Pembe trambüste belediye ısrarcı, kadınlar tepkili
Pembe trambüs, pembe taksi, ayrıcalıklı vagon... Kadınlara dayatılan bu uygulamalar, çözümü değil daha çok ayrımcılığı getiriyor. Peki kadınlar bu uygulamalara ne diyor ?

 AKP’nin cinsiyetçi, kadınları toplumdan ayrıştıran politikalarına bir yenisi daha ekleniyor. Yeni eğitim öğretim döneminde karşı karşıya kalacağımız ayrımcı uygulama pembe trambüs faaliyete geçecek. Çözümden öte kadını ötekileştirecek ve savunmasız bırakacak bu uygulamaya üversiteli kadınlar karşı çıkıyor. Üniversitreli kadınlarla uygulamaya neden karşı çıktıklarını, uygulamanın ne sonuçlar doğuracağını konuştuk.

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrencisi Pınar: Bu uygulama geri zihniyete sahip bir yönetimin kadın ayrıştırması, kadını aşağılamasıdır bence. Bir kadın olarak dayatılan ulaşım aracını değil, kendi istediğim aracı kullanmak istiyorum. Toplum pembe trambüsü kullanmayan kadınlara tacizi, tecavüzü meşru görecek. Sözlü tacize uğrayacak, kötü gözlerin hedefi olacağız.

İnönü Üniversitesi İİBF Öğrencisi Sümeyye: Kadını dışlayan bir uygulamadır.

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencisi Okan Aladağ: Uygulamaya genel olarak baktığımızda böyle bir uygulamanın Malatya gibi kozmopolitik bir şehirde başlaması çok şaşırtıcı değil. Özellikle İnönü Üniversitesi öğrencilerinin büyük ayrım ve tartışmalar yaşayacağı bir nokta olacaktır. Umarım büyük kavga ve tartışmalara dönüşmez bu uygulama. Cinsiyet ayrımı toplumumuzun artık her bölümünde karşılaşacağımız sıradanlaşan bir davranış haline geldi. Tacizi, tecavüzü, cinayetleri bitirmek yerine kadınları korumanın yolu onları renklendirip, erkeklerden kaçırmak ve ayrıştırmak onları toplumdan dışlamakta çözümü bulan bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Ki bence bu uygulamanın etikliği tartışmaya dahi açılmamalıdır, kesinlikle istemiyorum. Büyük ihtimal ile kullanmayacak kadın arkadaşlarımız ötekileştirilecek ve büyük bir baskı ile karşılaşacaktır ve bu gerçekten çok üzücü.

İlgili haberler
Malatya’da kadın öğrenciler pembe trambüs değil ka...

Malatya’da kadınların karşı çıktığı pembe trambüs uygulamasının yakında başlayacağı ilan edildi; hem...

5 maddede ‘pembe otobüse, metrobüse, trambüse’ ned...

Tacize, istismara çözüm diye sunulan “pembe otobüs, trambüs, metrobüs” gibi ilginç ulaşım araçları g...

Kadınlara pembe şiddet

Kadınlar şiddetin her rengini, her türünü gayet iyi tanır. Kamusal alandan uzaklaştırılmaları için o...