Yargıtay’dan önemli karar: ‘İşyerinde kadının en büyük engeli taciz’
Yargıtay’ın işyerinde cinsel istismar davasında verdiği kararda önemli tespitler yer aldı: ‘Kadın işçilerin çalışma yaşamındaki en büyük engeli fiziki zorlukları değil, cinsel tacizlerdir.’

Yargıtay 9. Dairesi, aynı işyerinde çalışan kadın işçiye cinsel tacizde bulunan işçinin, iş akdinin haklı nedenle feshedildiğine hükmetti, yerel mahkemenin kıdem ve ihbar tazminatı kararını bozdu.

Sakarya’da bir mağazada çalışan bir kadın işçi, aynı işyerinde şoförlük yapan bir kişiyi, sürekli kendisini izlediği, bakışlarıyla taciz ettiğini, “Seni izlemek beni mutlu ediyor. Sen ne güzelsin, ne kadar sıcakkanlısın” gibi sözler söylediği için mağaza yönetimine şikayet etti.

Suçlamaları reddeden çalışan işten çıkartıldı ve iş akdinin haksız nedenle feshedildiği gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatını alabilmek için dava açtı.

Sakarya 1. İş Mahkemesi işverenin, çalışanın iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini somut delillerle ispatlayamadığı sonucuna ulaşarak kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesine karar verdi.

YARGITAY KARARI BOZDU
Dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Dairesi ise bu kararı bozdu. Mahkeme kararında, cinsel tacizin kişilik haklarına ve çalışma özgürlüğüne saldırı olduğu vurguladı. Kararda, işyerinde cinsel tacizin, mağdurlar üzerinde çok boyutlu yıkıcı etkileri olmasının yanı sıra ailesel, kurumsal ve toplumsal düzeylerde de derin etkiler bırakan bireysel ve toplumsal bir sorun niteliği taşıdığına işaret edildi.

Cinsel tacizin çoğunlukla erkek işçi tarafından kadın işçiye karşı ortaya çıktığı belirtilen kararda, iş hayatında yer alan kadınlarla ilgili, şu tespitlere yer verildi: “Kadın işçilerimizin çalışma yaşamındaki en büyük engeli, işin fiili, fiziki zorlukları değil, işyerinde, iş hayatında karşılaştıkları, muhatap oldukları cinsel tacizlerdir.”

Cinsel tacizin Türk Ceza Kanunu tarafından da suç olarak kabul edildiği hatırlatılan kararda, bunun dışında çalışanların cinsel tacize karşı korunması için İş Kanunu’nda da düzenlemeler yer aldığı kaydedildi. İş Kanunu’ndaki hükümler kapsamında cinsel tacizin haklı fesih sebebi olduğu aktarılan kararda, işverenlerin de bu konuda duyarlı davranması, tacizi engelleyici, mağdurun çekinmeden şikayetçi olabileceği ortamı sağlamak için gerekli tedbirleri alması, iddiaları ciddiyetle soruşturup gerekli yaptırımları uygulaması gerektiği ifade edildi.

İşverenin işyerinde tacize karlı önlem alma yükümlülüğü var. Ayrıntılar BURADA
İlgili haberler
Cinsel taciz kadın işçileri hasta ediyor!

Taciz yaşamımızın her anını etkiliyor. İsveç’te çarpıcı bir tablo ortaya çıktı: Tacize uğrayan kadın...

İşyerinde tacize karşı işverenin önlem alma yüküml...

İşyerinde tacize uğrayan kadın işçinin şikâyette bulunması işten çıkarılmasına gerekçe olamaz. İşver...

ILO iş yerinde şiddet ve tacize karşı sözleşmeyi k...

#MeToo kampanyasının etkileri üzerine, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün hazırladığı iş yerinde cinsel...