Pandemi sürecinde yaşadıklarını aktaran tekstil işçisi kadınlar: ‘Bir yanda çocuk bir yanda iş’
Bursa'dan işçi kadınlar pandeminin yaşamında yarattığı çıkmazları anlatıyor.

Bursa’da pandemi sürecinde yaşadıklarını görüştüğümüz tekstil işçisi kadınlar, bir yandan iş yüklerinin arttığını, diğer yandan ise çocuğu olan kadınların çalışmakla çocuk bakmak arasında kaldığını anlattı.

3 KİŞİNİN YAPTIĞI İŞİ ARTIK 2 KİŞİ YAPMAK ZORUNDA

Pandemi sürecinde iş yüklerinin arttığını belirten bir işçi, “Üç kişinin yaptığı işi artık iki kişi yapmak zorunda. Bu durum bizi çok fazla zorluyor. İşveren hasta olan işçilerin yerlerini doldurmak yerine yaptıkları işi diğer işçilerin sırtına yüklüyor” diyor.

ÇOCUĞUNU BIRAKACAK KİMSESİ YOK

Pandemide kreşlerin kapanması, çocuklarını kreşe bırakıp çalışan kadınları etkilemiş durumda. Çoğu kadının çalışmakla çocuk bakmak arasında kaldığını ifade eden bir işçi şunları anlatıyor:  “İş arkadaşlarımdan biri bu kapatılma durumun ertesinde, sabah ağlayarak işe geldi, çocuğunu bırakacak kimsesi yok, mecburiyetten komşusuna bırakmak zorunda. Ama kalan diğer günlerde ne yapacak mesela bunu bilemiyoruz.”  Çocuk bakımının aileye bırakılmasının kadınları işten ayrılmaya ittiğini de ifade ediyorlar.

‘İŞÇİLERİN TEK ÇÖZÜMÜ ÖRGÜTLENMEK’

Bir yandan da geçim sıkıntısı yaşayan kadınlar, “Pandemi sürecinde ücretsiz izin uygulamaları var, arkadaşlar pek asgari ücreti konuşmuyor, mevcut durumu korumak istiyorlar. Bu konu hakkındaki düşüncelerini de ifade etmekten çekiniyorlar. Yapılan toplantılarda da sürekli işinizin kıymetini bilin gibi sözlerle algı yaratmaya çalışıyorlar. Bir yandan da herkes çözümün örgütlenme ile sağlanacağının farkında ama bazı şeyler engel oluyor” diyor.
Eğitim emekçisi bir kadın da pandemi sürecinde yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Sadece öğrencilerin internet erişimi değil, bizlerin de internet erişimi çok zor. Bilgisayarımın bozuk olması sebebi ile telefonumla yeterli olabilmeye çalışıyorum. Kamuoyunda ‘Okullar kapandı, zaten evlerde yatıyorlar’ şeklinde yaratılan bir algı var ve şu an içinde bulunduğumuz zorluklar göz ardı ediliyor. Bir yandan maaşlarımızı alamamaktan da korkuyoruz, ek derslerimiz de kapandı.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kadınlar soruyor: Asgari ücretle geçinmek ne mümkü...

Çalışma saatleri uzun, koşullar ağır, her gün her şeye zam; bir de üstüne yetmeyen ücret. Asgari ücr...

LCW işçisi kadınlar dertli: Kreş yok, taciz çok

Kadın işçiler yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirmeye devam ediyor. LCW çalışanı kadınla...

Çocuklar bakıma muhtaç ve risk altında!

İstanbul Pendik'te girdiğimiz üç hane Türkiye’de çocuk yoksulluğunu gözler önüne serdi. Şiddetli mad...