Sanat tarihçisi Zehra Ergül Kaya Kariye'ye 'kadın' olduğu için alınmadı
Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Zehra Ergül Kaya, Kariye'deki restorasyonu görmeye gittiğinde 'kadınlara yasak' denilerek alana alınmadı.

Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Sanat Tarihçisi ve İstanbul uzmanı Zehra Ergül Kaya, Kariye’deki restorasyonu görmeye gittiğini ancak cami olarak açılan alana “Kadınlara yasak” denilerek alınmadığını belirterek tepki gösterdi.

Uygulamanın dini ya da hukuki bir izahının olmadığını vurgulayan Zehra Ergül Kaya Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne “Kariye kim için açıldı” sorusunu sordu.

Uygulamanın kadın hakları ve insan haklarına aykırı olduğunu belirten Zehra Ergül Kaya “Kariye’de başarılı restorasyonu görmeye gidip hayal kırıklığyla geri döndüm ve sebebi kadın olmam” dedi.

'BU UYGULAMANIN BİR İZAHI YOK'

Zehra Ergül Kaya’nın X sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle;

“Bugün Kariye’ye gittim. Kadın olduğum için cami olarak açılan alana alınmadım. Sanat Tarihçisi ve İstanbul uzmanı olmama ve görevlilerle uzun konuşmalara rağmen 'Kadınlara yasak' hiç bir saatte kesinlikle giremezsin cevabıyla karşılaştım. Bu uygulamanın dini ya da hukuki bir izahı yok

Kariye kim için açıldı @MehmetNuriErsoy @VakiflarGM

Sanat Tarihçisi ve İstanbul uzmanıyım, kadın olduğum için cami mekanına alınmadım. Uzun süren rica ve ısrarıma rağmen ‘Sabah saatleri dahil kesinlikle yasak’ denerek kabalıkla görevli Abdurrahman İnal, Z. Tarhan tarafından engellendim

Kariye’de başarılı restorasyonu görmeye gidip hayal kırıklığıyla geri döndüm ve sebebi kadın olmam. Pekala arka saftaki seki alanına girişe izin verilebilirdi (en azından) Uygulama kadın haklarına, insan haklarına aykırı ve dini ya da hukuki bir gerekçesi yok!”

İlgili haberler
EŞİK: Sanatçılara yönelik ayrımcılık, taciz ve bas...

EŞİK sanatçılara yönelik ayrımcılığa, tacize, baskılara ve konserlerinin iptal edilmesine karşı açık...

Kültür sanat dünyasında kadınlar nelerle karşı kar...

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) , Kültür Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet Raporunu yayınladı.

GÜNÜN ÖNERİSİ: Sanat bir tık uzağınızda...

Sanat neden bize uzak olsun ki? Neden giriş ücretleri cep yakan müzelere, ulaşması zor olan sergiler...