Onur Haftası sınırları aşıyor!
İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası bu yıl 25 Haziran-1 Temmuz 2018 tarihleri arasında Taksim ve Kadıköy çevresindeki birçok mekanda ücretsiz olarak gerçekleşecek.

İlk kez 1993 yılında, “Cinsel Özgürlük Haftası” adıyla düzenlenen İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, bu yıl 26. yaşını kutluyor. “Sınır” temasıyla 25 Haziran-1 Temmuz 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek haftada paneller, atölyeler, forumlar gibi birçok etkinlik yer alacak.

Onur Haftası Komitesi, bu yılın teması olan Sınır’la ilgili “sadece güçlünün lehine konan tüm sınırlar üstüne konuşmak, bu sınırlara karşı olanca gücümüzle savaşmak, görünmez sınırları görünür kılmak istiyoruz. Hayatlarımız, bedenlerimiz, duygularımız hakkında bol keseden nefret söylemi üreten özgüvenin sınırsızlığını kaldıracağımıza ve bize ait olanın sınırlarını belirleyebileceğimize dair inancımız tam” diyor.


ONUR HAFTASI KOMİTESİNİN ÇAĞRISI ŞÖYLE:
Yazının ve düşüncenin sınırlarıyla ele aldığımız bu kavramı sınır kelimesinin anlamını hayatlarımıza dokunduğu yere doğru hep birlikte düşünerek, konuşarak, tartışarak genişletmek için bir çağrı yapıyoruz. Bu çağrıyı yapıyoruz çünkü kimliklerimizin, yönelimlerimizin, varoluşlarımızın, çeşitli bahanelerle sınırlandırılmasını kabul etmiyoruz. ‘Dört duvar arasında ne yaparsanız yapın’ diyerek bizi kamusal alandan tecrit edenlere karşı, bizi sıkıştırdıkları alanlardan çıkarak bir araya geliyoruz. Her gün sokaklarda pervasızca varolmaya devam eden şiddete, işkenceye, tacize ve tecavüze ses çıkarmayanlara inat; sevmeye, hazza ve paylaşmaya konulan sınırları aşındırmanın ne denli önemli olduğunu biliyoruz.
Bu çağrıyı yapıyoruz çünkü çocuk yaşta beden sınırları ihlal edilerek toplum normlarına uydurulmaya çalışılan intersekslerin farkedilmesini istiyoruz. Kendi güç pozisyonlarını korumak için bizleri ikili cinsiyet sisteminin sınırlarına tıkanların karşısına dikiliyor, bizlerden “farklı” olduğumuzu düşünerek gözlerini kaçıranlara “buradayız” diyoruz. Yönelimlerin, kimliklerin ve varoluşların sayısına çekilen sınırlara karşı kuirlerin, sayısız cinsiyet kimliğinin ve cinsel yönelimin varlığını gösteriyoruz. Aseksüellerin, aromantiklerin ve nicelerinin varlığını haykırıyoruz.
Bu çağrıyı yapıyoruz, çünkü yaşadığımız coğrafyanın sınırları ötesinde sürmekte olan savaşın yarattığı kıyımı görüyoruz ve milliyetçi, ırkçı, sömürgeci devletlerin koyduğu sınırlara karşı durmak istiyoruz. Devletlerin koyduğu sınırları bin bir güçlükle aşan göçmen arkadaşlarımızla yabancı düşmanlığının ve ırkçılığın aramıza koyduğu görünmez sınırları konuşmaya ve sınırların yarattığı psikolojik, fiziksel problemleri görünür kılmak istiyoruz. Kimliklerimizden duyduğumuz onuru göçmenler, etnik azınlıklar, diğer uluslardan herkesle sınırsızca kutlamak istiyoruz. Flörtlerimizde, ilişkilerimizde erkek egemen sistemin dayattığı sınırların değil kendi sınırlarımızın geçerli olduğunu haykırıyoruz. Eşlerimizin, aşklarımızın sayısına çekilen sınırları kaldırıyoruz.
Ankara Valiliği’nin il sınırları içerisinde konan ve süresinin sınırı olmayan yasağı İstanbul’dan protesto ediyor, onların sınırlarıyla alay ediyoruz. Son 25 yıldır söylediğimiz gibi: Sınırları içine hapsedildiğimiz “gettoları değil, kentin tamamını” istiyoruz. Hapishanede insanî muamele istediği için açlık grevine başlayan ve sesini duyuran Diren’i ve birçok başka trans arkadaşımızı hapse koyup direnişimizi ve dayanışmamızı sınırlayabileceğini zannedenlere gerek açlığımızla, gerek mektuplarımızla sesimizi yükseltiyor ve insanca yaşamanın onurunu geri kazanıyoruz.


İSTANBUL LGBTİ+ ONUR HAFTASI'NDA NELER OLACAK?
Hafta etkinlikleri herkese açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek.
LGBTİ+ hareketinin gündemini oluşturan sağlık, görünürlük ve anayasal haklar gibi konularda yapılacak forumlar, paneller, tiyatro oyunları ve film gösterimlerine ek olarak, OHAL'e ve her gün artan baskılara rağmen nasıl politik bir aradalığın örülebileceği, bunun için nasıl alternatif yollar bulunabileceği de konuşulacak.
25 Haziran günü “Feminist Savunma Yöntemleri” atölyesi ile başlayacak olan Onur Haftası’nda 50’den fazla etkinlik yer alıyor.

Haftanın kapanışının ise 1 Temmuz Pazar günü , 16. Onur Yürüyüşü ile yapılması planlanıyor.

HORMONLU DOMATES ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULUYOR
Hormonlu Domates Ödülleri ile yılın en LGBTİ+fobik söylemlerini yapılan çağrı ile belirlenen adaylarla oylamaya sunularak seçilecek. 16. Hormonlu Domates Ödülleri 29 Haziran Cuma günü Roxy’deki özel gecede sahiplerini bulacak.


İSTANBUL LGBTİ+ ONUR HAFTASININ TARİHİ
İlk kez 1993 yılında “Cinsel Özgürlük Haftası" adıyla düzenlenen hafta, Valilik engeline takılarak yasaklanmış, hafta etkinliklerine ve Onur Yürüyüşü’ne izin verilmemiş, aktivistler gözaltına alınmış, yurt dışından gelen konuklar sınırdışı edilmişti. Onur Haftası daha sonraki yıllarda da yasaklarla karşılaştı ancak etkinlikler düzenlenmeye devam etti. Yasaklar karşısında hareketin talepleri ve aldığı toplumsal destek güçlendi ve ilk İstanbul Onur Yürüyüşü 2003'te, Onur Haftası gerçekleştirilmeye başlandıktan tam on yıl sonra yapıldı. O yıl ancak 20-30 kişiyle yapılan bu ilk yürüyüş, her yıl katlanarak büyüdü. 2013 yılında İstiklal caddesi’ndeki yürüyüşe 50.000 kişinin katıldığı ifade edildi. 2015 ve 2016 yılında ise Onur Yürüyüşleri polis tarafından engellendi. Ancak LGBTİ+ hareketi, 14. Onur Yürüyüşü'nde önce tüm İstiklal’e, ardından da İstanbul’un birçok yerine dağılarak etkinliklerini gerçekleştirdi. Yürüyüş 2017’de de polisin engellemeleri ile karşılaştı buna karşın LGBTİ+’lar Taksim’in çeşitli yerlerinde bir araya geldi.
ONUR HAFTASI  PROGRAMININ TÜMÜNÜ GÖRMEK İÇİN BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ.
İlgili haberler
GÜNÜN FİLMİ: Pride / Onur

Sene 1984. İngiltere, Margaret Thatcher’ın muhafazakar politikalarının etkisi altındadır. Bu politik...

Onur yürüyüşçülerinden yasakçılara: Siz değişirsin...

12 yıl boyunca gerçekleşen yürüyüşe tepki gösterilmesinin ve yasaklanmasının sebebinin 'nefret' oldu...

Kaos GL: LGBTİ hakları insan haklarıdır!

Kaos GL, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Günü dolayısıyla Türkiye’deki y...