Şiddete maruz kalan Elit İşcan: Yalnız değiliz, değilsiniz
Efecan Şenolsun’un, dizi setinde Elit İşcan‘a cinsel saldırıda bulunması nedeniyle yargılandığı davanın beşinci duruşması yarın 13.30’da İstanbul Anadolu Adliyesinde görülecek.

Türkiye'de kadınlar çeşitli zamanlarda maruz kaldıkları cinsel saldırıları sosyal medya üzerinden birbiri ardına açıklamaya başladı. Kadınlar her gün; evde, işyerinde, sokakta, okulda, yaşamın her alanında erkekler tarafından cinsel ve fiziksel saldırıya uğruyor. Sinema ve televizyon sektörünün bel kemiği setlerde de pek çok saldırı haberine tanık oluyoruz. Bu saldırıların birçoğu ise cezasız kalıyor.
Elit İşcan, ekim 2018’de Efecan Şenolsun’un “Yaşamayanlar” dizisinin setinde kendisine hakaret ettiğini ve cinsel saldırıda bulunduğunu açıkladı. Yaklaşık yedi ay sonra İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede Şenolsun'a, oyuncu Elit İşcan’a “ cinsel saldırı” ve “hakaret” suçlarından 17 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. O bugünden bugüne tam dört duruşma geçti. Mahkeme tanıkları dinledi, tanıklar “cinsel saldırıyı” doğruladı. Duruşma, 4 Şubat 2021’e ertelendi ve duruşmada doğrudan görgü tanığının dinlenmesine karar verildi.

Efecan Şenolsun tarafından cinsel saldırıya maruz kalan Elit İşcan çalıştığı Icon Talents isimli oyuncu ajansının Efecan Şenolsun’a hiçbir yaptırımda bulunmadığını ve fail ile dayanışma içerisinde olduklarını vurgularken, ajansın tavrı nedeniyle ajanstan ayrıldı. Şenolsun ise aynı ajansla çalışmaya devam ediyor. Şiddete maruz kalan her kadının yanında olduğunu belirten İşcan, “MeToo hareketiyle tüm dünyada başlayan akımın etkileri sonunda Türkiye’de de hissedilmeye başlandı. Benim şikayetimin ardından Mor Yapımcılar bir dayanışma çağrısı yaptılar ve kasım 2018’de 100’ü aşkın kadın bir araya gelerek #SusmaBitsin platformunu kurduk. Şu an 300’e yakın üyemiz var ve hepimiz gönüllülük esası ile iş ortamlarında maruz kaldığımız erkek şiddeti ve ayrımcılığı bitirmek üzere çalışıyoruz.” diye konuştu.



AVUKAT MERİÇ EYÜBOĞLU: BU DAVA HEPİMİZİN DAVASI!
Elit İşcan’ın avukatı Meriç Eyüboğlu ise yaşananlara ve davaya ilişkin şunları söyledi: “Dizi setlerinde yaşanan erkek şiddeti, Talat Bulut’un cinsel tacizi sonrası yüksek sesle konuşulmaya başlandı. O şikayet maalesef takipsizlik kararı ile sonuçlandı, bir dava açılmadı. Bu sonuç sinema ve TV setlerinde kadınların maruz kaldığı eşitsiz, ayrımcı ve cinsiyetçi tutumları yine flulaştırdı, hatta görünmezleştirdi muhtemelen. Bu tip saldırılara maruz kalan kadınlara da “şikayetçi olursanız işiniz çok zor” mesajını vermiş oldu. Elit’in, önüne çıkan onca engele rağmen yaşananları yüksek sesle söyleme ve vazgeçmeme kararlılığı, hem gözlerin tekrardan setlere çevrilmesine yol açtı. Bu zorlu süreç, sinema ve televizyonlarda çeşitli aşamalarda yer alan kadınların bir platform olarak örgütlenmesini de hızlandırdı. “Susma Bitsin” sadece bu davada değil setlerde yaşanan her türlü erkek şiddetine karşı bir dayanışma örgütlemeye çalışıyor. Gerek yaşamın her alanında kadınların itirazlarını ve isyanını yüksek sesle söylemesi, gerekse somut olarak bu alandaki kadın örgütlenmesi, önemli bir baskı unsuru yarattı. Ozan Güven’e yönelik tutumun ve yaptırımın, Talat Bulut’un taciz sürecinden çok farklı işlemesinin nedeninin kadınların bu bir araya gelişi ve örgütlülüğü olduğunu düşünüyorum. Ayrı bir kampanya yürütmeye gerek kalmaksızın yapım firması Güven’in diziden ayrıldığını duyurmak zorunda kaldı. Bu sonuçta Elit’in araladığı kapının ve bu davanın önemli bir payı var. Hem bu nedenle hem içeriği ve konusu nedeniyle bu dava sadece Elit’in ya da bu sektörde çalışan kadınların değil, erkek şiddetine maruz kalan hepimizin davası…”

Fotoğraflar: Elit İşcan'ın Twitter hesabından alınmıştır 
İlgili haberler
Sette tacize yapım şirketinden açıklama

Dizi setinde, rol arkadaşı Efecan Şenolsun tarafından taciz edildiğini ve yapım şirketinin hiçbir şe...

Cinsel tacizde bulunan oyuncu Efecan Şenolsun hakk...

‘Yaşayamayanlar’ dizisinin setinde oyuncu Efecan Şenolsun tarafından taciz edilen oyuncu Elit İşcan...

Serbest Kürsü: Edebiyat dünyasında kadınların var...

Edebiyat dünyası ile başlayan ve bugün pek çok alana yayılan taciz ifşaları sonrası Ekmek ve Gül ola...