Antep’te 8 Mart | Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var!
Gaziantep Demokratik Kadın Platformu çağrısı ile 8 Mart öncesi bir araya gelen onlarca kadın, kadınlara reva görülen eşitsizliğe, şiddete, ayrımcılığa karşı örgütlü mücadele çağrısı yaptı.

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla gerçekleşen 8 Mart buluşmasına çok sayıda kadın katıldı. Kırkayak Parkı’nda toplanan kadınlar, Yeşilsu Parkı’na yürüdü. Sloganlar eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşün ardından Yeşilsu Parkında açıklama yapıldı.


‘KADINLAR NEFES ALAMAZ HALE GELDİ’
Emekçi kadınların mücadele ve dayanışma günü 8 Mart’ı, etkilerini ağır biçimde yaşadıkları pandeminin yıl dönümünde karşıladıklarını belirten Özpolat, “Ekonomik krizin etkilerinin ağırlaştığı, halk sağlığının hiçe sayıldığı, işçi ve emekçilerin korunması için önlemlerin alınmadığı, şiddet, eşitsizlik, baskı, işsizlik, yoksulluk karşısında korunmadığımız, halkın kaderine terk edildiği bir yıl yaşadık. Bu süreçte okulların kapanması ve çocuk bakımı için çözüm bulamadığı için işi bırakmak zorunda kalan kadınların sayısı hızla arttı. Kadınlar, bu sürede üzerlerine yığılan ev içi angaryadan adeta nefes alamaz hale geldi. Bakım yükleri arttı, cüzdanlar boşaldı” dedi.

‘CEZASIZLIK, ŞİDDETİ VE CİNAYETLERİ KÖRÜKLÜYOR’
Kadınların, eve kapanmaya zorlandığını ifade eden Özpolat, kadınların istihdam ve sosyal yaşama katılım oranlarında son yıllarda görülen düşüşe dikkat çekti. 2020 yılında Türkiye’de en az 300 kadının öldürüldüğünü, 171 kadının ölümünün ise şüpheli olarak kayıtlara geçtiğini aktaran Özpolat, “Antep’te son bir yılda Duygu Delen, Sezay Koçak, Feyza Nur Sağlam gibi birçok kadın intihar süsü verilerek katledilirken ülke genelinde ise kadınlar, en yakınlarındaki erkekler tarafından fiziksel, psikolojik, cinsel şiddete maruz kaldı, her gün en az dört kadın katledildi. Kadınların insanlık dışı yöntemlerle, vahşice, toplumun, devletin gözü önünde öldürülmesi ve kadına yönelik şiddetin faillerinin, yargı ile ‘tahrik’ adı altında indirimlerle serbest bırakılması, şiddeti ve kadın cinayetlerini körüklemektedir.”

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE ÇAĞRISI
Kadınlara ve LGBTİ+ lara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önleyen yasal düzenlemeler acilen yapılması ve İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılmasına son verilmesi, 6284 sayılı yasa etkin bir şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizen Özpolat, “Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli, esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmeli güvenceli, düzenli işler yaratılmalı. Kadın istihdamın önündeki engellerden olan çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımı kamusal hizmet olarak sunulmalı, ev işlerini kadının üstünden alacak sosyal politikalar uygulanmalı. Gözaltında çıplak arama işkencesine son verilmeli, yapılan bu insan hakları ihlalleri için derhal cezai işlemler başlatılmalıdır. Kadınların eşit ve özgür olduğu, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için, hayatlarımıza sahip çıkmak için, emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz bizimdir demek için, tüm kadınları, gökkuşağı gibi tüm renklerimizle bir arada olmaya, haklarımıza ve yaşamlarımıza sahip çıkmaya, birlik olmaya ve örgütlü mücadeleye çağırıyoruz. Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” diye konuştu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
8 Mart: Her ‘tarih’in bir tarihi vardır!

8 Mart’ı 8 Mart yapan tarihi, emekçi kadınların mücadelesinin tüm dünya kadınlarına mirasını, bu kök...

İl il 8 Mart 2021 buluşmaları

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar ülkenin dört bir yanında, pandemiye, artan baskılara,...

Antepli kadınlardan 8 Mart çağrısı: ‘Güvenceli iş...

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu, çağrıcısı olduğu yürüyüşün duyurusunu yaptı. 8 Mart’ta bir ara...