SF Trade işçisinin işe iade davasına erteleme
Sendikalı oldukları için işten çıkarılan SF Trade işçilerinden Sevcan Gülboy'un işe iade davası ertelendi.

İzmir Gaziemir Serbest Bölge’de bulunan SF Trade tekstil fabrikasından sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçilerden Sevcan Gülboy’un işe iade davasının dördüncü duruşması İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 8'inci İş Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada sendika avukatı Erkan Göbekçin ile işveren avukatları hazır bulundu. Geçen duruşma bilirkişi heyetinin işyeri kamera kayıtlarının incelenmesi, Sevcan’ın işyerinde hukuka aykırı bir faaliyette bulunup bulunmadığının tespiti ve Sevcan’ın haklı olması durumunda alacağı tazminatın tespiti için ertelenmişti. Duruşmada ise mahkemeye ulaşan kamera kayıtlarına ve alacak hesabına dair iki ayrı bilirkişi incelemesi kameralara dair raporda eksikliklerin bulunması nedeniyle ek rapor alınmasına karar verildi.

Duruşma, 23 Aralık’a ertelendi.

NE OLMUŞTU?
Dünyaca ünlü sağlık ve bebek ürünleri üreten Gaziemir Serbest Bölgede faaliyet yürüten SF Trade Tekstil Fabrikasının işçisi kadınlar çalışma koşullarına karşı DERİTEKS'e üye olmaları gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. Haklarını arayan işçileri işten atan SF Trade patronu yetmez gibi bir de fabrika önünde direnişe geçen her bir kadın işçiye, “haksız rekabete yol açmak, şirketin bilgilerini paylaşmak” iddialarıyla kişi başı 200 bin TL’lik dava açmıştı.
Daha önce Ekmek ve Gül’e konuşan Sevcan’ın işten atılma gerekçesi ise hayli ilginçti; işçileri zorla evine davet etmek, baskı yapmak. “Ben insanları zorla evime çağırıyormuşum, illa evime gelin diye baskı yapıyormuşum. Şikâyet varmış ama şikâyetçiler ortada yok. İnsanlardan zorla para istiyormuşum. Kimmiş benden şikâyetçi gelsin karşıma dedim. Öyle birini de çıkaramadılar. Biz arkadaşlarla anlaşmıştık ayda bir kere toplanalım diye. Birlikte oturalım çay kahve içelim dedik, gün gibi… 3-4 arkadaşa gittik. Sıra bana geldi. Çağırdığım kişilerin çoğu zaten sendikalı olmuştu. Bu gerekçeyle tazminatsız işten atıldım.”
Zorla mesai yaptırıp düşük ücretle çalıştırıldıklarını aktaran Sevcan ve işten atılan işçi kadınlar hakaretlere uğradıklarını, sendika haklarının tanınmayıp 2 saat bir odada alıkonulduklarını da anlatmıştı.


Fotoğraf: Ekmek ve Gül


İlgili haberler
SF Trade işçisi işe iade davasını kazandı

İzmir'de SF Trade fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılanlardan Ayşe Erim işe iade ve tazmi...

SF Trade'de sahte sigortacılık nedeniyle mağdur iş...

Gaziemir Serbest Bölgede faaliyet yürüten SF Trade Tekstil’de işçilere sahte sigorta yapıldığı öğren...

SF Trade Tekstil’in güler yüzlü direngen kadınları

SF Trade Tekstil işçisi kadınlar hakaretlere, kötü çalışma koşullarına, ağır baskılara karşı sendika...