Sevda Karaca: 'Şiddet mağduru Melek Ertekin neden korunmuyor?'
EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, ayrıldığı erkekten şiddet gören, ölümle tehdit edilen ve çocukları kendisine gösterilmeyen Melek Ertekin'in neden korunmadığını Adalet Bakanına sordu.

Adana’da yaşayan Melek Ertekin, 13 yıl dini nikahla yaşadığı Metin Sarıkaya’dan 2019 yılında ayrılmış ve 3 çocuğunu yanına alarak kaçmak zorunda kalmıştı. 2021’de geçirdiği COVİD-19 nedeniyle 10 gün yoğun bakımda kalması nedeniyle Sarıkaya’dan çocuklara bakmasını istemeye mecbur kalan Ertekin, çocuklarını verdiği günden bu yana Merin Sarıkaya’nın şiddet ve tehdidine maruz kalıyor. Ertekin’in şikayetleri sonuçsuz kalırken 6284 sayılı yasa kapsamındaki başvuruları da reddediliyor.

Konu hakkında Adalet Bakanına yazılı soru önergesi veren EMEP Milletvekili ve yayın kurulu üyemiz Sevda Karaca, Melek Ertekin’in yıllardır çocuklarını sistematik şiddete maruz kaldığını söyleyerek Ertekin’in Ağustos 2023’te çocuklarını almak için gittiği Antalya’da Metin Sarıkaya tarafından parmağının kırıldığını, KADES uygulamasını kullanarak şikayette bulununca kurtarıldığını ifade etti. Karaca, Ertekin’in şimdiye kadar yaptığı hiçbir şikayetten sonuç çıkmadığını hatırlattı ve Bakan’a “Şiddet ve tehdit dolayısıyla 6 ay sığınma evinde kalmış olan Ertekin’e yönelik suçlarını sürdüren Metin Sarıkaya hakkında neden ceza davası açılmamaktadır?” sorusunu yöneltti.

Ertekin’in sürekli tehdit altında olduğunu ve can güvenliği olmadığını ifade eden Karaca, buna rağmen koruma kararı başvurularının reddedildiğini söyleyerek Adana Ekmek ve Gül’ün basın toplantısında konuşan Melek Ertekin’in şu sözlerini Bakan’a hatırlattı “Öldürülme görevimin büyük oğluma verildiği söylenerek tehdit ediliyorum. Benim arkamda koruyacak bir devlet kalmadı. Yargının harekete geçmesi için ölmem mi gerekiyor?” Milletvekili Karaca, Bakan Tunç’a “Yıllardır sistematik şekilde açık tehdit altında olan Melek Ertekin hakkında 6284 sayılı yasa kapsamında koruma tedbiri kararı verilmemesinin sebebi nedir?” şeklinde sordu.

'KORUMA KARARINA RAĞMEN KAÇ KADIN ÖLDÜRÜLDÜ'

Sarıkaya’nın son olarak Ertekin’e “Seni Emine Bulut’tan beter ederim” şeklinde tehditler savurduğunu buna rağmen koruma talebinin “Yeni bir olay yok” denilerek reddedildiğini hatırlatan Sevda Karaca, 2024 yılının ilk 7 ayında 6284 sayılı yasa kapsamında tedbir başvurusu yapan kadın sayısı, mahkemelerin kararları ve koruma kararın olmasına karşın öldürülen kadın sayısının açıklanmasını istedi.

Çocukların geçici velayet sahibi olan Sarıkaya’nın, temmuz ayı boyunca Melek Ertekin’in çocuklarını görme hakkını engellediğini belirten Karaca, Melek Ertekin’in korunması, çocuklarını geri alabilmesi ve Metin Sarıkaya’nın cezalandırılması için Bakanlığın atacağını adımları sordu.

EMEP Milletvekili Sevda Karaca’nın Bakan Tunç’tan yanıtını istediği soruların tamamı şöyle:

    1- Yıllardır sistematik şekilde açık tehdit altında olan Melek Ertekin hakkında 6284 sayılı yasa kapsamında koruma tedbiri kararı verilmemesinin sebebi nedir? Şiddet ve tehdit dolayısıyla 6 ay sığınma evinde kalmış olan Ertekin’e yönelik suçlarını sürdüren Metin Sarıkaya hakkında neden ceza davası açılmamaktadır?
    2- Melek Ertekin’in korunması, çocuklarını geri alabilmesi ve Metin Sarıkaya’nın cezalandırılması için Bakanlığınız ne tür adımlar atacaktır?
    3- 2024 yılının ilk 7 ayında 6284 sayılı yasa kapsamında tedbir başvurusu yapan kadın sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nedir? Bu başvuruların kaç tanesi kabul edilmiş kaç tanesi reddedilmiştir?
    4- 2024 yılının ilk 7 ayında 6284 sayılı yasa kapsamındaki tedbirlerin ihlali için kaç tane başvuru yapılmıştır? Tedbir kararını ihlal eden kaç erkeğe tazyik hapsi uygulanmıştır?
    5- 6284 sayılı yasa kapsamında koruma kararı olmasına karşın öldürülen kadın sayısı kaçtır?
    6- 6284 sayılı yasa kapsamında koruma görevini yerine getirmeyen memurlar hakkında ne tür işlemler yapılmaktadır?

Fotoğraf: Sevda Karaca

İlgili haberler
'Yargının harekete geçmesi için ölmem mi gerekiyor...

Ayrıldığı bahane edilerek ölüm tehditlerine maruz bırakılan Melek Ertekin: 'Öldürülme görevimin büyü...

Kadını koruma kararının ihmali davasının gerekçesi...

Koruma kararına rağmen öldürülen Serpil Erfındık cinayetindeki ihmal nedeniyle kamu görevlilerine ve...

Tülay Hatimoğulları: Ç.C. koruma kararına rağmen n...

Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, boşanmak istediği erkek tarafından ölümle te...