Şule Çet duruşması yarın: Dünden bugüne neler yaşandı?
Berk Akand ve Çağatay Aksu tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra bir plazanın 20’nci katından atılarak katledilen Şule Çet davasının 4’üncü duruşması yarın görülecek.

Berk Akand ve Çağatay Aksu tarafından cinsel saldırıya uğradıktan sonra bir plazanın 20’inci katından atılarak katledilen Şule Çet davasının 4’üncü duruşması 16 Ekim’de (yarın) görülecek. Şule’nin davası katledilen kadınlar için verilen mücadelede bir simge olurken, erkek yargının geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yargının, sanıkların ve sanık avukatlarının cinsiyetçiliğinin açıkça ortaya çıktığı duruşmada, kadınlar gerçek adaletin sağlanmasını bekliyor. Bu duruşmada Şule’nin “psikolojik durumuna” ilişkin yeniden istenen rapor beklenirken, ev arkadaşı dinlenecek.

Adeta zanlıların değil katledilen Şule’nin “yargılandığı” davada bugüne kadar neler oldu?

DELİLLER TEMİZLENMİŞTİ

İddianamede “Şüphelilerin bardaklarını yıkaması işlenen bir suçun delillerini gizlemeye yönelik olacağı, kaldı ki Şule Çet’in kendisini atmak istediği ve şüpheli Çağatay Aksu’nun onu tutmak için mücadele ettiğini belirttiği ve kolunun çizilmesine de sebep olan pencere üzerinde yapılan incelemede şüpheliler ve maktule ait DNA ve parmak izinin çıkmaması, bu temizlik faaliyeti içerisinde değerlendirilmektedir” denilmişti.

İddianamede, şüphelilerin makam odasında parmak izine rastlanırken, dinlenme odasında örnek alınan pencere ve pervazında yapılan araştırmada da parmak izine rastlanılmadığı da vurgulanmıştı.

TAKIM ELBİSEYLE GELDİLER
Ankara 31’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6 Şubat tarihinde görülen ilk duruşmaya sanık Berk Akand ve Çağatay Aksu takım elbise ile katıldı. Bilindik erkek aklının senaryolarını sıralayarak ifadesini veren sanık Çağatay Aksu, ifadesinde, “abi-kardeş” gibi olduklarını iddia etti. Mahkeme başkanının “Pencere pervazında parmak izi ve avuç izin bulunmadı neden?” diye sorarken, Çağatay Aksu, alkollü olduğunu, şoka girdiğini iddia etti. Duruşmada Şule’nin ev arkadaşına attığı mesajları da inkar eden Çağatay Aksu mesajların “bahane” olduğunu öne sürdü.
Diğer sanık Berk Akand ise savunmasında, sinir krizi geçirdiğini ve müzikten kaynaklı bir şey duymadığını iddia etti. Şule’nin parmaklarında DNA’nın bulunması ise, “temas olmuştur” denilerek geçiştirildi.
SANIK AVUKATLARINDAN ŞULE’NİN İNTİHAR ETTİĞİ İDDİALARI

15 Mayıs tarihinde görülen ikinci duruşmaya kadınlar yoğun bir şekilde katılırken, salonun küçük olmasından kaynaklı kadınlar, avukatlar ve mahkeme heyeti arasında gerginlikler oldu. Duruşmada söz alan Şule’nin ailesinin avukatı Umur Yıldırım, olay gününü videolar üzerinden anlatarak, Şule’nin ‘intihar’ etmediğini kaydetti. Sanık avukatları ise Şule’nin intihar ettiğini iddia ederek, yeniden olay yeri keşfi yapılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, olay yeri keşfi için inceleme alanının hazırlanması ve ATK raporunun beklenmesine karar vererek duruşmayı 10 Temmuz’a erteledi.

BİLİRKİŞİ ‘İNTİHAR DEĞİL’ DEDİ
Şule’nin 3’üncü duruşmasından önce yapılan olay yeri keşfinde, akademisyenlerin olay yerine gelmesi mahkeme heyeti tarafından kabul edilmedi. Daha önce rapor hazırlayan Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Kar ve Erciyes Üniversitesi’nden Adli Tıp Profesörü Çağlar Özdemir mahkemenin incelemesinin ardından olay yerinde inceleme yaparak rapor hazırladı.
Akademisyenlerin hazırladığı rapor dosyaya girerken, bilirkişi raporunda, “Düşme pozisyonunda yerle temas ile sol ayaktan fırlayan ayakkabının sağ dirsek altında kalma olasılığı bulunmadığından Şule Çet'in ayakkabısının vücudundan önce yere düştüğü açıktır. Bu durum olağan bir intihar davranış örüntüsüne ve sürecin olağan akışına aykırıdır” denilmişti.
Sanık avukatı dosya için yayın yasağına başvurdu, müşteki avukatlar keşif raporuna itiraz etti.
SAVCI DOSYADAN ALINDI

Ertelenen duruşmadan sonra birçok delil dosyaya girerken, en önemli olan deliler ise kayıptı ya da kaybedildi. Dosya savcısı Alev Ersan Albuz, delilerin Adli Tıp’a geç gönderilmesi ve dosyada yeterli hızın sağlanmaması gerekçeleri ile görevden alınırken, dosya Ankara Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Koca’ya verildi. Şule’nin dosyasında sürekli değişimler yaşanırken, “O saatte dışarıda ne işi vardı” diyen ATK uzmanı Mehmet Nuri Aydın hakkında Ankara Tabip Odası (ATO) meslekten men edilmesi için soruşturma açtı. Şule’nin katledilmesine ilişkin birçok soru işareti bulunurken, sanık avukatlarından Levent Ekmen, yayın yasağının getirilmesi ve duruşmanın kapalı olması için başvuruda bulundu. Şule’nin dosyası sanık avukatları ve sanıklar tarafından bir an önce kapatılma peşindeyken, dosyaya sürekli yeni iddialar ve deliler girdi.

Öte yandan Şule’nin katledildiği gece sanık Berk Akand ve Çağatay Aksu’nun asansör önünde yaptığı konuşmalar için dudak uzmanı kararı verildi, ancak bulunmadığı belirtildi. Tepkiler üzerine dudak okuma uzmanı arayışları hızlandırılarak bulundu.

TANIK LİLİA T.’NİN TELEFONU İNCELEMEYE ALINDI
Dava dosyasına giren hastane kaydı, reçete ve tedavi evraklarının incelenerek bir rapor hazırlanması için üç kişilik bilirkişi heyeti oluşturmasına karar verildi. Heyet yapacağı inceleme sonucunda Şule’nin psikolojik durumuna ilişkin bir rapor hazırlayarak mahkemeye sunacak. Davada diğer önemli bir gelişme ise Şule’nin ev arkadaşının telefonuyla ilgili yaşandı. Şule’nin telefonu ikinci defa incelenmek üzere Jandarma Kriminal Daire Başkanlığına gönderilmişti. Şule’nin ardından, ev arkadaşı Lilia T.’nin de telefonu incelemek üzere Jandarma Kriminal Daire Başkanlığına gönderildi. Sanık Çağatay Aksu ve Berk Akand, Şule’nin ev arkadaşının bazı mesajları sildiğini iddia etmişti.
TANIKLAR YENİDEN DİNLENECEK

Davının üçüncü duruşmasında mahkeme heyeti, “Olay yerinde yapılan keşif raporunun beklenmesine, sanık avukatlarının delilleri kararttığını ve yalancı şahitlik yaptığını ileri sürdükleri Şule Çet'in ev arkadaşının bir sonraki celsede tekrar dinlenmesine” hükmetti. Mahkeme ayrıca, Şule Çet'in olaydan önceki psikolojik durumunun belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu'ndan talep edilen raporun beklenmesine karar verdi.

Duruşmanın 4’üncü duruşması 16 Ekim Çarşamba günü (yarın) görülecek.

Kaynak: Jinnews

İlgili haberler
Şule Çet’in SGK kayıtları geldi| ‘Bu rapor psikolo...

Psikolojik durumuna dair rapor istenen Şule Çet'in SGK raporları geldi. Çet'in hiçbir ithal ilaç kul...

Şule Çet davası Çarşamba günü: Sanıkların intihar...

Dördüncü duruşma öncesi Şule Çet davasında son durum: Gazi Üniversite raporu ile ‘intihar’ savı çökt...

Şule Çet için adalet demeye devam ediyoruz

Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet, 29 Mayıs 2018’de Ankara’daki plazanın 20’nci katından düşerek...