Kadınlar soruyor: Asgari ücretle geçinmek ne mümkün?
Çalışma saatleri uzun, koşullar ağır, her gün her şeye zam; bir de üstüne yetmeyen ücret. Asgari ücretle çalışan kadınlar ‘Geçinmek mümkün mü?’ diye soruyor.

Kadınlar ‘İşçilerden fedakarlık bekliyoruz’ açıklaması yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na tepkili. Çalışma koşullarının ağırlığından yakınan kadınlar emeklerinin karşılığını istiyor. Tekstil fabrikasında ve kafelerde çalışan kadınlarla konuştuk .

Tekstil fabrikasında çalışan İlknur “Asgari ücretle geçinmek ne mümkün? Günde 11 saat çalışıyoruz, aldığımız para emeğimizin karşılığı değil. Bazı günler iş yetişmezse 3-4 saat de mesaiye kaldığımız oluyor. Yani günde ortalama 13-14 saat çalıştığım oluyor. Gün içinde de en fazla bir saat mola hakkımız var. Sabah kahvaltımız 15 dakika, öğlen yemeğimiz 45 dakika. Ve sonunda aldığımız ücret 1400 lira. Sizce yeterli mi?” diye anlatıyor çalışma koşullarını. Asgari ücretle bir evin geçindirilemeyeceğini söyleyen İlknur devam ediyor: “Evde 5 kişiyiz. Faturalarımız, mutfak masraflarımız derken zaten 1400 lirayı geçiyor. Bizden fedakarlık yapmamızı beklemek yerine asgari ücreti en az 2 bin 500-3 bin lira yapmalılar.”

EMEĞİMİZİN KARŞILIĞI BİN 400 LİRA DEĞİL
Bir kafede çalışan ve asgari ücretle geçinmenin mümkün olmadığını belirten Esra koşullarını şu şekilde anlatıyor: “Bütün gün ayakta çalışıyorum, zaten iş çok yorucu, akşam temizliğini yapıp kafeyi kapatıyoruz. Aldığım ücret de hiçbir ihtiyacımı karşılamıyor. Asgari ücret en az 2 bin-3 bin lira arası olmalı.”
Çalıştığı kafedeki şartlardan şikâyetçi olan Hilal ise şartların çok ağır olduğunu bu nedenle işten çıkmak zorunda kaldığını belirtiyor: “Aldığım ücret yeterli değildi, üstelik de bütün gün ayakta bir koşturmaca içinde çalışıyordum. Emeğimin karşılılığı bin 400 lira değil.”

İlgili haberler
O belgelerde işçi Ayşe’nin adı yok

Reza Zarrab’ın hükümet yetkililerine dağıttığı rüşvetler, Erdoğan’ın yakınlarının Man Adası’na akıtt...

Fazla mesai ücreti kat başına 1 lira

Kocaeli’de bulunan Gümüş Temizlik’te çalışan kadın işçiler temizliğe gittiği binalarda mesai ücreti...

Taşerona karşı kadın işçiler sokakta!

İzmir’de işçiler kadro talebiyle sokağa çıktı. Kadın işçiler, tüm işçilere güvenceli iş talebiyle al...