Tarikat vakfındaki istismara ilişkin karar günü yarın: Gözümüz üzerinizde
Kadın dernekleri, kadın grupları yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilen davaya ilişkin “Davanın takipçisiyiz, adalet istiyoruz” dediler.

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşında kızı H.K.G’yi yıllarca “müdirdi” Kadir İstekli’nin istismarına maruz bırakmasına ilişkin davanın yarın görülecek duruşmasında karar çıkması bekleniyor. Kadın dernekleri, kadın grupları, milletvekilleri yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilen davaya ilişkin “Davanın takipçisiyiz, adalet istiyoruz” dediler.

Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca, “Hiranur Vakfının kurucusu babası tarafından Kadir İstekli'ye istismar ettirilen H.K.G. cesaretiyle bir yol açtı. Ama Hiranur Vakfının dört duvarı arasına sıkıştırılmak istenen kirli ilişkilerin açığa çıkmasına engel olmak isteyen yargı, en önce basın yasağı getirdi. Yine de ülkenin dört bir yanındaki kadınların gözü kulağı bu davadan uzak tutulamadı. Çünkü yarın verilecek olan karar yalnızca H.K.G. için değil, dini tarikat ve cemaatlerde istismar edilip sesini duyuramayan herkes için verilecek. Devlet eliyle daha anaokulda eğitimi cemaat ve tarikat vakıflarına bırakılan, potansiyel istismar mağduru haline getirilen bütün çocuklar için verilecek. AKP iktidarının uzun yıllardır öncüsü olduğu kadın ve kız çocuğu düşmenlığının sonucu olarak okullardan koparılan, çocuk yaşta evliliğe mahkum edilen her kadın için verilecek. Yarın o duruşma salonunda sanık kürsüsünde bütün bunlara yol açan iktidar da oturuyor olacak. Çocuk istismarını yasalarla meşrulaştırmaya çalışanlara, devletin istismara yol veren tüm mekanizmalarına, kadınların haklarını ve hayatlarını çalmaya can atanlara karşı verilecek. Biz ülkenin tüm kadınları olarak hiçbir indirim uygulanmadan tüm sanıkların hak ettikleri cezayı alacakları bir kararla gerçek bir adalet istiyoruz" diye konuştu.

Demokrasi İçin Hukukçular adına Devrim Avcı, “"H.K. cemaat yapılanması içinden kendini cesurca dışarı atabilmiş bir kadın. Davaya katılma talebinde bulunduk, bu talepler kabul edilmese de dışarıdan H.K.'ya destek verildi. Mahkemenin kapalı kapılar arkasında aleyhe karar vermesini engellemek için H.K.'nın yanında olalım” dedi.

Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Gülten Dokuyan, "Çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak, geleceklerini vakıflara, tarikatlara, cemaatlere teslim etmemek adına Hiranur Vakfı davasının takipçisiyiz" dedi.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinden İlknur Haylaz, "Çocuk istismarına hayır diyerek dernek olarak iranur Vakfı davasını başından beri takip ediyoruz. Yarın da Kartal Anadolu Adliyesinde duruşması olacak. Tüm kadınları Adliye'ye çağırıyoruz" dedi.

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Daynışma Derneği Başkanı Selda Arslan, "Davanın takipçisiyiz. Ülkedeki birçok kadına ve çocuğa yönelik davada olduğu gibi birbirimize ve çocuklarımıza sahip çıkıyoruz. Kadınların ve kız çocuklarının çekilmeye çalışıldığı karanlığa karşı susmuyoruz" diye konuştu.

Yeldeğirmeni Ekmek ve Gül Grubundan Evin Turgut, "Tarikat ve cemaatlerle karanlığa mahkum edilmeye çalışılan hiçbir kadın yalnız değildir. Bu karanlığa geçit vermeyeceğiz" dedi.

Küçükçekmece Ekmek ve Gül Grubundan Neslihan Karyemez, "Ülkemizde kadınların ve çocukların karanlığa sürüklendiği bir gerçekle karşı karşıyayız. Bu yüzden bu karanlığa geçit vermeyeceğiz demek için yarın saat 9.30'da Anadolu Adliyesi'nde buluşuyoruz. Tek bir çocuğu karanlığa teslim etmeye niyetimiz yok " diyerek çağrı yaptı.

Kadir İstekli, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel’in yargılandığı davada “çocuğun cinsel istismarı” ve “nitelikli cinsel saldırı” suçlarından 18 ile 30 yıl arasında hapis cezaları isteniyor. 30 Ocak’ta görülen ilk duruşmada mahkeme heyeti yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine karar vermişti. Duruşma yarın Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

İlgili haberler
Hiranur Vakfı davası ertelendi: Sanık tarafı istis...

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşında dini nikahla evlendirmesine ilişkin da...

Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli Hiranur Vakfı...

Hiranur Vakfı'nın başkanınca vakıfla resmi ilişkileri kalmadığı iddia edilen Gümüşel ve İstekli'nin...

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü | ‘Bütünleşik çoc...

3-7 Ekim tarihleri arasında ‘Bütünleşik çocuk koruma için toplumla birlikte’ şiarıyla İzmir'de gerçe...