Sevda Karaca, Sağlık Bakanına sağlıkta şiddeti sordu
EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Gaziantep’te Dr. Kamile Berfin Çevik’in bir hasta yakını tarafından darp edilmesi üzerine, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sağlıkta şiddet verilerini sordu.

6 Kasım 2023 günü, Gaziantep Şehitkamil Merkez 7 Nolu Aile Sağlığı Merkezinde görev yapan Dr. Kamile Berfin Çevik, kendisine kayıtlı olmayan bir hastaya ilaç yazmayı reddettiği gerekçesiyle hasta yakının saldırısına uğramıştı. Yayın kurulu üyemiz ve EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Gaziantep Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri de olan hekim Çevik’in, ağır bir şekilde hem sözlü hem de fiziksel saldırıya uğradığı görüntülerin de vahameti ortaya koyduğunu belirterek “İktidarınız döneminde; sağlık ve ekonomi politikalarınızın etkisiyle sağlık çalışanlarına dönük şiddet artmış ve ‘bu iktidar döneminde doktor dövme özgürlüğümüz var’ sözüyle akıllara kazınmıştır.” dedi.

Türkiye geneli ve Gaziantep için beyaz kod ve ihbar sayılarını soran Karaca, Bakan Koca’dan şu soruların yanıtını istedi:

Beyaz Kod - Alo 113 Sistemine hizmete girdiği tarihten bu yana birime gelen ihbarların toplam sayısı kaçtır?

Beyaz Kod - Alo 113 Sistemine hizmete girdiği tarihten bu yana birime gelen toplam ihbarların fiziksel şiddet ve sözlü şiddet türüne göre dağılımı nasıldır?

Beyaz Kod - Alo 113 Sistemine yapılan başvuru sayısının yıllara göre dağılımı nasıldır?

Beyaz Kod - Alo 113 Sistemine hizmete girdiği tarihten bu yana birime gelen toplam ihbarların ihbar sahiplerine göre hekim ve hekim dışı sağlık personeli türünden dağılımı nasıldır?

Gaziantep ili sınırları içinden gelen ihbarların aylara göre sözlü veya fiziksel şiddet türüne göre dağılımı nasıldır?

Gaziantep ili sınırları içinden gelen ihbarların aylara göre sözlü veya fiziksel şiddet türüne göre dağılımının sayısal ve oransal değerlerle ifadesi nasıldır?

Sözlü şiddet nedeniyle Gaziantep ili sınırları içerisinden ihbarda bulunan kadın sağlık görevlilerinin sayısı kaçtır?

Sözlü şiddet nedeniyle Gaziantep ili sınırları içerisinden ihbarda bulunan kadın sağlık görevlilerinin unvanlara göre (uzman hekim, pratisyen hekim, aile hekimi, hemşire, laborant, teknisyen, vb.) dağılımı nasıldır?

Sözlü şiddet nedeniyle Gaziantep ili sınırları içerisinden ihbarda bulunan erkek sağlık görevlilerinin sayısı kaçtır?

Sözlü şiddet nedeniyle Gaziantep ili sınırları içerisinden ihbarda bulunan erkek sağlık görevlilerinin unvanlara göre (uzman hekim, pratisyen hekim, aile hekimi, hemşire, laborant, teknisyen, vb.) dağılımı nasıldır?

Fiziksel şiddet nedeniyle Gaziantep ili sınırları içerisinden ihbarda bulunan kadın sağlık görevlilerinin sayısı kaçtır?

Fiziksel şiddet nedeniyle Gaziantep ili sınırları içerisinden ihbarda bulunan kadın sağlık görevlilerinin unvanlara göre (uzman hekim, pratisyen hekim, aile hekimi, hemşire, laborant, teknisyen, vb.) dağılımı nasıldır?

Fiziksel şiddet nedeniyle Gaziantep ili sınırları içerisinden ihbarda bulunan kadın sağlık görevlilerinin kaç tanesi ne şekilde yaralanmıştır?

Fiziksel şiddete maruz kalmış kadın sağlık personelinin kaç tanesi tedavi altına alınmıştır? Son durumları nasıldır?

Fiziksel şiddet nedeniyle Gaziantep ili sınırları içerisinden ihbarda bulunan erkek sağlık görevlilerinin sayısı kaçtır?

Fiziksel şiddet nedeniyle Gaziantep ili sınırları içerisinden ihbarda bulunan erkek sağlık görevlilerinin unvanlara göre (uzman hekim, pratisyen hekim, aile hekimi, hemşire, laborant, teknisyen, vb.) dağılımı nasıldır?

Fiziksel şiddet nedeniyle Gaziantep ili sınırları içerisinden ihbarda bulunan erkek sağlık görevlilerinin kaç tanesi ne şekilde yaralanmıştır?

Fiziksel şiddete maruz kalmış erkek sağlık personelinin kaç tanesi tedavi altına alınmıştır? Son durumları nasıldır?

Gaziantep ili sınırları içerisinden ihbarda bulunan sağlık görevlilerinin mükerrer ihbar başvurusu sayısı kaçtır?

Gaziantep ili sınırları içerisinden gerçekleşen ihbarlar doğrultusunda kaç vakayla ilgili Sağlık Bakanlığı hukuki süreç başlatmıştır?

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili açılan davaların kaç tanesinde Sağlık Bakanlığı müdahil pozisyonda bulunmaktadır?

Bu davaların kaç tanesi Gaziantep ili sınırları içinde görevli sağlık çalışanlarıyla ilgilidir?

Fotoğraf: Sevda Karaca

İlgili haberler
Sağlıkta şiddet artıyor, sağlık emekçileri gerçek...

İktidarın sağlık emekçilerini itibarsızlaştıran dili ve etkin bir şiddet yasası olmaması sağlıkta şi...

Sağlıkta şiddetin önüne nasıl geçilmiyor?

Bir hemşire, çalıştığı hastanesinin acil servisinde yaşadıkları üzerinden sağlıkta şiddetin nasıl çö...

Sağlıkta şiddet: Bugünler, gidenler ve yarınlar…

Sağlık sisteminin çöküşe sürüklenmesiyle sağlıkta şiddet artıyor. Ağır çalışma koşullarında çalışan...