Star yazarı Küçükçekmece’deki istismara ilişkin ‘5 yaşında çocuk ebeveyni yanında olmaksızın sokakta ne yapıyormuş’ dedi!
Kadına yönelik cinsel saldırı suçlarında “O saatte orada ne işi varmış” zihniyetinden farklı olmayan sözleriyle Ersoy Dede, istismarda suçu resmen istismara maruz kalan çocuğun ailesine yükledi!

Çocuk istismarında sorunu sadece ‘anne babanın çocukları korumasına’ indirgeyen Star Gazetesi yazarı Ersoy Dede, İstanbul Küçükçekmece'de 5 yaşındaki çocuğun istismara uğramasını köşesinde “5 yaşında bir çocuk ebeveyni yanında olmaksızın sokakta ne yapıyormuş” diye sordu!

Kadına yönelik cinsel saldırı suçlarında “O saatte orada ne işi varmış” zihniyetinden farklı olmayan bu sözlerle Ersoy Dede, çocuk istismarında suçu resmen mağdurlara yükledi!

Cinsel şiddetin sadece cinsellik temelli değil, şiddet ve iktidar duygusu kökenli olduğunu da görmezden gelen bu yüzden çocuk istismarı ile mücadele de ataerkil ve eşitsizliği temel çözüme almayan devlet gibi, yandaş medyanın yazarlarından Ersoy Dede ayrıca köşesinde kadınların devletin çocuk istismarına karşı gerçek önlemler ve koruma talebini de şu sözlerle görmezden geliyor: “Sizden farklı düşünen kimse yok. Protestonuzun karşı tarafı yok”, “Herkesin aynı anda aynı şeyi düşündüğü bir ortamda bu öfkeli çıkışların kimseye bir yararı yok.”

Kadınlar olarak cevabımız: Hayır! Bizden farklı düşünenler var! “Bir kereden bir şey olmaz” diyenler, istismar suçlarından yargılananları aklayanlar, tahrik ve iyi hal indirimleri ile failleri salıverenler, Meclis’te çocuk istismarına karşı komisyonu elbirliğiyle geçirmeyenler, çocuk istismarının önlenmesine yerine “İdam, hadım” gibi cezanın miktarı ve ağırlığı üzerinden tartışma yaratanlar, çocukları çocuk olmaktan çıkaran, kadınları eşit olmaktan uzaklaştıran her türden uygulamayı savunanlar, getirilmek istenen yasalarla çocuk evliliğinin önünü açanlar ve dahası... Bunları yapanlar bizden oldukça farklı düşünüyor!

ÇOCUK İSTİSMARINA İLİŞKİN GERÇEKLERİ KONUŞALIM!
Öte yandan sosyal medyadaki çocuk istismarı tartışmalarına sessiz kalmayan Avukat Süreyya Kardelen paylaştığı bir flood ile çocuk istismarında önemli noktalara değiniyor.

Avukat Yarlı’nın paylaşımları birçok yanlış bilgiyi aydınlatırken, Ersoy Dede gibi yazarların yazıları ise çözümü de meseleye de başkaca yerlere çekiyor ne yazık ki... Diliyoruz ki çocuk istismarına dair yazı yazanlar gerçekten çocukları düşünerek yazsın, beceremiyorsa hiç yazmasın!

Avukat Yarlı’nın paylaşımındaki satır başları şöyle:

1) Cinsel şiddet sadece cinsellik temelli değil aksine şiddet ve iktidar duygusu kökenlidir öncelikli olarak ve cinsellik ikinci planda gelir. Failler genelde iktidar, hırs, ataerkil güç, güç zehirlenmesi ve daha ziyade çoğu zaman cezalandırma amaçlı hareket edebilirler.

2) Cinsel saldırı mağduru yetişkin olan cinsel şiddet suçudur. Cinsel istismar mağduru çocuk olan cinsel şiddet suçudur ve her cinsel istismar uygulayan fail pedofili değildir.

3) Pedofili klinik bir tanımlamadır ve psikiyatri alanında bu tanı konulmadan herkes pedofili olarak yaftalanmamalıdır çünkü her faile pedofili demek normal insanların bu suçu işlemeyeceği algısı yaratır. Hasta, sapık, manyak demek iyi değildir. Fail faildir bitti.

4) Çocuğu farkındalık yaratmak için medyada ifşa eden, dosya ile ilgili her ayrıntıyı ifşa eden, mağdur odaklı hareket etmeyen, çocukların her bilgisini paylaşanlar da aslında çocuk haklarını ihlal etmektedir.

5) Çocuğu sürekli mağdur, güçsüz, zayıf gösteren her görsel, yazı, bildiri İstismara destektir aslında ve farkındalık değildir. Bu şekilde istismarla mücadele edilmez. Bu da çocukların istismarının farklı bir türüdür aslında.

6) İstismar geniş bir kavramdır. Cinsel istismar, fiziksel istismar, psikolojik istismar ve ekonomik istismar gibi bir sürü farklı türü içinde barındırır.

7) -Çocuk susar sen susma- gibi sloganlar yanlıştır çünkü aslında çocuklar susmaz. Kendi yaş gelişimine göre mutlaka size bir emare verir yaşadığı İstismarla ilgili yeter ki biz bunları görüp duyabilelim. O yüzden önce bu dönüşüm dilde başlar. Dilimize ve kullandığımız şeylere dikkat!

8) Tecavüz diye ayrı bir suç yoktur. Tecavüz halk arasında bilindiği adıyla aslında cinsel saldırı ve cinsel istismarın nitelikli halidir ve cezası basit nitelikteki cinsel şiddet suçlarına göre daha ağırdır.

9) Cinsel şiddet suçları kimyasal kastrasyon ya da cerrahi kastrasyon veya da idamla çözülmez. Bu cezaların olduğu ülkelerde suçun azaldığına dair hiçbir veri yok aksine genel cinsel şiddet suçları o ülkede çok fazla. 

10) Cinsel şiddet asla bitmez ama azalabilir. Bunun içinde toplumu ve zihniyeti dönüştürmek şart. Önleyici, koruyucu tedbirlere ağırlık vermek şart. Cezaların tek başına artması hiçbir şey çözmez. Sahada çalışan uzmanlarla etkili şekilde çalışmak şart. Devlet denetimi şart.

11) “Erkek çocukları hiç istismara uğramaz” yanlış. Kız çocukları mağdur sayısına erkek çocuk sayısı ne yazık ki yaklaştı. “Modern camiada olmaz” algısı yanlış. “Kadın fail olmaz” algısı yanlış. Bu suçun faili kadın-erkek, okumuş-okumamış herkes ama herkes olabilir hatta ben bile olabilirim.

12) Haber dilleri ve medya çok önemli. Tamamen engellenmemeli ama bu suçlarda mağdur odaklı, mağduru koruyan kollayan, ifşa etmeyen haber dili kullanmak çok önemli.

13) İdam sadece sineği öldürür ama amaç bataklığı kurutmak olmalı. Kimyasal kastrasyon ile ilgili doğru düzgün veri elde edilmeden ve araştırma yapılmadan yönetmelikle düzenlemek hem yanlış hem yararlı değil hem de kanuni değil. Kimyasal kastrasyonum yaradığı da hala kanıtlı değil.

14) Önemli olan toplumsal cinsiyet eşitliği, düzgün bir cinsel eğitim, çocukları ve yetişkinleri bilinçlendirip herkesi hakları konusunda eğitmek ve insanların bildirim yaptığında hukuk tarafından korunacağı ve daha da travmatize olmayacağı sistemi kurarak güveni sağlamak.

15) Ve son olarak en önemlisi “bir kereden bir şey olmaz” diye bir şey yok. “Çocuklar yalan söyler. Çocuklar hayal eder” diye bir şey yok. Çocuk cinselliği hayal edemez. Eğer yardımcısı olmak istiyorsanız alanda çalışan uzmanlarla iletişime geçin ve her yerde aklınıza gelen şeyi yazmayın!









İlgili haberler
8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...

Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...

GÜNÜN ÖNERİSİ: Çocuk istismarından haberdarsanız b...

Çocuk istismarından, ihmalinden kuşkulanıyor ya da bunu biliyorsanız istismarın durması ve çocuğun k...

5 MADDEDE SAYIYORUZ: Çocuk istismarında gerçek önl...

Çocuklara cinsel istismar gündem olduğunda hissettiğimiz duyguların başında öfke ve çaresizlik geliy...