SF Trade'de sahte sigortacılık nedeniyle mağdur işçiler: Günlerimizi geri istiyoruz
Gaziemir Serbest Bölgede faaliyet yürüten SF Trade Tekstil’de işçilere sahte sigorta yapıldığı öğrenildi. Sahte sigorta mağduru işçiler, ‘Günlerimizi geri istiyoruz’ dedi.

Dünyaca ünlü sağlık ve bebek ürünleri üreten Gaziemir Serbest Bölgede faaliyet yürüten SF Trade Tekstil Fabrikasının işçilere sahte sigorta yaptırdığı öğrenildi. Daha önce de DERİTEKS'e üye olmaları gerekçesiyle işten çıkarmaların yaşandığı SF Trade Tekstil, bu kez taşeron işçilerin sigortasını yatırmayarak işçileri mağdur etti.

Sahte sigorta nedeniyle mağduriyetlerini anlatan işçiler SF Trade içinde çalıştıklarını aynı servis, aynı yemekhane, hatta yıl sonu yapılan eğlence organizasyonlarına da katıldıklarını anlattı. Aynı bantta çalıştıkları bir arkadaşlarının emekli olması için SGK'ya başvurması ile sigortalarının yatmadığını anladıklarını söyleyen işçiler, üvey evlat muamelesi gördüklerini dile getirdi.

İlk zamanlarda şirket yetkililerinin mağduriyetlerin gidereceklerini aktardıklarını belirten işçiler, iş mahkeme kapılarına dayandığında şirketin mahkemede "bunlar bizim yanımızda çalışmıyordu, tanımıyoruz" dediklerini aktardı. Yaklaşık 5-6 yıldır davalarının sürdüğünü söyleyen işçiler, ayrıca o dönem sigorta hizmetlerinden dolayı SGK'nın sürekli geri dönük ceza kestiklerini ve kendi ceplerinden ödediklerini belirtti.

“HASTANEDEN DÖKÜMAN İSTENDİĞİNDE SİGORTAMIN ÖDENMEDİĞİNİ ÖĞRENDİM”

2013-2016 yılları arasında makineci olarak çalışan Leyla Cangı "Tüp bebek için hastaneye başvurdum, çalışırken tedavimi de sürdürüyordum. 2016'nın ikinci ayında hastaneden bir telefon aldım, o esnada rapor bekliyordum ilaç raporu, hastaneden benim aslında rapor alamayacağımı sigortamda pürüz çıktığını ve bir an önce SSK'dan bir döküman alıp gelmemi istediler. Ustamla konuştum ve bana 'Sen istersen bu işlerle ilgilen, sana belirli süre izin vereyim' dedi, maaşımı aldım, aldığıma dair kağıt imzalattı. Meğer benim çıkışımı imzalatmış, ben bunu bilmiyordum. Dökümanı alıp geldiğimde sigortamın ödenmediğini öğrendim. Geri dönemedim" dedi.

"KANSER TEDAVİSİ GÖRMEYE BAŞLADIM"

Hastanenin istediği tedavi ücretini de ödeyemediğini belirten Cangı, "Tedavim durduruldu. SF'ye gidip tazminatımı istedim. İnsan kaynaklarıyla görüştüm, bana herhangi bir alacağımın olmadığını söyledi. 3 kez görüşmeye gittim, ama kabul edilmedi. O esnada aldığım ilaçlar, işten çıkarılma stresi, tedavi stresi ve tedaviyi sürdürememek derken kanser tedavisi görmeye başladım. Tek hayalim orada çalışırken tedavi olup anne olmaktı, ama olmadı. Kanser tedavisi gördüm ve 5 senedir çalışamıyorum. O sigortam şu an olsaydı malulen emekli olabilirdim, hem anne olma hayalim elimden alındı hem tazminatım ödenmedi, tedavimi göremedim" diye konuştu.

Her bakımdan mağdur edildiğini belirten Cangı, SF Trade ile görüşmeye gittiğinde de aşağılandığını söyleyerek, "Öyle bir davrandılar ki sanki 3 senedir aynı serviste çalışmamışım gibi, ‘Herhangi bir hak talep edemezsin’ dediler. O tazminatımı alabilseydim belki şu an kanser tedavisi görmüyor olacaktım" dedi.

 “DESTEK BEKLİYORUZ"

2013 yılında SF Trade girip 2015 yılında çıkan Mehtap Kuzu ise yaşadıklarını şöyle anlattı: "2 buçuk, 3 sene kadar emeğim oldu. Evlenince çıktım ama balayından sonra dönecekken sigortaların sahte olduğunu duydum, dönemedim. Bu nedenden dava açıldı. Bizim sigorta günlerimiz sahte çıktı. 2 tane çocuğum var, şu an çalışamıyorum. Sigorta günlerimi toparlayabilmem imkansız. O günlerimi nasıl kazanacağım. Mağduruz, destek bekliyoruz."

5 yıldır davası süren Hülya isimli işçi ise, "Ben para pul istemiyorum sadece sigorta günlerimi geri istiyorum" diyerek tepki gösterdi. Hülya, DERİTEKS ile görüştüklerini ve yavaş olan hukuki süreci sendika üzerinden hızlandırmak istediklerini de ekledi.

"HAKKIMI İSTİYORUM"

2014 yılında işe başlayan İpek Bilgen de, "2015 yılında doğum yapmak için ayrıldım. Mağdurum ve bunun sebebi de doğum parasını aldım ki sonradan sahte sigorta olduğunu öğrendim, o parayı da benden geri aldı" dedi. SF'ye emek verdiğini, hamileyken de çalıştığını söyleyen Bilgen, "2 çocuğum var, çocuklarımı nereye bırakayım, nasıl çalışayım. Daha küçükler. Emekli olamasam da günlerimin dolmasını istiyorum. Hakkımı istiyorum başkasının hakkını değil" diye ekledi.

"SF TRADE HUKUKSUZLUĞA DEVAM EDİYOR"

İşçilerle bir araya gelen ve açıklamalarda bulunan DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz ise şunları söyledi: "SF Trade Tekstil'de çalışan arkadaşlarımız, 2019 yılında bölgede ‘Sahte sigortaya hayır’ kampanyamızdan kaynaklı sendikamıza başvurdular. Bu süreçle ilgili neler yapmamız gerektiğini konuştuk. 2013 yılından 2016 yılında kadar çalışan arkadaşlarımızın sigortası sahte görünüyor. Bazı arkadaşlarımızın sahte sigortadan kaynaklı ceza ödediğini öğrendik, bazı arkadaşlarımızın burada mahkeme süreci devam ediyor. Ne yazık ki SF Trade Tekstil uluslararası markalara çalışıyor olsa bile, etik davranış kuralları olsa bile yine hukuksuzluğa devam ediyor."

İşçilerin 2013 yılında SF Trade'deki diğer çalışanlar gibi yemekhanede yemek yiyip, aynı servisi kullandıklarını belirten Alagöz, "Hatta bazı arkadaşlarımız yapılan yılbaşı etkinliklerinde direkt Genel Müdür'den madalya almış. Ama anladığımız kadarıyla mahkeme salonlarında bu arkadaşlarımız için fabrikada çalışmadıklarını, arada bir gelip gittiklerini söylemişler. Burada mevcut yasalar da değişmeli, orada çalıştıklarına dair deliller var, giydikleri iş kıyafetleri bile SF Trade" dedi.

"SF İŞÇİ HAKLARIYLA İLGİLİ SINIFTA KALDI, TAKİPÇİSİYİZ"

Konuyla ilgili ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Alagöz, "Çünkü biz biliyoruz ki SF Trade işçi haklarıyla ilgili sınıfta kalmış bir fabrikadır. İşçilere karşı hiçbir sorumluluğunu yerine getirmemiştir. Anayasal haklarına saygı duymamıştır. Taleplerimiz 2015 yılında neyse şu anda da aslında o. Bizim onlardan sadece anayasal hakları olan, çalışma barışı olan sistemi doğru, nitelikli uygulamaları. Ama baktığımızda SF Trade Tekstil bütün gücüyle işçi haklarıyla ilgili sorumluluğundan kaçmaya devam ediyor. Kimini sendikaya üye olduğu için işten atıyor, kiminin sigortasını yatırmıyor kiminin de tazminatlarını ödemiyor. Biz de bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız, mücadelede olacağız" dedi.

HAK YİYOR HAK VERMİYOR!
SF Trade Tekstil’de kadın işçiler DERİTEKS’e üye olduğu için işten atılmıştı, haklarını arayan işçileri işten atan SF Trade patronu yetmez gibi bir de fabrika önünde direnişe geçen her bir kadın işçiye, “haksız rekabete yol açmak, şirketin bilgilerini paylaşmak” iddialarıyla kişi başı 200 bin TL’lik dava açmıştı.

Fotoğraf: DERİTEKS


İlgili haberler
SF Trade’de sendikalı olduğu için işten atılan Nur...

SF Trade’den sendikalaştığı için işten atılan dört kadın işçiden biri olan Nurcan Köksal da eşi de i...

SF Trade işçilerine açılan tazminat davası yarın b...

SF Trade patronunun, sendikalaştıkları için işten attığı 4 kadın işçiye ayrı ayrı ‘haksız rekabete y...

SF Trade’de işten atılan 4 kadın için industriall...

Sendikalaştıkları için işten atılan 4 kadın işçi için küresel çalışma yapan Industriall sendikası ka...