Satera işçilerinden Cengiz Holding önünde eylem yaptı| Sendika hakkımız tanınsın
Cengiz ve Kolin ortaklığıyla kurulan Satera Elektrik işçileri Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldu, yetki almasının ardından Satera Elektrik patronu 18 işçiyi işten çıkardı.

Sendikalaştıkları için işten çıkarılan Cengiz-Kolin’e bağlı Satera Elektrik işçileri, Cengiz Holdingin Üsküdar’daki ofisi önündeydi. Cengiz Holdinge çarşamba gününe kadar süre veren işçiler, talepleri karşılanmadığı durumda direnişlerini Cengiz Holding önüne taşıyacaklarını açıkladı.

Cengiz ve Kolin ortaklığıyla kurulan, 100 işçinin çalıştığı İstanbul’daki Satera Elektrik’te DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasının işyerinde çoğunluğu sağlayarak yetki almasının ardından Satera Elektrik patronu 18 işçiyi işten çıkardı. 8 Mart’tan beri işyeri önünde direnen Satera işçileri dün DİSK Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerinin de katılımıyla İstanbul Üsküdar’da bulunan Cengiz Holding önünde basın açıklaması yaptı.

Satera işçilerinin açıklamasına ek zam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle direnişte olan Mata Otomotiv işçileri de destek verdi. Eylemde sık sık, “Her yer Mata her yer direniş”, “Satera işçisi yalnız değildir”, “Satera işçisi, direnişin simgesi” “İşçiler açken patronlara huzur yok” sloganları atıldı.

ÇARŞAMBAYA KADAR SÜRE VERDİLER

Sendikalaşmanın önündeki engellerin sadece Satera’ya özgü olmadığını vurgulayan DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, hem Kolin’e hem de Cengiz’e karşı mücadele ettiklerinin altını çizdi. Cengiz Holding’e çarşamba gününe kadar vakit verdiklerini dile getiren Serdaroğlu, sorun çözülmediği durumda direnişi Cengiz Holding önüne taşıyacaklarını vurguladı.


‘GÜVENDİĞİNİZ DAĞLAR YIKILACAK’

Hak mücadelesinin yolunun sendikalı ve örgütlü olmaktan geçtiğini ifade eden Arzu Çerkezoğlu da “Çoğunluk tespitini bakanlıktan almış olan sendikamızın bu süreci tamamlamasından sonra işveren başta kadın arkadaşlarımız olmak üzere bütün öncüleri işten çıkartarak sendikal örgütlenmeyi kırmaya çalışıyor. Aynı işi yaptıkları erkek işçilerden daha düşük düzeyde ve daha olumsuz koşullarda çalışan ve buna itiraz eden, eşitlik talep eden, sendikal haklarını talep eden kadınlar, baskıyla, işten çıkarmalarla karşı karşıya kalıyor” dedi.

Yaklaşan seçimleri hatırlatan Çerkezoğlu, “Türkiye işçi sınıfının haklı mücadelesinin, bu onurlu mücadelesinin ve taleplerinin karşısında hiçbir kuvvet duramayacak” diye konuştu.

‘İŞTEN ÇIKIŞ KODUNDA HIRSIZLIK DA YER ALIYOR!’
Yaklaşık 2 yıldır Satera’da kalite kontrol işinde çalışan Zeynep 7 Mart’ta işten çıkarılmış. İşten çıkış kodunun içinde hırsızlık da olduğunu belirten Zeynep yaşadıklarını şöyle anlattı: “Biz böyle bir şey yapmadık. Çok sinirli ve sitemliyiz. Telefonlarımıza ve mesajlarımıza cevap vermiyorlar. Aradığımızda da ‘Yaptığınız suç, sizi şikayet edeceğiz’ diyorlar. İçerdeki arkadaşlarımıza mobbing uygulayarak onları istifa ettirmeye çalışıyorlar. Birkaç arkadaşımız dayanamayarak işten ayrıldı.”
Her sabah işe geldikleri saatte fabrika önüne geldiklerini anlatan Zeynep, “İçerdeki arkadaşlarımızla birbirimize destek oluyoruz. Bizi neden işten attıklarına dair bir cevap istiyoruz” dedi.

Fotoğraflar: Nisa Sude Demirel/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
‘Mata işçileri, direnişinizden öğreniyoruz’

'Mata işçilerinin kazanımı bizlere de yol gösterecek, bizlere de öğretecektir. Bu sebeple Key Teknik...

Mata direnişinde 8 Mart rüzgârı

Ek zam talebi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için direnen Mata işçiler dün Emek Partisinin...

MATA işçileri direnişlerini sürdürüyor: İnsanca mu...

Yıllık cirosu 650 milyon dolara çıkan Mata fabrikasının işçileri insanca yaşamak ve insanca koşullar...