Batıkentli kadınlardan 8 Mart çağrısı: Eşit, özgür bir yaşam için alanlarda olacağız
Ankara Batıkent’te bir araya gelen Batıkentli kadınlar, ‘Dünyayı yerinden oynatacak cesaretimizle, eşit ve özgür bir yaşamı kurma kararlılığımızla 8 Mart’ta sokaklarda olacağız’ dedi.

Batıkentli kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü amacıyla Batıkent Metrosu’nda bir araya geldi. Kadınlar "Biz kadınlar biliyoruz ki eşit ve özgür bir yaşam mücadelemiz devletin erkek egemen hukukuna ve yasalarına sığmaz! Bu yüzden dünyayı yerinden oynatacak cesaretimizle, eşit ve özgür bir yaşamı kurma kararlılığımızla 8 Mart’ta sokaklarda olacağız” dedi. Kadınlar 8 Mart pazartesi günü Sakarya Meydanı’nda yapılacak eyleme de çağrı yaptı.

Batıkent Metrosu’nda yapılan açıklamada konuşan Ayça Toprak, AKP iktidarının kadın düşmanı politikalarıyla kadınların mücadelesiyle elde ettikleri kazanımlara saldırdığını belirtti. Toprak, “AKP iktidarı haklarımızı gasbediyor, erkekleri cesaretlendiren cinsiyetçi söylemlerde bulunuyor. Bu ülkede her gün en az 3 kadının en temel haklarından biri olan yaşam hakkı erkekler tarafından ellerinden alınıyor” diye konuştu. İktidarın, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenebilmesi için bütün mekanizmalarıyla mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Toprak, “Erkek egemen yargı İpek Er’e tecavüz eden uzman çavuşu serbest bırakıyor, Nadira Kadirova cinayetinde birincil şüpheli olan AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal milletvekilliğine devam ediyor; ancak Melek İpek gibi hayatını savunan, ölmemek için öldürmek zorunda kalan kadınlar haksız ve hukuksuzca cezalandırılıyor” dedi.

'CEZASIZLIK KURAL HALİNE GETİRİLİYOR'

Kadın cinayetlerinde cezasızlığın bir kural haline getirildiğini belirten Toprak, “Devlet, bir yandan cezasızlık ile faillere cesaret verirken diğer yandan koruma kararlarını yerine getirmeyerek, kadına şiddet konusunda önlem almayarak, 6284 sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi’ne açıkça saldırarak kadınları savunmasız bırakmaya çalışıyor, bu da yetmez gibi fetvalarla kadınların hayatı kuşatılıyor. İşte bu yüzden diyoruz ki kadın cinayetlerinin ve kadınlara yönelik saldırıların faili devlettir! Biz kadınlar biliyoruz ki eşit ve özgür bir yaşam mücadelemiz devletin erkek egemen hukukuna ve yasalarına sığmaz! Bu yüzden dünyayı yerinden oynatacak cesaretimizle, eşit ve özgür bir yaşamı kurma kararlılığımızla 8 Mart’ta sokaklarda olacağız” dedi.

'KOD-29 ADI ALTINDA BİRÇOK İŞÇİ EMEKÇİ KADIN İŞTEN ÇIKARILDI'

Pandemiyle birlikte kadın işsizliğinin artmasıyla, kadınların daha fazla yoksullaştığını ve kamusal alandan giderek uzaklaştırıldığını belirten Toprak, “Özellikle okulların ve kreşlerin kapalı olması kadınların, çocuklara dair tüm sorumlulukları tek başına üstlenmesine sebep oldu. Evden çalışmak zorunda kalan kadınlar ev içi emek sömürüsüne daha fazla maruz kaldı, dışarıda çalışanlar ise kreşler kapalı olduğu için çocuklarını yanlarında işyerlerine götürmek zorunda kaldı. Okullar, kreşler kapalıyken kadınlara idari izin verilmedi. Pandemi sürecinde işten çıkarma yasağını bertaraf etmek için Kod-29 adı altında birçok işçi emekçi kadın, cinsiyetçi uygulamalar sonucu işten çıkarıldı” dedi.

'KADINLAR HER ALANDA DEVLET ŞİDDETİNİN HEDEFİ'

Örgütlü mücadele veren kadınlar her alanda devlet şiddetinin hedefi olduğunu vurgulayan Toprak, “Kürt illerinde kadınların, tecavüz politikalarıyla sindirilmeye çalışıldığını Ekin Wan’dan sonra Gökçe Kurban’ın da kadın bedenine yönelik cinsel ve fiziksel işkence sonucunda katledilmesi devletin kadın düşmanlığının somut örneğidir. Genç kadınlar; 'Kadın üniversiteleri istemiyoruz' diyerek eylem yaptıkları için polis taciziyle, çıplak arama işkencesiyle yıldırılmaya çalışılıyor. Boğaziçi direnişine katılan LGBTİ+’lar iktidar yetkilileri tarafından hedef gösterilerek nefret söylemlerine, saldırılara maruz kalıyor. Kadınların uzun mücadeleleri sonucu elde ettikleri eş başkanlık kazanımı iddianamelerde 'suç' olarak gösteriliyor. Belediyelere atanan kayyumlar, kadınların erkek ve devlet şiddetine karşı ulaşabilecekleri, dayanışabilecekleri merkezleri kapatarak, kadınları güçsüzleştirmeye ve yalnızlaştırmaya çalışıyor, kentleri erkekleştiriyor. Göçmen ve mülteci kadınlar, nefret söylemlerinin hedefi haline geliyor, ucuz işgücü olarak emekleri sömürülüyor” dedi.

Basın açıklamasının ardından kadınlar, 8 Mart pazartesi günü Sakarya Meydanı’nda yapılacak eyleme çağrı yaptı. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İl il 8 Mart 2021 buluşmaları

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar ülkenin dört bir yanında, pandemiye, artan baskılara,...

Antep’te 8 Mart | Söyleyecek sözümüz, değiştirecek...

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu çağrısı ile 8 Mart öncesi bir araya gelen onlarca kadın, kadınl...

Kocaeli Ekmek ve Gül: Şiddetsiz, sömürüsüz ve eşit...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinden 8 Mart buluşması: Şiddetsiz, sömürüsüz, eşit bir dü...