SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği ‘yılın kadınları’nı seçti
SES Yılın Kadınları 2023 Ödül Töreni düzenlendi. Yılın siyasetçisi ödülü Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca’ya verildi.

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği “Yılın Kadınları” anketiyle “Türkiye ve dünyada kadın hakları mücadelesi vermek”, “Cinsiyet eşitliğini savunmak”, “Sistematik baskılara direnme cesareti göstermek”, “Kadın dayanışmasına katkı sunmak” kriterlerinde çeşitli isimlere ödül verdi.

Oyuncu Berna Laçin'in sunduğu törende ödül alan kadınlar yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla yapılan bir anketle belirlendi.

Gecede sahne alan Rojin şarkılarını Rojava ve Filistin için söyledi. Kürtçe, Türkçe ve İtalyanca şarkıların ardından ödüllerin takdimi yapıldı.

YILIN SİYASETÇİSİ ÖDÜLÜ YAZI İŞLERİ ÜYEMİZ, EMEP MİLLETVEKİLİ SEVDA KARACA’YA
Yılın siyasetçisi ödülü Yazı İşleri Üyemiz, Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca’ya verildi. Ödülü yazar ve gazeteci Oya Baydar verdi. Oya Baydar, kendisinin de başka bir dünya için güneşi fethetmek için mücadelenin bir parçası olduğunu, bugün de aynı şekilde mücadelenin sürdüğünü görmenin umut verici olduğunu ifade etti. Ödül törenine katılamayan Sevda Karaca adına ödülü Ekmek ve Gül'den Hazan İlik aldı, Sevda Karaca'nın mesajını iletti. Karaca, adaylıklar açıklandığında Özak Tekstil işçileri ile Urfa'da jandarmaya, müftülüğe, patrona karşı bir mücadele içerisinde olduklarını belirtti. Karaca, bu ödülü ses getiren kadınlar adına, başta Özak ve Agrobay işçileri olmak üzere alın terinin ve emeğinin çalınmasına karşı, ayrımcılığa, şiddete, tacize karşı gücünün birlikte olduğunu bilen kadınlar adına bu ödülü aldığı mesajını iletti.


2023'ün SES getiren kadınları ve grupları Afet İçin Dayanışma, Canan Dağdeviren, Akbelen'de ekolojik kıyıma direnen kadınlar adına Deniz Gümüşel ve Nejla Işık, A Milli Kadın Voleybol Takımı, Afganistan'da Taliban'a karşı direnen kadınlar, direnmekten vazgeçmeyen işçi kadınlar adına Ayşe Büşra Yılmaz, EMEP Gaziantep milletvekili Sevda Karaca, Ebru Baybara Demir, Filistinli ve İsrailli kadınların barış örgütleri: Women Wage Peace ve Women of the Sun, televizyon ekranlarında "hesaplaşmayı" başlatan Kızılcık Şerbeti adına Evrim Alasya, Ceren Yalazoğlu Karakoç ve Sıla Türkoğlu, Salçalı Gündem adına Florence Konstantina Delight ve Çiçek Tahaoğlu, İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Enif Yavuz Dipşar olarak belirlendi. Bu yıl ikincisi verilen Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise KAMER Vakfı'nın oldu.

KIZILCIK ŞERBETİNE ÖDÜL: 'KADINLARIN ÇOK AĞIR HİKAYELERİ VAR'

Kızılcık Şerbeti adına ödül alan Evrim Alasya, yaptığı konuşmasında "Bu coğrafyada kadınların çok ağır hikâyeleri var. Biz Kızılcık Şerbeti ile bu ağır hikâyelerin yüzde 1'lik kısmına giriş yapmaya çalışıyoruz ama tabi ki gerçek haliyle anlatmak çok mümkün olmuyor. Umarım bu coğrafyada kadınlar olarak hikâyelerimizi bir gün anlatabiliriz." diye belirtti.

FİLENİN SULTANLARI ÖDÜL ALDI

A Milli Kadın Voleybol Takımı ödül aldı. Filenin Sultanları’na verilen ödülü, takım adına 70’li yılların voleybolcusu Selcan Çağlar aldı.

Afganistan’da hakları için mücadele eden kadınlar, Filistinli ve İsrailli kadınların barış örgütleri, Salçalı Gündem, Afet İçin Feminist Dayanışma ve İBB Sosyal Hizmetler ve İBB Kadın da ödül alan gruplar arasında.

KANSER TEŞHİSİ İÇİN ELEKTRONİK SÜTYEN GELİŞTİREN CANAN DAĞDEVİREN’E ÖDÜL

Kanser teşhisi için elektronik sütyen geliştiren Canan Dağdeviren de ödül aldı. Ödülü Şengül Hablemitoğlu, Dağdeviren’in annesine verdi.

Fotoğraf: Basın bülteni