Sarayköylü kadınlar JES'e karşı toprağına, havasına sahip çıkmak için buluştu
Denizli'nin Sarayköy ilçesinde halk, gerçekleşen jeotermal patlamanın ardından 11 gündür JES çukurunun kapatılmaması, gerekli önlemlerin alınmamış olmasını protesto etti.

Sarayköy hükümet binası önünde Büyük Menderes İnisiyatifi çağrısıyla jeotermal patlaması sonucunda kontrol altına alınmayan JES çukuru nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına sivil toplum kuruluşları, çevre örgütleri, siyasi kurumlar ve Sarayköy halkı katıldı. 

Yapılan basın açıklamasında, patlayan kuyunun içindeki hidrojen sülfür, karbondioksit gazı, bor, kadmiyum gibi ağır metallerin ve zararlı maddelerin yayılımının 9 gündür kontrol altına alınmadığı belirtilirken bu durumun hem halk sağlığını hem de tarım alanlarını tehdit ettiği vurgulandı.

SORUMLULAR YARGILANSIN

Açıklamada "Bugüne kadar Sarayköy Kaymakamlığı, Denizli İl Sağlık Müdürlüğü veya Denizli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nden konuyla ilgili tek bir açıklama yapılmamıştır. Hidrojen sülfür gazına bağlı oluşan çürük yumurta kokusu ile ağız, burun ve gözde oluşan tahrişlere ek olarak akışkanın fışkırması sonucu ortaya çıkan gürültü ve sonrasında oluşabilecek halk sağlığı sorunlarının belirsizliği halkın huzursuzluğunu, kaygısını her geçen gün artırmaktadır. Kuyunun patlaması ile başlayan tehlikeli süreç kuyunun kapanmasıyla asla bitmeyecektir. Hava, su ve toprağa karışan kimyasalların yaşam alanlarına etkisi aylarca hatta yıllarca devam edecektir ve geriye dönülemeyecek zararlar oluşacaktır. Bu nedenle bölge uzun süre bilimsel ve teknolojik çalışmalarla ilgili yasalar çerçevesinde takip edilmeli ve kamuoyu düzenli olarak bilgilendirilmeli, vatandaşın kısa süreli zararı başta olmak üzere orta ve uzun vadede zararlarının tazmin edilmesi yönünde gerekli adımlar atılmalıdır" denilerek JES'in kurulum aşamasından bu yana ihmalleri olan işveren ve kamu yetkilileri hakkında soruşturma açılması ve gerekli cezai yaptırımların uygulanması istendi.

İlgili haberler
Kızılcaköylü kadınlar yeni yılda JES istemiyor

5 aydır JES için gelen ekipleri köye sokmayan Kızılcaköylü kadınlar her türlü müdahaleye rağmen müca...

Zaten hayat zor, bir bu JES çıktı başımıza!

Köylerine yapılmak istenen JES’e karşı direnen Aydın Kızılcaköylü kadınlar ‘Her şeyden tasarruf etti...

Aydın’ın JES’e karşı çıkan köylüleri Aydın’a alınm...

JES karşıtı mücadele veren Aydın’ın Kızılcaköylüleri, Vali ile görüşmek için Aydın’a gitmek istedi,...