Roman Diyalog Ağı: Roman kadınları pandemiyle artan sorunları en derinden yaşayanlar
Roman Diyalog Ağı pandemiyle geçen bir yılda Roman kadınların durumuna dikkat çeken 8 Mart'a ilişkin bir değerlendirme yayımladı.

Roman Diyalog Ağı pandemiyle geçen bir yılda Roman kadınların durumuna dikkat çeken 8 Mart değerlendirmesini yayımladı. Yoksul kesimlerin ve kadınların pandeminin olumsuzluklarından daha çok etkilendiği belirtilen değerlendirmede "Romu, Domu, Lomu, Abdalı ile tüm Roman kadınları bu eşitsizliklerin kesişimini en derinden yaşayanlar arasında yer aldı. O yüzden 8 Mart dolayısıyla bu zorluklara bir kere daha dikkat çekmek ve Roman kadının da güçlendirilmesi gereğinin altını çizmek önemli" ifadelerine yer veriliyor.

Değerlendirmenin devamı şöyle:

"Roman kadınları aileleri birlikte pandemi sürecinde daha da yoksullaştı. Pek çoğunun hane halkı geliri temizlik işleri, müzisyenlik, sokak satıcılığı gibi günlük, güvencesiz ve insanlar arası yakın mesafeye dayandığından kesildi veya çok azaldı. Bırakın elektrik, su gibi temel hizmetlerin faturalarını ödemeyi, aileleri besleyecek gıda bile bulamadılar. Kısıtlamalar sonucunda, geniş ve kalabalık ailelerinin hayatlarını küçücük standart altı evlerine sığdırmaya çalışırken, sosyal yardımlara başvurmak, bu yardımların ailelerine ulaşmasını sağlama işi de Roman kadınlarına düştü. Sosyal yardımlarla, mahalle içi dayanışma ile ayakta kalmaya çalıştılar.

Çocuklar, yaşlılar, yetişkinler hep birlikte evde kalınca, kadınların işleri bitmez oldu. Bitmez tükenmez çamaşır, bulaşık, temizlik, bakım, yemek(sizlik) döngüsüne, çocukların uzaktan eğitime erişememe durumunun eklenmesi kadınların yüklerini daha da artırdı. Koronavirüsün evlerine girmesi sonucunda, evlerinde sınırlı hijyen malzemeleri ile virüsle mücadele eden, kendisi hasta olsa bile evdeki diğer hastalara bakan yine hep kadınlar oldu. Tüm bunlara artan ev içi şiddet olayları ve dışarıda özellikle de seyyar satıcılıkla uğraşan kadınların yaşadığı zorbalıklar da ilave olunca, Roman kadınlarının son bir senesi maddi ve manevi büyük zorluklarla geçti.

Kız çocuklarının da durumu annelerinden çok farklı olmadı. Pek çoğu, gerekli elektronik cihazları, bağlantıları ya da tek gözlü kalabalık evlerde ders çalışma ortamları olmadığı için okuldan koptu veya kopma noktasına geldi. Annelerinin tüm ev ve bakım yükünü paylaşma çabasına girdiler. Roman çocuklarının okul devamı konusunda elde edilen bir arpa boyu yol da kaybedildi. Zaten yaygın olan erken evlilikler daha yaygınlaşmaya başladı. Okuldan kopma bir jenerasyonun daha beşeri sermaye biriktirme olasılığını yok etti ve gelecekte insanca yaşama standartlarına kavuşma potansiyellini zayıflattı.

Tüm bu olumsuzlukların etkilerini hafifletmek, sayıları 5 milyona varan bir topluluğun yaşam koşullarını iyileştirmenin yanı sıra, ülkemizin gelişme dinamiklerine katkıda bulunacak ve bir bütün olarak refahını yükseltecektir. Bunun da olmazsa olmazı, Roman kadınını güçlendirmek, yoksullukla mücadele ve Roman içermesi politikalarının merkezine kadın ve çocuğu yerleştirmek, tüm seviyelerde politika yapma sürecine genelde tüm kadınların, özelde de Roman kadınının aktif katılımını sağlamaktır."

Fotoğraf: Roman Diyalog Ağı (RODA)

İlgili haberler
Roman kadınların en büyük derdi işsizlik

İzmir’de kurulan Türkiye’nin ilk kadın Roman derneği Roman Kadınları Kalkındırma ve Güzelleştirme De...

Roman kadınlar: Çocuğuma yedirmek için ebegümeci t...

Çoğunlukla çiçekçilik, hurdacılık, seyyar satıcılık yapan Romanlar, koronavirüs salgınıyla birlikte...

GÜNÜN RAKAMI: Roman kadınlarda okuma-yazma oranı ç...

Roman kadınların derdi işsizlik ve erken evlilik olduğu kadar okuyamamak da. Romanların okuma-yazma...