Sakaryalı kadınlar: Haklarımızı hayatın her alanında yaşamak istiyoruz
Sakaryalı kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ne dair Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sakarya Kadın Platformu ve CHP Sakarya İl Başkanlığı, Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) önünde “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına çok sayıda kadın katılırken açıklamadan önce 1 dakikalık oturma ve alkış eylemi gerçekleştirildi. Basın açıklamasının ardından kadınlar gökyüzüne balon ve fener bırakarak İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılmasını protesto ettiler. Kadınlar adına açıklamayı yapan Azize Çeroğlu, “Cumhuriyetimizin ilan edildiği tarihten bu yana, kadınlar olarak elde ettiğimiz tüm haklar teker teker sistemli bir şekilde elimizden alınmak isteniyor” dedi.

‘ADALETE İHTİYACIMIZ VAR’

Çeroğlu, “Ülkemizde sosyal devlete ve adalete, ekmek gibi, su gibi ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz. Bugün ülkemizin her bir köşesi işsizlik, yoksulluk, adaletsizlik ve şiddet ile kaynıyor. Siyasi iktidar ise yangına benzin dökecek kadar kontrolünü yitirmiş kararlar alıyor. Bunun en akıl almaz örneklerinden birini de, İstanbul Sözleşmesi üzerinden kadınlara yönelik başlatılan sistematik saldırılarda görüyoruz. Cumhuriyetimizin ilan edildiği tarihten bu yana, kadınlar olarak elde ettiğimiz tüm haklar teker teker sistemli bir şekilde elimizden alınmak isteniyor. Ülkemizde, kadın hakları ne yazık ki uzun yıllardır yalnızca kağıt üzerinde var. Biz kadınlar elde ettiğimiz haklarımızı bugün hayatın her alanında yaşamak istiyoruz. Erkek egemen iktidar ise hukuken kazanılmış haklarımızı gasbettiği yetmiyormuş gibi, şimdide bu hakları tamamen ortadan kaldırmak istiyor” dedi.

‘SÖZLEŞME YUVA YIKMAZ’

Çeroğlu, “İstanbul Sözleşmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını öngören, kadına karşı sokakta ya da evde şiddetin önlenmesini amaçlayan hukuki bir belgedir. Türkiye Cumhuriyeti de sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olarak sözleşmenin gereklerini yerine getirmek zorundadır. Sözleşme iddia edildiği gibi yuva yıkmaz, aile içi şiddet görenin cezalandırılmasını ister. Hiçbir dine ya da kültüre aykırı kurallardan bahsetmez. Çünkü tüm kadınların şiddetten korunmasını amaçlar. Sözleşme; kadınların beyanları nedeniyle erkekleri delilsiz cezalandırmaz. Yalnızca acil koruma tedbirleri alınmasını öngörür. İstanbul Sözleşmesi’nde boşanma kararının geçtiği ya da ima edildiği tek bir satır yoktur. Sözleşme toplumu cinsiyetsizleştirmiyor aksine hiç kimsenin cinsiyetinden ötürü ikinci sınıf insan muamelesi görmemesini güvence altına alıyor” dedi.

 ‘ACİLEN KARAR ALIN’

Çeroğlu, “Bu mücadele sadece kadın mücadelesi değil, Sözleşmeyi savunmak ve uygulamayı talep etmek kadınlar kadar erkeklerin de içinde yer alması gereken bir adalet ve insan hakkı mücadelesidir. İstanbul Sözleşmesi’nin öngördüğü haklar en temel insan haklarıdır ve insan haklarında tartışmaya açılamaz. Bizler daha önce Danıştay Başkanına seslenmiş ve sözleşme feshine ilişkin tek bir cümlelik kararda ne bir gerekçe ne de bir açıklama bulamamıştık. Meclisteki tüm partilerin oybirliğiyle kanunlaşan İstanbul Sözleşmesi, TBMM ‘nin iradesi yok sayılarak feshedilemez. Anayasaya açıkça aykırı olan bu kararı derhal iptal edin. İmza tarihinde İstanbul Sözleşmesi’ni yere göğe sığdıramayan dönemin Başbakanına sesleniyorum. Sözleşmeyi karalama kampanyası yerine, erkek şiddetini ve çocuk istismarını önle, herkesi şiddete karşı koru, şiddet faillerini yargılayarak devletin anayasal yükümlülüğünü yerine getir, kaçma! Kimse biz kadınların örgütlü gücünü hafife almasın. Ola ki bu yoğun tepki ve dirence rağmen hukuka aykırı bu karardan vazgeçilmezse mücadelemiz 1 Temmuz’la sınırlı kalmayacaktır!” dedi.

Haber-Fotoğraf Kaynak: haberlisin.com 


İlgili haberler
GÜNÜN VİDEOSU: İstanbul Sözleşmesi ‘Eşitlik’ demek

Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) ‘Kadınlar için İstanbul Sözleşmesi, EŞİTLİK, ŞİDDETSİZ BİR HAYAT...

2005’ten 2020’ye: Adım adım İstanbul Sözleşmesi

İstanbul Sözleşmesi 9 yıl sonra “yuva yıkan” bir sözleşme haline nasıl geldi? 2005’ten 2020’ye adım...

Erdoğan’dan İstanbul Sözleşmesi yorumu: ‘Aileerkil...

Erdoğan, partisinin kuruluş yıldönümünde İstanbul Sözleşmesi’nin adını anmadan sözleşmenin iptaline...