Panayır Mahallesinde kadınların okul çilesi
Ne bütçe yetiyor ihtiyaçları karşılamaya ne de okulun derdi bitiyor. Her gün müdüre dert anlatıp çözüm bulamamaktan bıkan kadınlar şimdi İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gidecek.

Bursa Osmangazi Panayır Mahallesi çok göç alan bir yer. Kentsel dönüşümle daha da büyünce, Panayır İlkokolu tek okul olarak öğrenci kapasitesini kaldıramaz hale geldi ve mahalleye 2016’da Öğretmen Mehmet Ali Deniz İlkokulu yapıldı. Bu okul da geçen sene eğitime açıldı. Açıldığı ilk sene bir çok eksiği olmasına rağmen “yeni okul” diyerek biz veliler sesimizi çıkarmadık, elimizden geldiğince her söyleneni almaya, öğretmenlerin bizden istediği her şeyi yapmaya çalıştık; okulun temizliğinden güvenliğine kadar... Bize bu sene bunların hepsinin düzeleceğinin sözünü veren okul müdürüne inandık. Ama maalesef, bu sene de okullar açıldı ve aynı sorunlarla karşı karşıyayız. Bir yığın masraf yaptık. Sadece öğretmen değiştirmek istesen 1500 tl istiyorlar. Kitaplar çok pahalı, bir asgari ücretli için çok zor oluyor karşılamak. Öğretmen ödev veriyor okulda, Milli eğitimin verdiği kitaplarda o ödevle ilgili bilgi yok.


Okul tam gün; sabah bırakıyorsun çocuğu, öğlen yemek götürüyorsun. Okulda doğru düzgün kantin yok, bir tane küçük bir kantin yapmışlar ilk açıldığında bir iki gün yemek verin parasını verelim dedik, çok berbat yemek verdiler. Aylık 130 lira verip bir de berbat, sağlıksız şeyler çıkardılar çocukların önüne. Parası önemli değil ama benim çocuğum yemekhanede bayat börek, soğuk hazır çorba yiyecekse bu fiyata ben onları dışardan da yediririm. E biz de başladık yeniden evden yemek götürmeye. Ama bizleri içeri almadıkları için evleri uzak olanlar okulun önünde, parkta, açık alanda çocuklara yemek yediriyorlar. Kışın yağmurda nereye sığınırız bilemiyoruz. Okul müdürüyle görüşüyoruz hiçbir çözüm üretmiyorlar. Anca herşey için para istiyorlar. Güvenlik kapıda bir tane, yeterli değil. Nöbetçi öğretmen yok, 1. sınıftan çocuk merdivenlerden düşmüş kafası korkunç yarılmış, her gün bir çocuğun başına bir şey geliyor, ambulans geliyor. Bir sınıfta 40 çocuk var, bu durumda öğretmen nasıl eğitim verecek. Umarız bu sene yarıyıl tatiline kadar da olsa bu sorunlar çözülür. Biz her gün bu sorunların bir an önce çözülmesi için Okul Müdürüyle görüşüyoruz, gerekirse İl Milli Eğitime gideceğiz. Zaten yeni değişen müfredat ve okulda dağıtılan kitaplardan da şikayetçiyiz, hep birlikte gidip bunları dile getireceğiz.


Aileler hem eğitim sisteminden hem de çocuklarını gönderdikleri okulların fiziki koşullarından memnun değil.
Her tür şey velilerin derdi. Okul kantininden, okul temizliğine, tuvaletlerin temizliğine kadar her şeyi düşünmek zorunda kalıyorlar.
İşte bütün bu düşündüklerini, dertlerini Ekmek ve Gül’e yazdı veliler.
İstanbul Gazi'den, Esenyalı'dan ve Bursa'dan kadınların anlattıkları işte burada. Okumadan geçmeyin!

Veliler anlatıyor: Eğitim her yönüyle bir keşmekeşe dönmüş durumda





İlgili haberler
Gericileşen eğitim, kaybeden ‘gelecek’

Eğitim Sen İstanbul 3 No'lu Şube Örgütlenme Sekreteri Meral Gülşen, tepki gören yeni müfredata ilişk...

GÜNÜN İSYANI: Eğitimi Ensar’a bırakmak da ne demek...

Milli Eğitim Bakanlığının Ensar Vakfı ile imzaladığı 5 yıllık protokol neredeyse eğitim kurumlarının...

GÜNÜN RAKAMI: 2 milyon çocuk eğitimden mahrum

MEB’in yayımladığı istatistiklere göre 2 milyona yakın çocuk eğitim dışı kaldı. OECD rakamlarına gör...