‘Sosyal ve ekonomik olarak ölüme mahkum edildim’
Komşuları tarafından saldırıya uğrayan, ölüm tehditleri alan ve evine giremeyen Trans kadın Ajda Ender hukuk mücadelesinden bir adım bile geri atmıyor. Ender, kadınların desteğini bekliyor.

İstanbul’un Şişli ilçesinde yaşayan Trans kadın Ajda Ender, maruz kaldığı ayrımcılık ve şiddete ilişkin Ekmek ve Gül’e konuştu. Ender, tüm başvurularına rağmen şikayetçi olduğu kişinin ifadesinin dahi alınmadığını, koruma talebinin kabul edilmediğini vurguladı. Ender, maruz kaldığı transfobik şiddetin fiziksel şiddet, ölüm tehditlerine varması nedeniyle adalet ve destek çağrısında bulundu.

Ender, yaşadığı apartmanda komşuları tarafından darp edildiğini, şiddete uğradığını ve sürekli olarak evine erkeklerin geldiğine yönelik söylemlere ve iftiralara maruz kaldığını söyledi. “Sırf trans kadın olduğum için kapıma saldırdılar, kapımda bıçak izleri var. Apartmanda beni sürekli olarak dövdüler” diyen Ender, kendisini sosyal ve ekonomik olarak sindirmek istediklerini ve intihara sürüklemeye çalıştıklarını belirtti.

Kendine ait tekstil işi olan Ender, şu an evinde bulunan depoya ve kıyafetlere ulaşamadığı için mesleğini devam ettiremediğini aktardı. Kadına karşı işlenen suçlar bürosunun kendisini iki hafta önce aradığını ve yardım etmek istediklerini beyan ettiklerin ifade eden Ender şöyle devam etti: “Kamuoyu baskısıyla sıkışan emniyet beni hep gece yarısı arıyor ve ifade için çağırıyor. Can güvenliğim olmadığı için gece yarısı emniyete gitmek istemiyorum. Beni evime götürüp ifademi evimde de alabilirler, bunu yapabiliyorlarmış, ama yapmıyorlar. Bu olaydan sonra kadına karşı işlenen suçlar bürosu beni bir daha aramadı.” Zor şartlar altında mücadele ettiğini söyleyen Ender, hukuk mücadelesinden vazgeçmeyeceğini vurgularken, bu süreçte kendisine destek olan herkese teşekkür etti.

İlgili haberler
Hayatına sahip çıkan Agrin hayallerinin peşinden g...

Din yoluyla değişebileceğime inandım, bu nedenle seçtim imam hatibi. ‘Yaşadığım bu duyguları benden...

GÜNÜN ÇAĞRISI: Trans mahpus Buse yaşasın diye!

5 yıldır beden uyum sürecini başlatabilmek için mücadele veren Buse, artık istediği bedende yaşamak...

Trans kadın Ajda Ender ölüm tehditleri alıyor

Aldığı ölüm tehditleri nedeniyle aylardır kendi evine giremeyen trans kadın Ajda Ender, ‘Savcılığa,...