Ortaca Kadın Platformu: Savaşa, yoksulluğa, şiddete ve güvencesiz çalışmaya hayır
Muğla Ortaca’da kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde savaşa, yoksulluğa, işsizliğe, güvencesiz çalışmaya, şiddete, baskıya karşı bir araya geldi.

Muğla Ortaca’da kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde savaşa, yoksulluğa, işsizliğe, güvencesiz çalışmaya, şiddete, baskıya karşı bir araya geldi. Ortaca Kadın Platformu tarafından Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinde (PSAKD) kadın emeği stantlarının açılışının ardından Atatürk Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı.

Platform adına açıklamayı yapan Döndü Taka Çınar, 8 Mart’ı savaşın gölgesinde karşıladıklarını belirterek, “Rusya’nın işgali altında bulunan Ukraynalı kız kardeşlerimize dayanışma duygularımızı iletiyoruz” dedi.

Emekçi kadınların fabrikada, tarlada, marketlerde, bürolarda 10-12 saat, kayıt dışı, kuralsız, güvencesiz, düşük ücretle, kölece çalışmaya zorlandığı ifade eden Çınar, “Ağır çalışma koşullarına karşı, her alanda kadın emekçiler mücadele ediyor, dayanışmalarını güçlendiriyor. Tekstil, sağlık, metal, hizmet işkolu başta olmak üzere birçok işyerinde hakları için mücadele eden, talepleri için meydanlara çıkan işçi ve emekçi kadınları selamlıyoruz” dedi.

GELECEĞİMİZİ KARARTAN GERİCİ POLİTİKALARI REDDEDİYORUZ

Kadınların medeni haklarının hedefe konduğu söyleyen Çınar, “İstanbul Sözleşmesi’nin tek imza ile feshinden sonra, nafaka hakkımızda gasbedilmek isteniyor. Çocuk evliliği teşvik eden, meşrulaştıran söylem ve politikalar gündeme getiriliyor. Dindar ve kindar nesiller yetiştirmek için çocuklarımıza daha anaokulunda dini eğitim dayatılıyor. Çocuklarımızın, gençlerimizin, biz kadınların geleceğini karartan gerici politikaları reddediyoruz. Geleceğimizin karartılmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.


TEK ADAM İKTİDARI CİNSİYET AYRIMCILIĞINI VE ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR

Kadın cinayetlerinin, kadına şiddetin vahşi boyutlara ulaşmasının, siyasi iktidarın kadına yönelik söylem ve politikalarından bağımsız olmadığını dile getiren Çınar, “Toplumsal yaşamı dini esaslara göre dizayn etme girişimleri, cinsiyet ayrımcılığını ve şiddetin artmasını körüklüyor” dedi. Çınar son olarak kadınların taleplerini sıraladı;

• Kadın sığınma evleri ve başvuru merkezleri yaygınlaşması,

• Var olan yasaların etkin uygulansın,

• Kadına karşı suçlarda iyi hal indirimi kaldırılsın,

• Bakım hizmetleri için merkezi ve yerel yönetimler somut adımlar atsın,

• İşyerlerinde, mahallelerde, ücretsiz, nitelikli, yaygın çocuk bakım yuvaları, kreşler ve yaşlı bakımevleri açılsın

Basın açıklamasının ardından kitle Ortaca Pir Sultan Abdal Kültür Derneğine yürüdü. Etkinlikler, panel, serbest kürsü ve müzik dinletisi ile gün boyu devam etti.

Fotoğraflar: Abidin Çınar/Evrensel


İlgili haberler
Genel-İş Kadın İşçi Buluşması: Ayrımcılığa, ağır ç...

Genel-İş Kadın İşçi Buluşması’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Sömürüye, şiddete ve her türlü ayrımcı...

Bodrum Kadın Platformu kuruldu

Bodrum’da sendika, dernek ve siyasi parti üyesi kadınlar bir araya gelerek Bodrum Kadın Platformu’nu...

Keçiören Kadın Platformu: 8 Mart’ı alım gücünün ka...

Keçiören Kadın Platformu Yunus Emre Parkı’ndan seslendi: Haklarımızı sokaklarda, evde, işte, okulda...