Suriye uyruklu kadın, eşi ve üç çocuğuyla birlikte 2 yıldır İzmir’de yaşıyordu. Ancak, dördüncü çocuğuna hamile olan kadın yaklaşık 6 ay önce eşi tarafından terkedilerek, tek başına çocuklarına bakmak zorunda bırakılmıştı.
Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şube Üyesi Av. Mehmet Ali Karakavuk, Yeni doğan bebeği 25 gün kuvözde müşahede altına alınan kadının, bebeğin taburcu olacağı gün hastane görevlileri tarafından polisin aranması sonucu Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldüğünü ifade etti. Bebeğin sağlık durumunun riskli olduğunu belirtilerek karara itiraz eden Karakavuk; itirazın reddedildiğini, vekâleti olmasına rağmen kendisine haber verilmeden kadının ve çocuklarının Şanlıurfa’ya gönderildiğini, ancak Şanlıurfa’daki Geri Gönderme Merkezi’nde de olmadıklarını belirterek, “Ne kadından ne çocuklarından haber alamıyoruz” dedi.
BEBEĞİN HAYATİ TEHLİKESİ VARDI
Bebeğin kuvözde kaldığı 25 gün boyunca kadının hastaneye giriş çıkışlarda bir sorun yaşamadığını belirten Karakavuk, “Ancak bebek taburcu edileceği sırada hastane görevlilerinin polisi araması sonucu kadın apar topar Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi” dedi. Ardından kadın hakkında sınır dışı ve idari gözetim kararı alındığını belirten Karakavuk, “Biz hemen noterle görüşüp vekâletname aldık. Vekâletname çıktıktan sonra Pazartesi görüşmeye gittik. Görüşme yaptığımızda bebeğin işitme ve görme duyularının gelişimi için doktor kontrolüne ihtiyacı vardı ve oradan çıkmak istiyordu” dedi. Bebeğin sağlık durumu ile ilgili gerekli bilgileri Geri Gönderme Merkezi Müdürlüğüne yazılı dilekçe ile ilettiklerini belirten Karakavuk, “Onlar da hastaneye sevk edeceklerini söylediler. Biz de hemen gerekli hukuki süreci başlatmak için geri döndük” diye anlattı. İlk başta idari gözetim kararına itiraz ettiklerini ve idari dava dosyası açtıklarını ve itirazı yaptığında hâkimle de görüştüğünü belirten Karakavuk, “Dedim ki, durum acil. Bebek 30 günlük. Acil bir karar gerekiyor çünkü kadının hastaneye gitmesi gerekiyor yoksa bebeğin hayatı tehlike altında kalacak” dedim. Hâkim de ilgileneceğini sadece karar verebilmesi için idareden cevap beklediğini söyledi” dedi. Karakavuk, bugün (18 Nisan) hâkimin karar verdiğini belirterek, “Ama davalı idare kadın hakkında ‘bizim tarafımızdan alınan bir idari gözetim kararı bulunmamaktadır’ diye bir savunma verdi. Hâkim de bu savunmaya bağlı kalarak bizim savunmamızda ekte sunduğumuz hiçbir bilgiye girmeden itirazımı reddetti” dedi.
KADIN VE ÇOCUKLARDAN HABER ALINAMIYOR
Kadından ve çocuklarından haber alamadıklarını ifade eden Karakavuk, “Harmandalı Geri Gönderme Merkezi Müdürlüğü’ne numaramızı vermemize rağmen, bize hiçbir şekilde haber verilmeden kadını ve çocuklarını Şanlıurfa’ya gönderdikleri bilgisini aldık. Bugün de Şanlıurfa’da bulunan bir avukat arkadaşımız da Geri Gönderme Merkezi’ne gitti ancak kadının ve çocuklarının orada olmadığını iletti. Muhtemelen Geçici Barınma Merkezi’nde olduğunu düşünüyoruz ama hâlâ nerede olduğunu bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan çocukların Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde kaldığı süreçte tahtakuruları nedeniyle alerji olduğu öne süren Karakavuk, “Çocuklar o tahtakuruları nedeniyle perişan haldeydi. Bunu da belirtmemize rağmen hâkimlik tarafından yaptığımız itirazlar reddedildi” dedi.
Fotoğraf: YeniGün
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.