Polis şikayet etti; anne, kız ve 3 yaşındaki çocuk cezaevine girdi
Van’ın İpekyolu ilçesinde 2018'de Şahin ailesinin evlerine yapılan polis baskınında polislere 'tencere, tava' ile saldırdıkları iddia edilen Ayfer Şahin ve kızı Şehriban Mamuk'a hapis cezası verildi.

Van’ın İpekyolu ilçesinde 14 Temmuz 2018 tarihinde Şahin ailesinin evlerine polisler baskın yaptı. Baskın sırasında aile bireyleri polislerce darp edildi. Baskın sonrası aileden 2’si çocuk 8 kişi gözaltına alındı. Aile bireyleri gözaltında da şiddet gördü ve 6 kişi tutuklandı.

POLİSLER TENCERE TAVAYA ŞİKAYEÇİ OLDU

Baskına katılan polislerin “Bize küfür edip saksı, tencere ve tavayla saldırdılar” şikayeti üzerine ailenin tüm bireyleri hakkında "Görevi yaptırmamak için direnme" ve “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçu” davası açıldı. Van 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, anne Ayfer Şahin ve kızı Şehriban Mamuk’a 33 ay 22 gün hapis cezası verdi. Mamuk, 3 yaşındaki çocuğu D.A. Mamuk'u da beraberinde götürmek zorunda kaldı.

Mezopotamya Ajansı'ndan Adnan Bilen'in haberine göre, Şehriban Mamuk yaşadıklarını anlatırken, 2018 yılında da 2 yaşındaki diğer çocuğuyla birlikte cezaevini girdiğini ve 15 ay cezaevinde kaldığını anlattı. Benzer bir durumu yaşadığına dikkati çeken Mamuk, yaşadıkları hukuksuzluğa rağmen “suçlu” ilan edildiklerini ifade etti. Mamuk, "Polisler ifadelerinde ‘Bize tencere ve tava ile saldırdılar’ demişlerdi. Tank, top, helikoptere karşı biz nasıl tence-tava ile polislere saldıralım? Böyle bir iddiayı akıl alır mı?” diye sordu.

İŞKENCENİN HADDİ HESABI YOK

Baskın gecesini anlatan Mamuk, “Megafonla dışarıya çıkmamızı istediler. Biz çıktığımızda bizi yere yatırarak işkence yaptılar. Babam o işkenceden dolayı yoğun bakıma yatırıldı, yengem 3 aylık gebeydi ve işkenceden dolayı bebeğini düşürdü. Annem 6 ay boyunca kan kustu. Hastaneler bize darp raporu yerine ‘kızarıklık var’ diye rapor verdi. Biz gözaltındayken her saat başı bize işkence yaptılar. Ben ve annemi ayrı hücrelere koydular. İlk gece çıplak ve ağır işkencelerden geçtik. Sabah sayımında 15 gardiyan tarafından işkenceye uğradık. Annemin orada çığlık seslerini duyuyordum. Annem falakaya yatırıldı, ayaklarının altı hala mosmor. Daha sonra aynı gün beni aldılar ve erkek gardiyanın da aralarında olduğu 15 kişi bana işkence uyguladı. Beni yere yatırıp copla ayaklarımın altına vurdular. Bir gardiyan, ‘Bacaklarına vurmayın, ayakaltına vurun ki izler belli olmasın’ dedi. Sonra orada baygınlık geçirdim. Bir ara kafamı soğuk suyun içerisinden çıkarıp ayılttılar. Baygın bir şekilde beni hücreye attılar” dedi.

ÜÇ YAŞINDAKİ ÇOCUĞUYLA CEZAEVİNE GİRDİ

Mamuk, “Benim, biri 13, biri 10 biri de 3 yaşında çocuklarım var. Şuan çocuklarım okula gidiyor ama artık gidemeyecekler. Kayınvalidem yatalak ve çocuklarıma bakacak durumda değil. Annem de benimle cezaevine gireceği için çocuklara bakacak kimse yok. Oğlum, sabah okula gitmeyeceğini söyledi. Günlerdir çocuklarım ağlıyor. 10 ay 13 gün cezam var ama bir gün bile çocuğum için çok fazla. Ben 3 yaşındaki kızımı da kendimle götürüyorum. Bu büyük bir haksızlık. Büyük bir haksızlığa uğradık ve bu haksızlığın bitmesi istiyorum” dedi.

Kızı ve torunuyla birlikte cezaevine giren anne Ayfer Şahin, mahkeme kararına tepki gösterdi. “Bize ceza verenler o geceye ait görüntüleri istesin ve izlesinler” diyerek, işkence gördüklerini belirtti.

BU HUKUKSUZLUĞU KİMSE KABUL ETMEMELİ

Şahin, polisler tarafından saçlarından tutulup yerde sürüklendiğini anlatarak, “Orada bayılmışım, gözlerimi hastanede açtım. Gözaltında her saat başı birimizi işkenceye götürüyorlardı. Bizi cezaevine götürdüklerinde iki erkek ve iki kadın gardiyan tarafından ağır işkenceye uğradım. Ben orada bayıldım ve uyandığımda ayaklarımın altının şiştiğini gördüm. O günden beri artık tek başıma bir yere gidemiyorum. Suçsuz ve günahsız bir şekilde bize ceza verdiler. Bizim polislere tencere-tavayla saldırdığımızı söylediler. Ama parmak izi istememize rağmen mahkeme bunu araştırmadı. Kameralar vardı onların görüntülerini istedik o onu da vermediler. Bu hukuksuzluğu ne ben, ne ailem ve insanlar ne de Allah kabul etmez. Ben, kızım ve 3 yaşındaki çocuğu birlikte cezaevine giriyoruz. Kimsenin bunu kabul etmemesi gerekiyor” diyerek dayanışma çağrısı yaptı.

Ayfer Şahin, kızı Şehriban ve 3 yaşındaki torunu aile bireyleri ile vedalaştıktan sonra avukatıyla birlikte İnfaz Savcılığı’na geçti. 3 yaşındaki çocuk cezaevine elinde oyuncak poşeti ile gitti. Tutuklanarak cezaevine teslim edilen Ayfer Şahin 8 ay, kızı Şehriban’ın ise 10 ay cezaevinde kalacağı öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

14 Temmuz 2018 tarihinde Yalımerez Mahallesi Eres Sokak’ta bir eve operasyon düzenlenmiş, çıkan çatışmada 2 kişi yaşamını yitirmişti. Yaralanan 3 polisten biri de kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. Çatışmanın ardından gözaltına alınan aynı aileden 2’si çocuk 8 kişi, gözaltı ve sonrasında darp edilmişti. Van Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), aile bireyleriyle görüşerek işkenceyi raporlamış ve kamuoyuna duyurmuştu.

Raporda, aile fertlerinden 16 yaşındaki F. Şahin’in kafasının kırıldığı, 15 polisin kendisini dövdüğü, Çocuk Şube'de gözaltında kalmasına rağmen Çocuk Şube dışından bazı kişilerin sürekli gelerek kendisini sorgulayıp darp ettiği aktarılmıştı

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
‘Hakları ihlal edilen mahpus kadınlar için hareket...

Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan ve Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Sinca...

Adaletsizliğin kurbanı olan çocuklar

Anneleriyle beraber doğduğunda ya da doğduktan kısa süre sonra cezaeviyle tanışan 560 çocuk kötü koş...

GÜNÜN RAKAMI: Hapishanelerdeki çocuk sayısı 2979’a...

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, hapishanelerdeki çocuk sayısının 2979'a çıktığını belirtti. E...